Борисов: Да не оставим да разграбят КТБ!

Борисов: Да не оставим да разграбят КТБ!
Още по темата

Премиерът Борисов поиска парламентът да напише писмо до ВСС с молба съдът да не се бави и да позволи на държавата да вкара свой синдик в КТБ преди да приключи делото по несъстоятелност, за което са необходими и законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Причината – тревогата на Борисов, докато държавата е с вързани ръце от Темида и Фондът за гарантиране на влоговете не може да вкара синдик, банката може бъде разграбена. По думите му има риск да се разпродаде имущество, докато се чакат обжалванията – първо на тричленка на ВАС, сега и на петленка. По този начин се бави обявяването в несъстоятелност на КТБ и има риск да се разпродадат активите на банката. В момента в КТБ са само квестори на БНБ.

„Практиката показва, че законовата уредба и начинът по който се прилага все още не дава достатъчно гаранции за запазване на имуществото на банка с отнет лиценз

и за защита на интересите на добросъвестните кредитори, които трябва да бъдат удовлетворени от имуществото на КТБ“, каза министър-председателят.

По думите му промяната трябва да предвиди назначаване на временен синдик под контрола на Фонда за гарантиране на вземанията, което ще е допълнителна обезпечителна мярка в случаите, когато квесторите са назначени от БНБ.

„Следва да се допълнят и правомощията на синдика и фонда, свързани с проследяване и връщане на масата на несъстоятелността на неправомерните отклонени вече имущества“, каза Борисов. Друг проблем, който ще се ликвидира със законова поправка, е да се дадат ефективни гаранции за бързина на процеса, както в административното, така и в гражданското съдопроизводство.

„Най-големият кредитор вече е държавата – милиарди дадохме там всички ние, в един момент ще се окаже, че другите кредитори са се овъзмездили, а там няма да има нищо, когато отиде държавата. затова днешното решение гарантира, че можем да си съберем парите. ако някой си е позволил от кместорите до този момент това да бъде сторено, още днес финансовият министър ще сезира прокуратурата по тази тема.

„Въпреки че фондът за гарантиране на влоговете носи отговорност за запазване на имуществото и осребряването, и разпределението, той не разполага с каквито и да е контролни правомощия

по отношение на дейността на квесторите и имуществото на банката в периода от отнемане на лиценза до момента на обявяване на банката в несъстоятелност – период, който на практика може да продължи толкова дълго, колкото решението за отнемане на лиценз бъде оспорено пред съда“ – с тези аргументи премиерът защити нуждата от спешни промени.

Борисов  повтори, че се надява държавата да си върне поне 1.5 млрд.лв от това, което е дала на Фонда за плащане на депозитите на вложителите.

„Много съм притеснен. Затова разговарях с г-н Миков, но ако може да направите писмо до ВСС от името на парламента и Радан Кънев и да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд.лв., падането на едни съдебни решения, означава квесторите и останалите там да разпродадат имуществото и нямаме други възможности да отреагираме„, обърна се Борисов към депутатите.

От трибуната той поиска министърът на финансите да се събере спешно на заседание с бюджетната комисия по въпроса.

„Сега е моментът да си спасим парите и имуществото. Моля ви, да им кажем колко време се мъчим да си вкараме синдика в банката“,

завърши обръщението си премиерът, като направи и ретроспекция на ситуацията в банката до момента.

Той уточни, че снощи предложенията са разпратени до всички ПГ и очаква да вземат решение до седмица със задна дата.

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *