Няма мераклии да внасят мажоритарния проект на Манолова

И големи, и малки в парламента - притеснени от дефектите на мажоритарната система

Мая Манолова
Източник: Канал 3

Мая Манолова

Изненадващо единодушни в резервите и критиките си към мажоритарната система в чистия й вид се оказаха и големите, и малките в парламента.

Засега няма и никоя парламентарна група, която да е мераклия да направи от предложението на омбудсмана Мая Манолова законопроект, като го внесе от свое име. Депутатите от различни цветове не се сетиха за нито един плюс на революционната промяна, а добавяха минус след минус.

ГЕРБ подкрепят референдума, но не и мажоритарната система безрезервно

Засега е ясно, че дори ГЕРБ няма да бързат с промените, преди да са чули мнението на всички политически сили и на експертите. Готови са да внесат и свой законопроект, който  отстрани онова, което не им харесва в предложенията на Мая Манолова. Политическите сили са единодушни също така, че не трябва да се бърза в рамките на този парламент да се променя за пореден път Изборният кодекс, а промяната да се обмисли спокойно от следващото Народно събрание.

И всички се надпреварват да дават примера как избираме 10-15 депутати за министри, след което автоматично следват частични мажоритарни избори за техни наследници. Само че междувременно малцинството вече е мнозинство и ролите са сменени, имаме променена политическа ситуация. Започват парламентарни кризи, трусове и влизаме от избори в избори, не скри, че изпитва подобни притеснения шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов коментира, че дефакто вече сме в предизборна обстановка и партиите ще заложат на популизма, използвайки едни такива промени на Изборния кодекс. Той е категоричен, че за да се приемат текстове за въвеждане на мажоритарната система, трябва да има мнозинство. Първо дебат, после решение, ГЕРБ все още няма политическа позиция, каза Цветанов пред Канал 3.

Дискусията ще се състои в рамките на правната комисия идната сряда и на нея ще бъдат поканени широк кръг експерти и конституционалисти, а шефът й Данаил Кирилов вече има задачата да прави правен анализ. На Председателския съвет в сряда всички партии са се съгласили, че дискусията трябва да се състои веднага.

Цветанов не пропусна да напони, че партиите мълчаха преди референдума, а сега се надпреварват да виждат вредите от въвеждането на мажоритарна система.

И тойв, и колегите му от БСП, ДПС, Народен съюз, Патриотичния фронт, АБВ, Реформаторите се надпреварват да вадят кусурите на мажоритарната система в чист вид, каквато предлага омбудсманът в отговор на инициативата на Слави Трифонов.

"Парламентът не се усеща как се поддава на външен натиск, това дори не е законопроект", коментира един от червените депутати-юристи по повод идеите на сценаристите на Слави, претворени в писмено предложение на омбудсмана.

БСП не можа да изработи единна позиция по въпроса на вчерашното заседание на парламентарната група. И след като мнозинството твърдо се възпротивило на идеите на Мая Манолова, а само няколко депутати ги подкрепили, решено било дискусията да продължи в петък и да приключи с позиция в събота на пленума на партията.

Желанието на социалистите да подкрепят гражданите, гласували за референдума, било попарено от няколко по-паметливи партийни другари, които напомнили на ръководството, че БСП има решение на предишен Национален съвет да отговори с "не" на референдума. На заседанието на червената група били поканени експерти, които да обяснят капаните на мажоритарната система.

Сред твърдото становище да кажат "не" на подобна промяна, те изтъкнали проблема с районирането. На какъв принцип ще се прави то - чудят се червените юристи.

Според червените друг недостатък е липсата на равнопоставеност в делението между районите в страната и в чужбина.

Ще се засили и диспропорцията между регионите и големия град, защото парламентът ще се окаже формиран от 5 големи града", коментира Янаки Стоилов.

Той се пита на какъв принцип ще се прави районирането - според територията, или според броя жители. Ако е според броя жители, милионна София може да има не 24 депутата, а 44, а Смолян и Видин едва по един. Това ще задълбочи дезинтеграцията в страната, категоричен е соцюристът пред Канал 3. Официално лидерът на БСП Корнелия Нинова се изказа скептично, че на този парламент му остава твърде малко време за такава промяна, а предложенията се очертават да са много.

Друго опасение на социалистите - ако една малка община, да кажем, не си хареса района, към който е причислена, може да обжалва и да откаже да бъде в него, да поиска да се включи към друг район. Ако обжалва втора и трета община, изборите отиват на кино, предупредили своите червените експерти.  

ДПС категорично отхвърлят подобен експеримент - няма време в този парламент и противоречи на Венецианската комисия

Не можем да пипаме основни елементи от избирателната система една година преди избори, гласи препоръката на комисията, напомни юристът от движението Четин Казак. Тези предложения се нуждаят от сериозно обсъждане. Нека да видим дали въобще ще бъдат внесени и тогава да ги коментираме, каза той за проекта на Трифонов-Манолова. Промяната в изборната система трябва да бъде направена с достатъчно време и в спокойна обстановка от парламент, който има стабилно мнозинство, със стабилно разпределение на силите, добави зам.-шефът на ПГ на ДПС. Според Казак възможността сега да прекроим изборното законодателство и да подменим пропорционалната с мажоритарна, е минимална. "Така че, нека да се концентрираме върху това, което може реалистично да направи това Народно събрание. И да оставим на следващото задачата да мисли за сериозни реформи, ако се налагат".

АБВ: Няма време, инициативата на омбудсмана е "попал в газету"

Реално за промяна в изборното законодателство остават две-три или четири седмици, коментира говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Считаме, че времето е крайно недостатъчно и ще се породят редица недоразумения, каза тя. Освен опасенията за бетониране на две-три партии, които ще се окажат с депутати, в НС ще влязат и местни феодали. Тогава парламентът ще се окаже толкова фрагментиран, че трудно ще има мнозинства. Респективно, това означава парламентарна криза и чести избори. Вторият голям проблем е районирането - важно е как се наричат, как се правят границите им, номерацията на районите. В регионите със смесено население биха могли да възникнат етнически проблеми, предупреди депутатката.

Румен Петков пък направо изригна, че Манолова предоставила законопроект, в който няма райониране, с мотива "попал в газету"

"Ще я поканим на среща, да видим какво има точно предвид", каза заместникът на Първанов. АБВ ще питат и президента Плевнелиев на утрешните консултации - дали ще предприеме райониране. В същото време нито правителството, нито Плевнелиев били поръчали анализ на ГРАО и на Информационно обслужване как би могло да се извърши районирането, чуди се Петков. Това  Народно събрание показа, че е в състояние да сменя правилата по време на самото състезание, така че не е това събранието, което трябва да прави промените, категорични са от АБВ.

Реформаторите също са против - тук и двете крила са на едно мнение, уплашени, на първо място, дали изобщо ще прекрачат Народното събрание.

Смятат, че за промените в Изборния кодекс в посока на мажоритарна система и отпадане на партийните субсидии е необходимо повече време. Ще имаме всяка година кабинет, опасяват се хората около Радан Кънев. "Очертава се тревожен цикъл - парламентарни избори всяка година", е мнението на Мартин Димитров. А Найден Зеленогорски държи на сериозна дискусия и ако може - писане на промените в кодекса не на коляно. "За да може всички да осъзнаят какви са предимствата и опасностите от въвеждане на чиста мажоритарна система", каза още вчера човекът на Кунева. "Дълго съм управлявал и никога, когато съм направил нещо на коляно или твърде бързо, не е било успешно", напомни още Зеленогорски.

Патриотите твърдо против: Мотивите на Слави са нещо, съшито набързо, раждащо хиляди казуси

Патриотите са твърдо против мажоритарната система, като повечето малки партии, изплашени от тезата за бетонирането на големите. От коалицията обаче вадят и други кусури на предложеното от омбудсмана - уседналостта. Тя е 6 месеца, това означава, че избирател от "Младост" няма да може да иде да гласува в "Надежда", но не само това - няма да може и да се кандидатира за депутат, сетиха се депутати от ПФ. И обобщиха за мотивите на Слави, претворени в проекта за чиста мажоритарна система в два тура: "То е нещо, съшито набързо, неработещо, поражда хиляди казуси". А историкът от ПФ доц. Милен Михов напомни: "Пропорционалната система е елемент от мдернизацията на българската политическа система в началото на 20 век преди Балканските войни". И дори след преврата през 1934 г., когато партиите са били забранени, сме избирали уж мажоритарни депутати, но всъщност партийни.

На позицията на ПФ са и от Народен съюз. "Мажоритарната система е характерна за монархиите.

Народен съюз не може да подкрепи подобна трансформация на системата. В обществото, като се говори за промяна на политическата система, тя се бърка с промяна на избирателната система", заключи Румен Йончев от БДЦ-Народен съюз.

Репортерската совалка показа само настроенията сред депутатите, а те са по-скоро предпазливост, недоверие и нежелание за въвеждане на мажоритарната система, както и тотално отричане. В същото време, както един от депутатите юристи вметна: "Винаги ще се намери една групичка депутати, или независими, които да внесат проекта на Мая Манолова. И те ще се от тези, които си знаят, че ще отпаднат от следващия парламент".

Но дори и да бъде внесен като законопроект, въпросът е във волята на "мнозинството в оставка", която поне засега изглежда, че ще заложи на съгласие и разум. И независимо от заявените позиции срещу мажоритарната система, от всички парламентарни групи се готвят да идат на дискусията на шоумена, който вкара темата от нищото в дневния ни ред и измести други, далеч по-важни.

Дилиан Уайт и Робърт Хелениус
13:06 | 05 Юли 2020 г.

Фюри и Уайт могат да се бият до края на годината

13:06 | 05 Юли 2020 г.
Световният боксов съвет (WBC) потвърди, че двубоят на световния шампион в тежка категория на организацията Тайсън Фюри с Дилиън Уайт &bdq...
Илиана Беновска
12:58 | 05 Юли 2020 г.

Кои ще са гостите в „Беновска пита“ на 5 юли

12:58 | 05 Юли 2020 г.
Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16:16 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? ...
Илиана Беновска
12:51 | 05 Юли 2020 г.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „ле...

12:51 | 05 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев всеки ден се показва като „голмайстор“ в мача „Добрите VS Лошите“. Гешев се опитва д...
НДК
12:43 | 05 Юли 2020 г.

НДК съкращава 30 на 100 от персонала си заради огр...

12:43 | 05 Юли 2020 г.
Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ з...
Мигранти
12:40 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

12:40 | 05 Юли 2020 г.
Над 50 нелегални мигранти, влезли на територията на България, и превозвани в два микробуса, са задържани при специализирана акция късно с...
ГКПП „Кулата“
12:38 | 05 Юли 2020 г.

Трафикът през ГКПП „Кулата“ е чувствително облекче...

12:38 | 05 Юли 2020 г.
Трафикът на изход от България на ГКПП „Кулата” е спокоен тази сутрин и опашка от автомобили няма, посочва NOVA. На гранич...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия