ТРИ дни преди вота: Още една агенция даде балотаж Цачева - Радев

Все още има българи, които не знаят, че гласуването е задължително

Президентството с отворени врати и изложба за 22 септември
Източник: БГНЕС

Президентството с отворени врати и изложба за 22 септември

Три дни преди вота още една социологическа агенция предвиди балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев. Това сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“.

С малка преднина лидер в предпочитанията на българите е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев.

Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията „не подкрепям никого“ е с дял от 7,1% - тоест нарежда се на четвърто място в предпочитанията на избирателите.

Въпросът е зададен с шоу карта, наподобяваща максимално изборната бюлетина, обясняват от "Тренд".

Оттам уточняват, че два дни след началото на терена от ДПС са обявили подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия министър-председател подценен.

Данните са моментна картина на декларативните нагласи на българските граждани в средата на предизборната кампания. Подреждането и съотношението на силите не трябва да се разглежда като прогноза за крайния изборен резултат.

В хода на терена на проучването бяха направени и промени в Изборния кодекс (26 октомври), които въведоха и трета опция „не подкрепям никого“ на втория тур от президентските избори, която не е отразена във въпросника на изследването. С цел да остане максимално коректен, екипът на изследователски център „Тренд“ реши да не публикува своите данни от нагласите за балотажа, тъй като опцията „не подкрепям никого“ ще окаже влияние върху изборния резултат на втория тур, пишат от агенцията.

Поради обвързването на резултатите от президентските избори с евентуални предсрочни парламентарни избори, социолозите са тествали и нагласата на хората за нов парламентарен вот. Според 45% „не са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските“, а 32% са на обратното мнение.

Декларативни нагласи за националния референдум

Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината са "за" въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с „не“ на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции. 

Избирателната активност

Особена трудност представлява да се направи категорична прогноза за очакваната избирателна активност на предстоящите президентски избори. Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. В същия момент, 84% от хората са чували, че е прието задължително гласуване.

60% от всички български граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19% все още не са решили. 44% са били наясно още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания. 

Според 76% има значение кого точно ще изберем за президент, а 16% са на обратното мнение. 

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент са: да може да обединява хората (39%), да е честен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политически опит (26%). 

Малко над половината избиратели са гледали някой от проведените към момента на терена предизборните дебати, а на 14% от всички запитани те са им повлияли.

Етикети: Тренд
11:37 | 10 Юли 2020 г.

Акад. Петрунов: Броят на заразените не е показател...

11:37 | 10 Юли 2020 г.
Разпространението на коронавируса в България е дифузно, каза по bTV акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за меди...
11:34 | 10 Юли 2020 г.

Депутати от мнозинството обмислят импийчмънт на пр...

11:34 | 10 Юли 2020 г.
Депутати от мнозинството вече обсъждат възможността за отстраняване на Румен Радев от президентския пост чрез импийчмънт покрай скандалит...
11:28 | 10 Юли 2020 г.

Асоциацията на прокурорите към Радев: Езикът на ом...

11:28 | 10 Юли 2020 г.
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе с остра позиция срещу думите на президента Румен Радев, с които той о...
11:28 | 10 Юли 2020 г.

Затварят детска градина във Варна, деца и персонал...

11:28 | 10 Юли 2020 г.
По нареждане на РЗИ-Варна - поради положителни проби за Covid-19 на деца и служители от персонала на ДГ№34 “Лястовичка“ днес ...
наводнения
11:24 | 10 Юли 2020 г.

Загиналите при наводненията в Япония вече са 66

11:24 | 10 Юли 2020 г.
Загиналите при наводненията и калните свлачища в Япония вече са 66, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Продължава издир...
11:23 | 10 Юли 2020 г.

ГЕРБ свиква митинг в защита на правителството

11:23 | 10 Юли 2020 г.
Довечера в 19 ч. пред министерския съвет ще има митинг в защита на правителството. Това става ясно от пост в социалните мрежи на PR-а на ...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини