Орешарски: България има нужда от надпартиен президент, Плевнелиев бе послушен изпълнител

Силата на президентската институция идва пряко от хората - това дава основание на президента да говори по всяка значима тема

Пламен Орешарски
Източник: БГНЕС

"Силата на президентската институция идва пряко от хората и това дава основание на президента да говори по всяка значима тема. Имаме нужда от надпартиен президент, който да задава национални цели и приоритети."

От какъв президент има нужда България?

Пламен Орешарски: България има нужда от надпартиен президент, който да зададе друг тон на политическия и обществен дебат, да бъде добронамерен коректив на изпълнителната и законодателната власт, да задава национални цели и приоритети, да установява външни контакти и да се бори за благоприятно позициониране на страната в регионален и европейски план. И най-важното, да търси това, което ни обединява като общество, а не това, което ни разделя. Няма как партиен кандидат да постигне тези цели.

Има ли недостатъчно използвани функции на държавния глава, пренебрегвани досега от президентите ни през различните мандати, които биха увеличили ефективността на институцията?

Пламен Орешарски: Нито една от горните функции не бяха използвани достатъчно. Основната причина е, че досегашните президенти бяха партийни фигури, които носеха в себе си недоверието на политическите опоненти и превръщаха президентската институция във филиал на съответната партийна централа.

Ето една съществена причина да се кандидатирам като независим. Аз никога досега не съм бил типичния партиец и няма да стана такъв.

Една от големите задачи пред обществото ни е да възстанови механизмите на демокрацията и правовия ред. Как може да стане това и каква, според Вас е ролята на президента?

Пламен Орешарски: Ролята на президента досега не е тествана. Нито един президент не си постави задачата да бъде защитник на демократичните принципи, с известно изключение на покойния д-р Желю Желев.

Силата на президентската институция идва пряко от хората и това дава основание на президента да говори по всяка значима тема. Стига да няма партиен лидер, който да казва, че президентът е длъжник на партията му и трябва да се съобразява с тази партия. Така ставаше досега. Този дефект бе ярко демонстриран при настоящия президент, който бе послушен изпълнител на волята на премиера Борисов.

Живеем в бурни времена. Ако бъдете избран за президент, как бихте подредили по важност проблемите, пред които е изправена пред България?

Пламен Орешарски: Без да ги подреждам по значимост:

Възстановяване на държавността и сигурността на границите в условия на протичащата мигрантска агресия.

Балансирана външна политика – възстановяване на стари партньорства и развиване на нови.

Вътрешни политики за икономическо развитие и борба с бедността.

Създаване на перспективи за реализация на младите хора тук и сега.

Не на последно място, дефиниране на национални цели и политики в по-дългосрочен план, отвъд мандатите на правителствата.

Без да направим страната си по приветливо място за живеене, емиграцията на младите хора ще я обезлюди с всички негативни последици. В сравнение с останалите кандидати, аз имам преимуществото да съм бил и финансов министър, и премиер и да знам проблемите в необходимата дълбочина и сложност за решаване.

 

Как бихте използвали правомощията си на върховен главнокомандващ, за да увеличите бойната готовност на българската армия в интерес на опазване на мира и сигурността на държавата и гражданите й?

Пламен Орешарски: Бих поддържал близък диалог с правителствата в търсене на допълнителни възможности за финансиране на армията и рационализиране на нейната структура.

България и Европейският съюз са изправени пред безпрецедентна мигрантска криза, която не е отминала. Какъв според Вас трябва да бъде отговорът на това предизвикателство?

Пламен Орешарски: Затваряне на границите и прецизно селектиране на мигрантите, които вече са на европейска територия. Изготвяне на програми за тяхното връщане в страните по произход, след като се създадат предпоставки за това.

Вече повече от 10 години България е член на евроатлантическата общност, но все още заема пасивна позиция – тя не предлага политики, които да са от полза и на нея и на останалите страни-членки. Как ще промените тази ситуация?

Пламен Орешарски: Една добра предпоставка е предстоящото българско председателство на Европейския съюз след малко повече от година. Засега не виждам готовност от страна на българското правителство да дефинира теми, които да са и в български интерес. Прави сте за пасивността ни досега. И не съвсем, през есента на 2013 година от позициите на премиер за първи път разширих обхвата на мигрантската проблематика и с югоизточната сухопътна граница на Съюза. До момента всички акценти на Европейските съвети бяха насочени само към Средиземноморието. Първата проява на финансова солидарност също бе по това време.

Интервю на Агенция БГНЕС с независимия кандидат за президент Пламен Орешарски

Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  "Имате думата" с Александър Владимиров - избрано
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано