„Фукушима“ продължава да бълва отрови

„Фукушима“ продължава да бълва отрови
Още по темата

Авариралата преди 4 години японска АЕЦ „Фукушима“ продължава да замърсява водите на Тихия океан и почвите около центрралата. Това се посочва в два доклада, изготвени от „Грийнпийс“, посветени на катастрофата в страната на изгряващото слънце, която се случи на същия ден преди 4 години. От там определят случилото се в централата като доказателство, че няма такова нещо като „ядрена безопасност“.

Аварията стана причина преди година и половина Япония да изключи всичките си 48 атомни реактора. Всичко това се случи, заради безотговорността на компанията TEPCO, собственик на „Фукушима“. За да се справи с кризисната ситуация та използва десетки хиляди работници. Но въпреки огромните усилия на всички тези хора значителна радиация продължава да се разпространява и заплахата от последващи аварии все още е висока. Мащабът на ядрената катастрофа е такъв, че работата ще продължи още десетилетия.

Един от основните проблеми е радиоактивната вода – всеки ден върху разтопеното ядрено гориво се изливат 300 т вода за охлаждане, за да се избегнат ядрени реакции. След използване тази вода се съхранява в огромни контейнери – за да може да бъде изчистена от радиоактивни елементи. Въпреки мерките – радиоактивни води се изливат в океана, казват от „Грийнпийс“.

От друга страна огромен проблем са подпочвените води, които преминават през АЕЦ „Фукушима“ и биват замърсени, преди да се влеят в океана, се посочва още в документите. Все още се търсят подходящи и ефикасни решения за ограничаване на достъпа на тези води до района на централата.

Предприетите мерки за изчистване на радиацията в замърсените райони засега просто премества радиацията от едно място на друго, е заключението на еколозите.

Цената на ядрената катастрофа засега се оценява на 257 милиарда долара от японска правителствена комисия. Но в тази цена не е включена загубата на поминъка на местните хора – фермери, рибари. Някои източници изчисляват, че само цената за изкупуване на замърсените земи ще бъде около 52 милиарда долара.

Все още към 120 000 души не могат да се завърнат по родните си места. Проучване показва, че 37,5 % от евакуираните са се отказали да се върнат към предишния си живот, а още толкова са „несигурни“ относно това, какво ще правят за в бъдеще.


 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *