Румънци и гърци спасяват туризма по Великден

Румънци и гърци спасяват туризма по Великден

Ще има положително раздвижване в туризма ни за Великден, благодарение на съседите ни от Румъния и Гърция, които окупират хотелите ни месец преди светлия празник. Местата в комплексите край Варна привършиха, показа проверка на „Монитор”. За същия период бързо се резервират и нощувките в планинските ни курорти. По традиция повечето хотели и сезонни търговски обекти на първа линия край морето отварят за празника, който тази година е по-рано – на 12 април.

В момента има направени резервации от над 9 хил. румънци, а заявките от българи са около 1000. Повечето северни съседи идват редовно у нас не само за Възкресение и са доволни от обслужването и вниманието на домакините, с които поддържат добри контакти.

“Те са най-успешната ни жива реклама. Останат ли доволни, през следващата пролет, а някои и през лятото ще доведат със себе си и свои приятели. Вече знаят, че хубавите хотели се продават бързо, и затова резервират все по-рано. Със сигурност кризата ни подминава на Великден”, коментира доц. Стоян Маринов от управителния съвет на Варненската туристическа камара. Повечето хотели предлагат пакети ол инклузив, а цената е около стотина лева на ден.

Някои хотелиери правят отстъпки при резервации до средата на март, други пък предлагат намаление на спа процедурите при предплатен пакет. На Златни пясъци почивката се оскъпява с десет лева на ден за семейство заради таксата за паркомясто. По този начин обаче се решава проблемът с паркирането на автомобилите на румънските туристи, които всяка година идват моторизирани и колите им задръстват алеите на курорта, като създават куп недоразумения и главоболия както за домакините, така и за гостите. Оживлението по Възкресение ще се повтори и за майските празници и ще е глътка въздух за бранша преди очакваното трудно лято, смятат в бранша.

Това лято туроператорите ще залагат на евтиния масов туризъм от типа “слънце, пясък, море”, тъй като обеднелите заради кризата помежду им украинци и руснаци ще търсят по-евтини морски ваканции, смятат от бранша.

На гостите от Гърция разчитат пък хотелиерите в Банско и Пампорово, които традиционно пристигат на големи групи за празника. Съседите харесват и по-малките градчета край границата – Гоце Делчев, Златоград, Сандански и Петрич, където се включват и в нощните литургии.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *