Разследване на Канал 3: Атанас Чобанов – клиент на френската прокуратура (ВИДЕО)

Оказа се, че псевдо разследващият журналист е разследван за клевета от независимата френска прокуратура

Източник: Канал 3

Имаме си една българска поговорка – "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!” Това е историята на главния редактор на сайта "Биволъ” Атанас Чобанов. Скритият във Франция и интернет псевдо разследващ журналист, всъщност се оказа, че е разследван за клевета, не от кой да е, а от независимата френска прокуратура.

За да бъде максимално обективен, екипът на Канал 3 тръгна по следите на Чобанов в Париж, за да ви разкажем историята на Чобанов, не с думи, а с факти.

Нашето разследване ни доведе във френската столица, където ще потърсим отговори на въпросите – точи ли Атанас Чобанов френската социална система и на какъв етап е делото срещу него и още трима души за клевета.

За да получим повече информация, се отправихме към сградата на Градския съд в Париж.

Освен че два пъти е отказал съдействие на българската прокуратура, Атанас Чобанов се оказа и клиент на френската.

Съдия-следователи в Градския съд на Париж работят по 3 жалби, свързани с Атанас Чобанов. По една от тях вече му е повдигнато и обвинение. То е за публично оклеветяване на архитекта и бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски“ Иван Данов.

Историята започва през лятото на 2013 г. Сайтът "Биволъ” атакува Данов с поредица публикации и то само дни, след като сяда в министерското кресло. Интернет медията го обвинява, че е получил неправомерно 15 000 евро под формата на социални помощи за безработни от френската държава. Данов категорично отрича, като думите му са потвърдени от служителя на социалните служби в Париж Ан Мари да Силва през юли 2013 г. Тя заявява, че "няма данни за неправомерни плащания или за необходимост от връщане на средства“ от страна на Данов. На 17 септември 2013 г. той, посредством парижки адвокати, депозира жалба в Градския съд на френската столица. Сигналът е по 5 обвинения – за кражба, злоупотреба с доверие,нарушаване на тайната на кореспонденцията и на професионалната тайна и укриване на тези престъпления.

Междувременно Чобанов праща запитване до отдела за борба с измамите към Бюрото по труда, в което окачествява министъра като "измамник“. Според френските адвокати на тогавашния министър, това е умишлено лъжливо обвинение пред властите, което цели да навреди на репутацията на довереника им. Така се стига и до втора жалба срещу Чобанов, която е присъединена към първата на 15 април 2014 г. Няколко месеца по-късно е подадена и трета, след като главният редактор на "Биволъ“ се изявява по френската телевизия М6. Медията излъчва репортаж със заглавие „Фалшиви безработни, данъчни бегълци, шефове измамници – те крадат от нас 80 милиарда“. В материала отново е намесено името на Данов, а Чобанов е в ролята на главен разказвач. Сигналът за публично оклеветяване е освен срещу него и срещу ръководителя на телевизията и екипа, който го е подготвил репортажа за ефир.

Нашето разследване по делото за клевета срещу Атанас Чобанов ни доведе и до Съдебната палата в Париж. 

Срещнахме се с високопоставени служители във френската съдебна система, които обаче пожелаха да останат анонимни. Те уточниха за Канал 3, че има решение за започване на наказателно производство срещу Атанас Чобанов и телевизионния екип, което в момента се обжалва.

Делото в момента не е в Градския съд, защото е обжалвано и го гледа Апелативният съд.

Уговорихме си среща с адвокат Владимир Иванов, който е член на парижката и на софийската адвокатски колегии, за да получим повече яснота по делото.

Юристът е завършил един от най-престижните университети във Франция и Европа – Сорбоната. Специализирал е в областта на европейското бизнес право и международното икономическо право, с акцент върху международното наказателно право. Той представлява клиентите си по наказателни дела пред френските съдилища, както и пред Европейския съд по правата на човека.

Разследването на другите два сигнала срещу Чобанов продължава, като ако по тях бъдат повдигнати обвинения, предвидените по закон санкции са строги и включват дори затвор. Иронията е, че докато тръби, че други точат френската социална система, самият Атанас Чобанов черпи с пълни шепи от благата й. Разследване на Канал 3 от 2015 г. установи, че от 2008 година той живее в жилище в парижкото предградие Плеси-Робинсон – на ул. Allee des Mouilleboeufs №10. Оказа се, че той плаща символичен наем за него, тъй като твърди, че няма достатъчно доходи, за да издържа семейството си. 

В сградата на френските социални служби в Париж потърсихме отговори как се отпускат социални жилища и помощи във френската столица.  

Проверката ни установи, че парижкото жилище на Чобанов е собственост на обществено дружество, което строи и предоставя жилища на крайно нуждаещите се социално слаби. Лицата, попадащи в тази категория и техните семейства,трябва да имат доход не повече от 450 евро на член на фамилията. Чобанов сам призна, пред Канал 3, че получава  2 800 евро на месец, което е сума няколко пъти над посоченият от френската служба минимум. Това от своя страна доказва, че Чобанов и семейството му вероятно нямат право да ползват жилището, в което живеят. За да сме категорично убедени в това, Канал 3 вече сегнализира свързаните със случая институции и очаква отговори.

Екипът ни се е запъти към Болонския лес, където се намира Френския научен институт. Чобанов твърди, че именно тази институция му е отпуснала ведомствено жилище и ние отиваме да проверим така ли е.

Звънияхме по телефона на говорителя на Френския институт, казваха ни, че е болна

След като не можахме да разговаряме с госпожа Арпариан, влезнахме в сградата на института, за да потърсим неин заместник.  

Въпреки че не успяхме да се свържем с говорителя на Френския научен институт, неофициално разговаряхме с негов служител, който ни поясни, че научното учреждение не отпуска ведомствени жилища.

Запътихме се към дома на Атанас Чобанов, за да му зададем нашите въпроси. В очакване да получим отговори отново отидохме в китното парижко предградие Плези-Робинсон.

Оказа се, че отново вкъщи си е само съпругата на Атанас Чобанов. Тя обаче отказа да ни съобщи кога можем да го намерим тук. Отказа и да разговаря с нас. Надяваме се, че това няма да бъде изтълкувано отново като опит от наша страна да нарушаваме спокойствието на семейството.

Надеждите ни обаче не се оправдаха. Минути по-късно към входа се запътиха служители на френската полиция. След кратък разговор със съпругата на Чобанов, те дойдоха при нас.

Изпратиха ни полицейска проверка. Служителите на реда ни обясниха, че жената, с която разговаряхме по домофона, се е оплакала, че като звъним, я притесняваме. Ние считаме, че единственият цивилизавона начин да потърсиш дали някой си е вкъщи, е като звъннеш на звънеца. Дори френската полиция установи, че ние по никакъв начин не нарушаваме закона и ни остави да го чакаме пред дома му

Смрачи се, но Атанас Чобанов така и не се появи. От пост във фейсбук страницата му стана ясно, че е бил уведомен, че сме го търсили и го чакаме пред жилището му. Безстрашният куражлия в публикациите си в сайта "Биволъ” и в социалните мрежи Чобанов не събра смелост да застане пред камерата ни. И да отговори защо се възползва от благата на социално жилище, а тръби, че други точат френската социална система. И защо след като претендира, че е стожер на справедливостта, е клиент на френската прокуратура и може да бъде подведен под наказателна отговорност за публично набеждаване на бивш български министър. Въпросите остават без отговори от Чобанов. За момента тези отговори идват единствено от френските институции, които подкрепят Канал 3 в търсене на истината и ние няма да спрем да го правим и да ви информираме за всяка наша стъпка.

Инж. Николай Иванов
17:56 | 08 Юли 2020 г.

Николай Иванов: Заставан зад Красимир Янков и връщ...

17:56 | 08 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на БСП инж. Николай Иванов обяви в предаването „Патарински LIVE“, че ще подкрепи Красимир Я...
Маска
17:11 | 08 Юли 2020 г.

Пада задължителното носене на маски в Гърция

17:11 | 08 Юли 2020 г.
Посетителите на молове и търговци центрове в Гърция вече не са длъжни да носят защитни маски. В кафенетата и заведенията за обществено хр...
Иван Гешев
17:06 | 08 Юли 2020 г.

Гешев: Антикорупционният фонд да се извини на прок...

17:06 | 08 Юли 2020 г.
"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. "Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокурату...
Протест в Белград
16:52 | 08 Юли 2020 г.

Вучич обвини чуждите служби за протестите в Белгра...

16:52 | 08 Юли 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста тази нощ в Белград. Той заяви това по време на и...
Лондон
16:48 | 08 Юли 2020 г.

Лондон намали ДДС за стоки на обща стойност £4,5 м...

16:48 | 08 Юли 2020 г.
Великобритания официално наложи промени в данъчната си политика, като една от големите антикризисни мерки срещу последствията от пандемия...
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива