Радан, Атанасов и Прокопиев – проектанти на Републиката

По-вероятно бе Бареков да купи таблети на децата, отколкото тримата да направят читав десен проект

Радан Кънев, Атанас Атанасов, Найден Зеленогорски
Източник: Канал 3

Радан Кънев, Атанас Атанасов, Найден Зеленогорски

Коментар: Даниел Петров за "Демокрация днес"

Тези дни в дясното пространство наблюдаваме това, което се случва в ДСБ на всеки четири години.
 
Съобразявайки се очевидно с олимпийския цикъл, тъмносините преживяват коренна метаморфоза в политическото си поведение. И то особено по отношение на традиционните си партньори.
 
Какво се случи през годините?
 
През 2004г. Иван Костов и близките му решиха, че СДС е политически труп, че „духъте е напуснал тялото“, че ще правят нова, истинска десница, която да няма нищо общо с „Раковски 134“. В резултат се появи партията ДСБ.
 
Четири години по-късно от „Кърниградска“ вече смятаха, че духът не чак толкова е напуснал тялото. И прецениха за добре да се върнат отново към партньорство със Съюза на демократичните сили. Причината за това бе видима – сами ДСБ нямаха никакъв шанс за прескачане на четирипроцентовата бариера за влизане в 41-то Народно събрание. И за това им бе крещящо нужен солидният електорален гръб на СДС. Или с други думи – марката и харизмата на СДС.
 
През 2012г. Костов и неговите преторианци наново извадиха мантрата за истинската и неопетнена десница, за духа и тялото. Те развалиха „Синята коалиция“, обвиниха СДС във всички смъртни грехове, в колаборация с ГЕРБ, Кунева и какво ли не още. Година по-късно направиха коалиция именно с Кунева, а две години след това с ГЕРБ. Но ще стигнем и дотам.
 
В наши дни десебарите пак са недоволни, пак някой им пречи, пак ще правят чиста и неопетнена десница. Само, че този път сякаш спукаха гума още преди да са потеглили по трасето. Просто защото Радан Кънев не е Костов. Просто защото ДСБ-то на Командира бе личен политически проект, който на жаргон години наред наричахме „секта“. Секта, но с право на съществуване, поради наличието на верни привърженици, които макар и малка бройка гарантираха присъствието на формацията в реалната политика и обществения живот на страната. На този фон проектът на Радан изглежда като зле скалъпен аватар на някогашното ДСБ. Идеята на Кънев поразително напомня на проваления замисъл „Цветан Василев-Николай Бареков“.
 
Изглежда, че най-накрая бизнесменът Иво Прокопиев ще си има лична партия. Дотук винаги той е бил влиятелен в определени структури, но никога те не са му били изцяло подчинени. Така както се предвижда да бъде образуванието на Радан Кънев и генерал Атанасов.
 
Те сами си признават за това!
 
Според Кънев – Прокопиев лично му е обещал, че няма да участва пряко в политиката. Какво означава всъщност това? Че няма да го слагат по депутатски листи ли? Ами, че той и Василев не беше в евролистата на Бареков?
 
Според генерал Атанасов – Прокопиев е умен и интелигентен мъж, с когото често си говорят. И по какъв критерий Атанас Атанасов избира своите събеседници за разговор? Или казано на шега – ако преди три години сайтовете на Прокопиев нарекоха ДСБ – „умни и красиви“, то значи сега ДСБ му връщат жеста, така ли?
 
Следователно излиза, че новият проект на Радан Кънев, Атанас Атанасов и Иво Прокопиев просто копира идеята на Цветан Василев и Николай Бареков. Излиза, че Радан стана новият Бареков.
 
А нали първите уж бяха най-солидните борци срещу модела „КОЙ“, срещу уродливото срастване на едър бизнес, политика и медии. Срещу най-нагледния пример за намеса на олигархията в българската политика. Истината избожда очите – не само, че не се борят срещу олигархията, те служат на олигархията. Служат нагло и видно за всички. Дори не си правят труда да се маскират. Бареков поне донякъде добре криеше връзките си с Василев. Кънев и Атанасов – напротив – те се хвалят, че умният и интелигентен Прокопиев им диктува правилата на играта.
 
Да не забравим и основната критика на ДСБ към доскорошните им партньори от РБ – Кунева, Лукарски и Москов тайно се договаряли с Борисов за министерските кресла. Зад това изказване на Атанасов прозира замисъла на Прокопиев и Радан – сатанизираме доскорошните другари, защото утре ще трябва да делим наследството на 300-та хиляди гласа. А едва ли и двете формации ще прескочат заедно четирипроцентовата бариера – или ние, или те!
 
И трябва ясно да обясним, че Кунева, Лукарски и Москов са носители на първичното зло, трябва да бъдат заклеймени, трябва да обясним добре на десния човек, който не харесва Борисов и ГЕРБ, че ние сме автентичните десни, че ние носим гумения печат за истината, че ние сме моралната полиция.
 
Да, но не са морална полиция. Защото лъжат на поразия, разчитайки на късата народна памет. Ще припомня защо:
 
Защото ако не беше Меглена Кунева проектът РБ нямаше как да получи реализация. Фактите са такива, независимо дали ни харесват Кунева и ДБГ, или не ни харесват. И Радан много добре знае това. Нали първото нещо, което направи като нов председател на ДСБ бе да направи коалиция с партията на Кунева. Поради два простички факта – ДБГ имаха субсидия, ДБГ имаха структури по страната. Такива към 2013г. (а и сега) съвсем не откриваме с просто и невъоръжено око, наблюдавайки формацията на Кънев. Нещо повече – ДСБ първоначално не искаха да поканят в РБ дори СДС, но за Кунева нямаше проблем. Нищо, че само година по-рано зам.-председателят на тъмносините Малинов я наричаше червена кукувица от трибуната на националното им събрание. Явно кукувицата е проблем, но парите на кукувицата не са проблем.
 
Виновни днес са им и СДС. Пак всичко върху главите на хората от „Раковски 134“ – вечно търпеливи към всички прищевки на блудните синове. И с какво са им виновни СДС? Че организират всички предизборни кампании на Блока? Че са единствените с реални структури в страната? Че преглътнаха силово наложения лично от Кънев – Трайчо Трайков, но въпреки всичко работиха на 101% за безнадеждната му, петпроцентова кандидатура? Че преглътнаха унизителното отношение към тях след създаването на РБ – в началото не ги искаха в Блока, защото видите ли тегнели подозрения за тайни отношения с ГЕРБ.
 
И това за тайните отношения с ГЕРБ идва от устата на Радан Кънев?
 
Който, по собствените му признания, две години пие уиски и гледа мачове с Бойко Борисов?
 
Нали Кънев беше голям борец с Пеевски? Ето какво казва той в края на 2014-та в отговор на журналистически въпрос защо подкрепя Владислав Горанов след като в медиите на Прокопиев са повдигнати подозрения за близост между финансовия министър Горанов и депутата от ДПС:
 
„Проведох личен разговор с Борисов и го попитах дали знае в какво обвиняват Горанов. Той каза, че е спокоен, пое риска и прие да бъде гарант, че Горанов ще провежда политика, обратна на тази, за която го обвиняват. Пред себе си съм чист, че съм провел разговор.“
 
Значи Радан Кънев вече е спокоен. Изгледал е мача с Борисов, изпили са уискито, пушили са пури и всичко е ОК.
 
Значи Кънев и Атанасов борят задкулисието със задкулисие? Все едно доктор Менгеле да стане равин в синагога. И тяхната работа такава.
 
Такава е и по отношение на доскорошния другар Петър Москов.
 
Ето какво казва Радан за здравната реформа и нейния министър:
 
„Предложените от Москов реформи в момента застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300 млн. лева годишно...“ (4.05.2015г.)
 
Значи Москов беше герой, подложен на огромни атаки, застрашил интереси. Днес вече е гад мръсна.

Повтарям днес, защото дори в „опозиция“ Кънев все подкрепяше здравната политика на правителството.

Ето какво каза той по време на дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов-2“. Негова тема бе политиката на Москов и скандалът с ваксините:

„Мотивите не стават за нищо и никого няма да трогнат. Атаката срещу десните министри в това правителство, които и без друго са малко, няма да срещнат подкрепа от наша страна.“ (17.02.2016г.)

Значи вчера десните министри бяха твърдо подкрепени от Радан, но днес вече са лоши, задкулисно договорили своите позиции.

И за да не кажете, че през февруари ДСБ са били пресни опозиционери, ето ви и цитат от май тази година. Когато уж вече трябваше да се втвърдят: „Не виждам проблем в здравната реформа. По тази тема нямаме политически разлом с ГЕРБ.“ (5.05.2016г.)

Но непоследователното поведение на Радан Кънев не засяга само неговите партньори от РБ. Нека видим какво каза той по отношения на Борисов малко преди гласуването на правителството:

„Днес ние ще дадем властта на втория кабинет „Борисов“. Аз ще гласувам за него. От успеха ни да сформираме стабилно мнозинство полза ще има всеки българин. Това е честното политическо решение(7.11.2014г.)

Две години по-късно Борисов, Кунева, Лукарски и Москов са най-черните дяволи, ама най-черните. Консумирали властта, пък той бил в опозиция. Нищо, че милият опозиционер две години беше съпредседател на реформаторската парламентарна група, ползвайки всички благинки от това.

А Радан Кънев, Атанас Атанасов и Иво Прокопиев са целите в бяло. Умни, интелигентни, честни и принципни. Пак старата песен на нов глас, пак същите претоплени манджи. Пак старите им проекти, резултата от които видяхме в катастрофалния резултат на Трайков на президентските избори. Тогава пак не понесоха вина, пак не поеха отговорност, пак взеха да пишат декларации за нови проекти и то още преди да е приключил изборният ден.

Аман от лъжите им. Омръзнаха на всички вече. По-вероятно бе Бареков да купи таблети на децата, отколкото Радан, генерала и Прокопиев да направят читав десен проект.

Аре нема нужда, копеле, както казва любимият на Кънев столичен жаргон.

Аре нема нужда.

 

 

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано