КАПИТАЛното задкулисие

Иво Прокопиев и персоналният му еврокомисар Кристалина Георгиева отдавна са в мръсна комбина

Иво Прокопиев и съпругата му Галя, която управлява в.
Източник: Facebook

Иво Прокопиев и съпругата му Галя, която управлява в. "Капитал"

Още по темата

Коментар: в. "Труд", заглавието е на Канал 3

Пети ден Кръстника на олигархичното задкулисие Иво Прокопиев продължава с опитите си да се разграничи от самия себе си. Публичното изобличаване на водещата му роля в скритите процеси в държавата, при това лично от министър-председателя, прави мисията за очистването на омърсената “бяла якичка” невъзможна.

Не за първи път Прокопиев се опитва да отрече факти и доказателства, които показват порочните практики и методи за реализиране на задкулисните сценарии, които олигархът крои и прокарва през политическите проксита, лобисти и мрежите от поръчкови медии бухалки и протестърски НПО-та.

Само преди две години и половина в публичното пространство се появи поредното доказателство за задкулисната роля на Прокопиев и в защита на икономическите интереси на чуждестранни компании за сметка на този на държавата и българските граждани.

Става въпрос за изтеклия в медиите мейл на Иво Прокопиев до съпругата му Галя Прокопиева и до петима главни редактори и водещи журналисти в неговите “медии бухалки” – Велислава Попова, Станка Тошева, Теодора Василева, Илин Станев и Алексей Лазаров.

Факти, които, когато стават известни, вместо да доведат до тоталното изолиране на кукловода на задкулисието от публичния живот на страната, набързо са затрупани с прах. Днешният прочит на този мейл е повече от необходим, защото дава отговор на въпроса, който предизвика титаничен скандал не само в София, но и в Ню Йорк, Брюксел, Москва, Берлин и Париж и се разви само преди броени дни – бруталното включване на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН, което попречи на историческия шанс за такъв да бъде избран генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Двойно лобиране за чужда сметка

Навръх Гергьовден, 6 май (вторник) 2014 г., по обед, Прокопиев изпраща насоки към ръководителите на бухалките, в които развива сценарии за отнемане на лицензите на трите ЕРП в навечерието на европейските избори. Олигархът пише, че един от източниците му на информация е представител на австрийската компания EVN. През 2009 г. Трайчо Трайков е набутан в кабинета на Бойко Борисов като мениджър именно в клона на фирмата у нас. През 2014 г. тайни срещи с ръководството на ЕРП-то във Виена прави друг кадър на олигархичната групировка “Капитал” – Росен Плевнелиев, при това в качеството му на държавен глава.

Кръстника на задкулисието разпорежда целият ресурс на медиите бухалки да бъде ангажиран, за да атакува Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и тогавашните управляващи заради отказа им Националната електрическа компания да покрие разходите на частните ЕРП-та за изкупуване на “златната” електроенергия от ВЕИ централите.

На практика Прокопиев дава инструкции, които пряко защитават неговите и на кръга “Агнешките главички” икономически интереси, свързани с преференциалните цени, на които се изкупува т.нар. зелена енергия. Прокопиев развива тезата, че не ЕРП-та, а държавната НЕК трябва да поеме скъпата зелена енергия, т.е. данъкоплатците. Заради това поставената от олигарха задача е да се защитават персоналните му интереси във ВЕИ енергията, но и този на австрийското, германското и чешкото ЕРП.

Нарежданията на Иво Прокопиев към шефовете в медиите му не просто разкриват задкулисната схема, по която се осъществяват икономическите и политическите процеси у нас, но и са явно доказателство за пагубната роля на Кръстника на задкулисието и в идентични сценарии, които той прокарва по отношение на натиска срещу прокуратурата и съда.

Заради това си заслужава да бъдат припомнени част от разпорежданията, които Прокопиев спуска: “Търсете посланиците от ЕС… Калина Трифонова от ЕВН е на разположение за неофициален коментар, търсете и другите ЕРП… подгответе серия от статии за Дейли (делничното издание „Капитал Дейли“ – б.р.)… Може би „Дневник“ да се фокусира върху политическата страна. Медиапул също пишат по темата… Потърсете и политическите сили – ГЕРБ и РБ. За тях това също е възможност за изява и радикализация, предполагам поне РБ ще реагират, защото за тях няма потенциални вреди.”

Всъщност мейлът на Прокопиев не просто показва уродливостта, с която олигархичният кръг “Капитал” си служи, за да дискредитира противници и конкуренти, но е и неопровержимото доказателство за това, че авторът му е напълно завършеният образ на олигарх от съвременен тип, който не просто извършва политически инженеринг, но може в защита на лобистките си интереси да употреби дори европейски комисар, който малко по-късно същата година дори ще стане заместник-председател на Европейската комисия – “Пробвайте и от офиса на Кристалина Георгиева да го потърсите”. Става въпрос за писмо на тогавашния европейски комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер до бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Ниският морал на “високата топка”

Вън от съмнение е, че кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар в началото на 2010 година беше повече от грешка. Но от мейла на Прокопиев през 2014 г. става ясно и каква е причината олигархичният кръг “Капитал” така яростно да атакува Желева при представянето й в Брюксел и скорострелно да възхвалява “резервната” кандидатура на Кристалина Георгиева.

”Висока топка” е озаглавена статия в една от медиите бухалки на Прокопиев, която излиза на 22 януари 2010 г., в която се сипят суперлативи към Кристалина Георгиева. Очевидно “висока топка”, която Кръстника на задкулисието може да си позволи да ползва като свой инструмент за натиск срещу България през Европейската комисия, както през 2014 година, а очевидно и в наши дни. Автор на одиозния портрет на Георгиева е “журналистката” Ирина Новакова, която по-късно става служител в кабинета на българския еврокомисар.

Трудно е за морални и честни хора дори да си представят какви са били разпорежданията, които преди месец Прокопиев е спускал на медиите бухалки за безпрецедентния рекет към правителството да смени българската кандидатура за генерален секретар на ООН. И отново главна роля в сценария изигра “високата топка” на олигархичния кръг “Капитал” Кристалина Георгиева.

Задачата днес на Прокопиев е отново двойна, както когато трябваше задкулисно да лобира за собствените и интересите на ЕРП-та за сметка на българските граждани, плащащи все така високи цени за електроенергия. Но този път Кръстника е обречен, защото нито ще може да изчисти вече пожълтялата си “бяла якичка”, но и ще повлече към мрачното дъно на задкулисието и друг кадър на олигархичния кръг “Капитал” – персоналния му еврокомисар Кристалина Георгиева.

Мейлът на Прокопиев не просто показва уродливостта, с която олигархичният кръг “Капитал” си служи, за да дискредитира противници и конкуренти, но е и неопровержимото доказателство за това, че авторът му е напълно завършеният образ на олигарх от съвременен тип, който не просто извършва политически инженеринг, но може в защита на лобистките си интереси да употреби дори европейски комисар.

Заб. Малко след като този коментар беше публикуван, Кристалина Георгиева обяви, че напуска Европейската комисия. Сега вероятно идеолозите на кръга "Капитал" не спят, кой да е новата им "висока топка". И май вече имат отговор - президентът Росен Плевнелиев.

По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...
Проф. Костадин Ангелов
20:56 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Костадин Ангелов: Не смятам, че трябва PCR д...

20:56 | 02 Юли 2020 г.
"Много се промениха нашите навици, налага се да живеем в променящ се свят, налага се да оценяваме всяка една чистота и да сме по-бли...
Микробус се удари във влак.
20:42 | 02 Юли 2020 г.

Влак премаза лека кола край Шумен

20:42 | 02 Юли 2020 г.
Товарен влак помете лека кола край Шумен. Инцидентът е станал минути след 19.00 часа в шуменското село Радко Димитриево, съобщи NOVA. ...
хотел
20:34 | 02 Юли 2020 г.

Близо 75 хотела в Гърция стават COVID-изолатори

20:34 | 02 Юли 2020 г.
Близо 75 хотела в Гърция бяха избрани да се превърнат в изолатори за туристите с COVID-19, пише news.gtp.gr. В тях ще се настаняват гости...
20:21 | 02 Юли 2020 г.

В Разлог пак отложиха делото срещу Явор Бахаров

20:21 | 02 Юли 2020 г.
Районният съд в Разлог отложи делото срещу Явор Бахаров, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Благоевград.   От там посо...
Тапа на границата с Гърция Маказа-Нимфея
20:05 | 02 Юли 2020 г.

Затварят ГКПП "Маказа" за туристи от 6 юли, други ...

20:05 | 02 Юли 2020 г.
От 6 юли ГКПП "Маказа" ще бъде затворен. Това съобщи говорител на гръцкото правителство, който обяви, че до момента пунктът раб...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE