"Биволъ" - една история за медиен рекет

Атанас Чобанов и Асен Йорданов ползват сайта си за изнудване

Атанас Чобанов, Биволь

Атанас Чобанов, Биволь

Коментар: Блиц /заглавието е на Канал 3/
 
Асен, Атанас и Алберта. Три звучни имена, превърнали се в нарицателни за медийна нечистоплътност, черен пиар и откровено изнудване. С мотото „Съ рогата напредъ“ и с проглушаващото ушите викане за „свобода на словото“, „Биволъ“ всъщност от самото си начало не прави нищо друго, освен безпардонно да мачка тази свобода, както и  упорито и методично да прокарва в българската журналистика пътя към окончателната девалвация на ценностите в професията.

Основните играчи на това поле са Асен Йорданов и Атанас Чобанов, а зад тях наднича съпругата на Йорданов – Алберта Алкалай. „Биволъ“ се списва от фирмата „Бивол“ ООД, в която съдружници с равни дялове са Алкалай и Йорданов. Алкалай обаче е и управител на пиар агенцията „Имидж Едвъртайзинг“, формална собственост на офшорката "Айдиъс фор янг имидж", на която пълномощник е самият Асен Йорданов.

Така „Биволъ“ от създаването си, на практика е замислен като инструмент за рекет, чрез който фирми и институции биват изнудвани да ползват услугите на агенцията срещу солидни хонорари, в замяна на липса на компроматно опозоряване в „журналистическия“ сайт. 

Примерите са многобройни и фрапиращи. Така например, в разследване на „Монитор“ през 2015г., лъсва грозна схема на „Биволъ“ спрямо кметовете на Поморие и Царево. След среща, на която присъстват Алкалай и Йорданов и последвалият отказ на кмета на Поморие Иван Алексиев да ползва услугите на ПР агенцията и съответно Община Поморие да заплати на „Имидж Едвъртайзинг“ 15 хиляди лева за създаването на интернет-сайт, започва яростно очерняне от страниците на „Биволъ“.

Алексиев получава заплашителни писма по електронната поща, сигнали до прокуратурата и следствието за „връзките“ му с международни престъпници и то без изобщо „биволите“ да проверят действителните факти.

По сходен начин е очернен и кмета на Царево Георги Лапчев, който заради отказа си да се поддаде на схемата на рекетьорите, дори получава СМС от Атанас Чобанов, в който заплахата, че „Биволъ“ ще го подгони, завършва с многоточие, като в мутренските времена от 90-те. 

„Биволъ“ е в съдружие и със зелените екоорганизации около „еколога“ Тома Белев. Всеки, който иска да строи в защитените територии около Царево и в Странджа, първо трябва да се помоли на „зелените“ рекетьори, тъй се оказва, че близката до Белев фондация „Биоразнообразие“ изготвя плана за управление на защитените местности, въз основа на който ще се изготвят и съответните общински устройствени планове. „Биволъ“ се намесва в тази схема, когато трябва да се „отстрелят“ медийно неудобните.

Същевременно през годините, както Чобанов така и Йорданов, пробват безуспешно да се промъкнат в политиката, без оглед на това дали ще са вляво или вдясно – идеите и ценностите за тях нямат значение.

Асен Йорданов влиза в листата на БСП в Бургас, а Чобанов, от виден комсомолец и кандидат член на БКП преди 1989-та, след промените става активист на СДС, после минава през НДСВ и ДСБ, като на последните избори за Европарламент вече е в листата на „зелените“.

За разлика от България, в която „биволите“ необезпокоявано сипят клевети и компромати, подкрепяни от грантово зависимите сайтове на олигарха Иво Прокопиев, във Франция отдавна тече дело срещу Атанас Чобанов за публична клевета.

Съдия следователи в градския съд на Париж вече работят по три жалби, свързани с Атанас Чобанов, като му е повдигнато обвинение за клевета. Жалбите са заради няколко лъжливи публикации на Чобанов във Франция, в които той обвинява бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов в неправомерни взимания и източване на френската социална система. 

Същевременно се оказва, че самият Чобанов живее на гърба на френската социална система, защото ползва жилище за социално слаби, докато по думите му, получава доходи, изключващи тази възможност. От френския научен институт, в който Атанас Чобанов твърди, че работи, също отричат да са му предоставяли ведомствено жилище. 

Предстои да се разбере как ще завърши съдебния процес против Чобанов във Франция и какви още истини за „Биволъ“ ще станат публично известни. Едно обаче вече е ясно – машината за рекет на „биволите“ отдавна е разобличена, остава съдебната система да си свърши работата. Засега френската, а след нея и българската.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...
16:21 | 16 Юли 2020 г.

НАП проверява медицинските лаборатории

16:21 | 16 Юли 2020 г.
Инспектори на НАП започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тес...
16:00 | 16 Юли 2020 г.

Одисей Спасов: Има голям риск от фалити в туристич...

16:00 | 16 Юли 2020 г.
Турситическият бранш е изправен пред сериозна криза. Има голям риск от фалити и той се увеличава всеки божи ден, след като няма подкрепа ...
Катастрофа с мотор и кола на моста на \
15:55 | 16 Юли 2020 г.

Катастрофа с мотор и кола на моста на "Бакърена фа...

15:55 | 16 Юли 2020 г.
Катастрофа между лек автомобил и мотор е станала по-рано днес на моста на "Бакърена фабрика". За това съобщават в социалната мр...
Арест
15:34 | 16 Юли 2020 г.

Десет месеца затвор за апаш от столичния „Западен ...

15:34 | 16 Юли 2020 г.
Столичният районен съд призна за виновен подсъдимия Велислав Ц. по обвинение в кражба и влизане с взлом, съобщиха от прокуратурата. Н...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия