Алфа Рисърч: Скъсява се дистанцията между Цачева и Радев, Каракачанов - трети

Марешки се позиционира като алтернатива за протестния вот, част от вота за Калфин преминава към Радев

Алфа Рисърч: Скъсяване на дистанцията между Цачева и Радев, Каракачанов - трети
Източник: Алфа Рисърч

Алфа Рисърч: Скъсяване на дистанцията между Цачева и Радев, Каракачанов - трети

Нарастваща избирателна активност, сигурен балотаж и разместване в първоначалните позиции на част от кандидатите регистрират електоралните нагласи в края на кампанията за президент и национален референдум.

Това сочат изводите от изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 31 октомври – 02 ноември.

За периода на предизборната кампания декларираната готовност за участие в президентския вот нараства от 61% на 69% от пребиваващите в страната избиратели. Пресметнати в реални гласове, това означава, че на първия тур на 6-ти ноември до урните ще отидат най-вероятно между 3.8 и 4 млн. избиратели. Тенденция към ръст бележи и активността за националния референдум – от 52% до 61%. Намерението за гласуване в прякото допитване, както и категоричността на участието, остават по-ниски от тези при президентските избори, но близко до границата за валидност на референдума.

Проучването на финала на кампанията потвърждава основния извод на "Алфа Рисърч" от нейното начало  - изходът от президентската надпревара ще се реши на втори тур,  в балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от  БСП Румен Радев.  Налице е обаче сближаване на позициите между двамата – за три седмици разликата между тях пада от 7.9% на 3.8%.

Скъсяването на дистанцията се дължи на два паралелни процеса. От една страна, Румен Радев подобрява слабо подкрепата си - от 21.4% до 22.5% в резултат от общата мобилизация на БСП, както и от  преминаването към  него на част  от вота за Калфин и Дончева, доколкото той се възприема като кандидата с най-голям шанс да стигне до балотаж.

От друга страна, Цецка Цачева губи позиции в традиционния и най-многоброен през последните години електорат на ГЕРБ - избиратели от средната класа в столицата и големите градове, което намалява подкрепата й от 29.3% до 26.3% сред твърдо решилите да гласуват. Тя запазва позиции в малките населени места, където провеждаше  по-активна кампания. Ключов за нея обаче ще бъде вотът в големите градове.

Значим ръст в рамките на кампанията и с голяма вероятност да е трети е кандидатът на националистите Красимир Каракачанов.  Поставяйки в центъра на изявите си проблемите на сигурността и притесненията на българските граждани от притока на бежанци, той мобилизира подкрепа от около 12.5%. 

Силна динамика показва проучването при следващите по ред кандидати – Веселин Марешки и Пламен Орешарски.  Подкрепеният от ДПС бивш премиер стартира с личен потенциал от 0.5%, но успява да достигне до 6.9%,  над 90% от които идват от  избиратели на Движението. Добре известната способност за мобилизация на ДПС в последните дни от кампанията може да донесе и допълнителни гласове за Орешарски. При висока избирателна активност обаче, относителната тежест на този вот ще намалее.

 Липсата на сериозен дебат по стратегически за страната приоритети позволи Марешки да се позиционира като приемливата за протестния вот алтернатива, подплатена със силата на материални стимули като евтини горива и лекарства. В резултат, подкрепата за него почти се удвоява от 3.7% до 7.1% от твърдо решилите да гласуват.

Губещи от очертаващата се висока избирателна активност и от преждевременното преформатиране на кампанията за първия тур  в кампания за втори тур с основен акцент върху двамата водещи опоненти, са кандидатите на по-малките партии. Трайчо Трайков запазва потенциал от 5.2%, но отстъпва в общата йерархия.  Част от вота за Калфин преминава към Радев, поради което той бележи спад от 6.8% на 5.1%. Аналогичен отлив е налице при Татяна Дончева – от 4.7% на 2.6%.

За първи път на президентски избори в България двамата водещи на първи тур кандидати събират под 50 на сто от вота на избирателите.  При очертаващата се избирателна активност, на балотажа те ще се борят да привлекат около милион и осемстотин хиляди гласа, което е многократно над собствената им тежест.  Точно тази огромна диспропорция между собствен и допълнителен вот, наред с малката разлика между Цачева и Радев, неясните позиции на партиите за подкрепа на балотажа и непрогнозируемата психологическа атмосфера след първия тур, могат да предизвикат драматични обрати на втория тур на изборите. 

Вежди Рашидов
18:27 | 10 Юли 2020 г.

Директорите на БНР и БНТ вече да са с мандат от 5 ...

18:27 | 10 Юли 2020 г.
Председателят на Комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, внесе предложения за промени в Закона за радио и телевизия, к...
Виолета Иванова
18:18 | 10 Юли 2020 г.

Историята на първата българка, обиколила света на ...

18:18 | 10 Юли 2020 г.
Моторите са страст на мнозина, особено когато настъпят летните месеци. Но колко могат да се похвалят с това, че са обиколили света на две...
Йордан Апостолов
18:08 | 10 Юли 2020 г.

Йордан Апостолов: Световната икономика до сега се ...

18:08 | 10 Юли 2020 г.
Тежките икономически последствия от здравната криза тепърва предстоят. Това мнение сподели депутатът от НФСБ Йордан Апостолов в предаване...
горски пожар
17:46 | 10 Юли 2020 г.

Силни ветрове разпалват горски пожари в Гърция

17:46 | 10 Юли 2020 г.
Поредицата дни без дъжд и с температури около 36 градуса по Целзий допринесоха за разрастването на няколко горски пожара в Гърция, съобщи...
Гонзо
17:33 | 10 Юли 2020 г.

Гонзо пред Канал 3: Левски можеше да надмине Лудог...

17:33 | 10 Юли 2020 г.
Левски е щял да надмине Лудугорец, ако предишният собственик на тима – Васил Божков, е останал в клуба. Това мнение изрази специалн...
17:30 | 10 Юли 2020 г.

Преди оставката: Шефът на НСО отменил искането си ...

17:30 | 10 Юли 2020 г.
Точно преди да подаде оставка като шеф на НСО, Красимир Станчев е отменил писмото си, с което иска от другите институции съдействие за за...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива