Историческият провал на американските медии

Журналистите вкараха емоции и не предвидиха победата на Доналд Тръмп

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп с първа реч: Хилъри Клинтън ми се обади да ни поздрави!
Източник: БГНЕС

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп с първа реч: Хилъри Клинтън ми се обади да ни поздрави!

Коментар: Маргарет Съливан, в. „Вашингтон пост“

Казано направо, медиите пропуснаха историята. В края на краищата, огромен брой американски избиратели искаха нещо по-различно. И въпреки че тези избиратели скандираха и крещяха, повечето журналисти просто не слушаха. Не им се получи.

Те не разбраха, че огромните, ентусиазирани тълпи на митингите на Доналд Тръмп наистина ще се изразят с толкова много гласове. Те не можеха да повярват, че Америка, каквато те са познавали, може да прегърне някого, който се присмива на хората с увреждания, хвалеше се за сексуални посегателства срещу жени, и от когото блика женомразство, расизъм и антисемитизъм.

Би било твърде ужасно. Следователно по някакъв начин магическо мислене, това не би могло да се случи.

Журналистите – с университетско образование, градски чеда и, голямата част от тях, либерали – беше по-вероятно от всякога да желаят да живеят и работят в Ню Йорк и Вашингтон или на Западния бряг. И въпреки че докоснахме големите червени щати за няколко дена или интервюирахме някои миньори или останали без работа работници от автомобилната промишленост в „Ръждивия пояс“, ние не ги взехме насериозно. Или недостатъчно сериозно.

И Тръмп – който нарича журналистите измет и корумпирани - ни отчужди толкова много, че ние не можахме да видим това, което е пред очите ни. Ние просто проверявахме любимите ни сайтове за прогнозиране и се чувствахме спокойни, въпреки че всеки знае, че резултатите от анкетата не са гласове.

В края на краищата, никога не се знае кой ще се появи на гласуването, особено когато гласовете са толкова потиснати, както никога преди. И дори най-клонящите към Клинтън прогнозисти дадоха някои шансове за победа на Тръмп.

Но сякаш никой не повярва на това. Ние ще имаме президент Клинтън, заяви журналистическата конвенционална мъдрост, и въпреки че тя ще бъде недействителна, тя ще бъде в известно количество. Имаше един вид утеха там.

Не правете грешка. Това беше епичен провал. И въпреки че яденето на врана никога не е привлекателно, ние ще изваряваме пера и клюнове през следващите седмици и месеци - а може би и години.

Странното, разбира се, е, че медиите помогнаха да се даде шанс на Тръмп.

Журналистите ли създадоха Тръмп? Разбира се, че не – те нямат този вид сила. Но те му помогнаха изключително много, с огромни количества предварително подготвени, нефилтрирани изложения в месеците преди предварителните републикански избори. Със смешен акцент, поставен върху всяко развитие около практиката с имейлите на Хилъри Клинтън, включително с дрънкането на глупости за директора на ФБР Джеймс Коми.

Не съм фен на Хитър Тийл, милиардерът, който изхвърли от бизнеса Гаукър като субсидира дело на Хълк Хоуган, професионалния кечист. В действителност аз го намирам за ужасяващо.

Но когато заговори наскоро в Националния прес клуб, той каза нещо, което ме порази като доста проницателно за Доналд Тръмп.

"Медиите винаги приемат Тръмп буквално. Те никога не го приемат сериозно, а винаги го приемат буквално", каза Тийл. Журналисти искат да знаят точно как ще депортира много имигранти без документи, или как точно Тръмп ще отърве света на Ислямската държава. Искахме подробности.

Но много от избирателите мислят по обратния начин: Те вземат Тръмп на сериозно, но не буквално.

Те осъзнават, кза Тийл, че Тръмп наистина не планира да построи стена. "Това, което те чуват, е" Ще имаме нормална, по-разумна имиграционна политика. "

Тръмп, съвсем очевидно, улови гнева, който американците изпитват по въпроси като търговията и имиграцията.

И въпреки че много журналисти и много новинарски организации направиха истории за безпомощността и лишаването от граждански права на тези американци, ние не ги взехме достатъчно насериозно.

И въпреки че ние, журналистите, се опитваме да се представим понякога като цинични или упорити, ние също може да бъде идеалист, дори наивни.

Ние искаме да вярваме в страна, където порядъчността и учтивостта все още имат значение, и където някой толкова суров, злобен и невъздържан не може да бъде избран - защото Америка е била по-добра от това.

Мога да обвинява журналисти за много неща, но не мога обвиня нас за това. 

 

 
Етикети: Доналд Тръмп
15:24 | 16 Юли 2020 г.

Фандъкова провери изграждането на детски и спортни...

15:24 | 16 Юли 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на детски и спортни площадки в парка на езерото "Дружба", съобщават от ...
Илиана Раева
15:17 | 16 Юли 2020 г.

Илиана Раева с приз за цялостен принос в развитиет...

15:17 | 16 Юли 2020 г.
Илиана Раева получи наградата за цялостен принос към Българския спорт на церемонията „Livestyle Awards“ 2020, научихме от &bd...
15:09 | 16 Юли 2020 г.

Специализираният съд върна в ареста Маринела Араба...

15:09 | 16 Юли 2020 г.
Специализираният съд е излязъл с решение на 15 юли за повторно задържане на бизнес дамата Маринела Арабаджиева, след като в края на май б...
14:59 | 16 Юли 2020 г.

Разрешиха експериментално лечение за болни без алт...

14:59 | 16 Юли 2020 г.
То обаче няма да се поема от здравната каса На пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти...
Детска градина
14:56 | 16 Юли 2020 г.

Детска градина в Пазарджишко е под ключ от три мес...

14:56 | 16 Юли 2020 г.
Детската градина в пазарджишкия град Стрелча е вече трети месец под ключ, след като ремонтна фирма е блокирала ангажиментите си поради ли...
Димитрина Митрева
14:55 | 16 Юли 2020 г.

Психотерапевт: Опасността за тинейджърите от проте...

14:55 | 16 Юли 2020 г.
Опасността за тинейджърите от протестите е, че се поддават на груповия натиск. Те са склонни да се влияят от обстановката, което е сугест...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини