Цветан Василев още точи милиони, харчи ги в Белград

Избягалият банкер подсигурява охолния си живот чрез свои фирми-бушони

Цветан Василев
Източник: Канал 3

Цветан Василев

Още по темата

Коментар: в. "Монитор"

Макар вече трета година да се крие в Белград, а всички институции у нас да са впрегнати в усилия да запълнят бездната от 5,6 млрд. лева, отворена в източената от него КТБ, Цветан Василев необезпокоявано си върти фирмите в България, като си осигурява многомилионна издръжка на гърба на държавата.

Въпреки запорите върху дружествата, имотите и дори сметките на Василев и семейството му - жена му Антоанета и дъщеря му Радосвета. Наглостта му стига дотам, че дори издръжката му в Белград е поета от компания, върху която има възбрана, наложена именно, за да опази имуществото й в полза на кредиторите на КТБ, първи сред които е държавата. Това показва проверка на "Монитор" в партидите на фирмите му в официалните регистри на страната.

Василев плаща по около 3000 евро за нощ престой в луксозния хотел в центъра на Белград. Оказва се обаче, че използва президентския апартамент буквално за изнесен офис като дори получава командировъчни и дневни.

Хотелът на Василев в Белград

От него прави общи събрания и разписва лично протоколи от заседания на семейните фирми, през които през годините са източвани не малка част от кредитите от КТБ, за да си пазарува Василев имоти и коли за себе си и фамилията.

Както тези дружества, така и въпросното имущество са с по няколко различни наложени запори. Но това се оказва недостатъчно, за да спре напорът на Василев да продължава да жили държавата и кредиторите във фалирания трезор, чийто единствен вариант да си върнат източените от банкера беглец и обкръжението му пари, е да бъдат осребрени всички възможни (все още неотмъкнати от мустакатия финансист и обкръжението му) активи, чието закупуване е било финансирано със заеми от трезора. Така той буквално е превърнал една от дъщерните фирми на семейния „Тръст Василеви“ в касичка за джобни

При това в размер на над 15 млн. лева на година. Най-фрапиращ е случаят с фирмата „Инвест мениджмънт“, която доскоро държи семейния имотен портфейл и върху която принципно има възбрани от 3 институции – синдиците на КТБ, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и НАП. Тя е 90% собственост на „Тръст Василеви“ - фирмата, в която дялове имат тримата членове на фамилията на Василев, като отделно Цветан и Антоанета Василеви държат останалите 10% от компанията.

По партидата на дружеството в Търговския регистър фигурират протоколи от общо 3 събрания, проведени след септември 2014 г., когато Василев спасително се предаде в Сърбия след продължило близо месец международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Под протоколите и от трите стои неговият подпис, като не е уточнено къде точно са се провели събранията. Поради забраната, наложена му в Сърбия да излиза извън страната, докато тече процедурата за екстрадиция срещу него и задължението да се разписва в местното районно полицейско управление в Белград, единственият възможен и законен вариант е те да са се провеждали именно в сръбската столица. От документите по партидата на дружеството става ясно, че наложените върху компанията запори по никакъв начин не влияят на нейната дейност. Дори напротив – става все по-активна, но не в полза на държавата, каквато всъщност е целта на възбраните, а в полза на клана Василеви.

Така дружеството отчита сериозен паричен оборот, който обаче дори не води до плащане на данъци. Дори напротив – само за година по документи то е профукало 22 млн. лева. Главно чрез завишаване на графата „външни услуги“ и фрапиращо надписване на суми по графа „други разходи“.

Сравнението на бюджета за 2014 и 2015 г. на фирмата показва, че миналата тя буквално е била издоена с над 20 млн. лева. При декларирана печалба за 2014 г. в размер на 4,1 млн. лева, 2015 г. завършва на загуба с 18 028 000 лева. Парите са изтекли по различни направления – например разходите за външни услуги са скочили двойно от 357 000 на 665 000 лева. Това обаче е нищо в сравнение с графата „други разходи“. При 201 000 за 2014 г., през миналата те скачат на главоломните 15 354 000 лева. В тази графа влизат разходи като командировъчни, представителни, дневни и служебно гориво на служители и собственици – т.е. допълнителните суми, давани за пряката дейност на дружеството. Обяснението на финансистите за впечатляващото й нарастване всъщност е просто – разписвайки документи в чужбина, свързани с фирмата, банкерът беглец се води командирован и съответно получава всички дължими за командировка издръжки – дневни, квартирни и представителни. Тук е моментът да се отбележи, че въпросната графа е един от любимите счетоводни трикове за финтиране на данъчните и намаляване на печалбата на една фирма. А очевидно в ситуацията на Василев е намерена и огромна врата в полето, през която към джобовете му да текат свежи пари, през които да поддържа охолния си начин на живот. 

Всъщност „Инвест мениджмънт“ се явява спасителен пояс не само за издръжката на Василев и фамилията му, а и за палатите, накупени все с пари от КТБ, подлежащи на отнемане в полза на държавата.

За целта и към нея е създадено дъщерно дружество - „Инвест проджект мениджмънт“. Фирмата е учредена на 22 декември 2014 г.– буквално последния работен ден преди Коледа с една единствена цел – в нея да бъдат апортирани два от най-апетитните имота на дружеството „Инвест мениджмънт“, ползвани от банкерската щерка Радосвета Василева. Това са еклектичното чудо на архитектурата – апартаментът, намиращ се в градинката на „Кристал“, и жилище в морския комплекс Св. св. Константин и Елена. Апортът е направен през април 2015 г., буквално дни преди върху имотите на „Инвест мениджмънт“ да бъде наложена възбрана по искане на синдиците на КТБ. Сделката е разписана лично от Цветан Василев на заседание на собствениците на „Тръст Василеви“ и при това на много занижена цена – 2 171 590 лв.

Апартаментът на Василев в градинката на Кристал.

Тази сума не покрива дори стойността на апартамента на морския бряг, чиято пазарна оценка според КОНПИ е 2,5 млн. лв. Само ремонтът и обзавеждането на жилището на „Кристал“ пък е глътнал близо 20 млн. лв. според оценките на експерти. 2 седмици по-късно започва процесът по късането на пъпната връв между „Инвест мениджмънт“ и новосъздадената му дъщерна фирма.

В началото на май е сключен договор за продажба на „Инвест проджект мениджмънт“ на сейшелската офшорка „Стаджиори Лимитид“ с пълномощник Георги Пазвантов – друг от играчите в схемите на Василев, който паралелно върти и отмъкването на имотите на хотелската верига „Хелт енд уелнес“ под носа на държавата и синдиците на КТБ.

След като обаче Агенцията по вписванията отказва да впише контракта, той е развален и на 13 май 2015 г. собственик на „Инвест проджект мениджмънт“ става „Хайланд пропъртис“ - фирма, собственост на друг човек от обкръжението на Василев – Йордан Златков. Само месец месец по-късно апартаментите на „Кристал“ и в курорта Св. св. Константин и Елена са продадени на фирма „Сконтекс“, държана от 64-годишната Станка Георгиева. Докато името на новозамогналата се с два луксозни имота дама е непознато в биснессредите, това на сина й – Станимир Бургаски, е печално известно в публичното пространство с грубите методи, използвани от колекторската му фирма. Любопитното е, че по времето, когато БТК беше под контрола на забегналия банкер, Бургаски е събирал вземанията на „Виваком“ от клиенти.

И докато тези два имота вече са загубени за държавата, в момента КОНПИ води битка за връщането на други дузина, измъкнати от банкера, за да не бъдат осребрени в полза на държавата, жилища и парцели.

Такъв е случаят с друга фирма, която се оказва собственик на няколко имота, държани доскоро от щерката на Василев Радосвета, както и от фирмата „Хелт енд Уелнес“. Дружеството „Акаунт Сървис 2009“ в рамките на няколко месеца в началото на 2015 г. изкупува от Радосвета и хотелската верига апартаменти в София, Св. св. Константин и Елена и местността Нестинарка край Царево.

Собственик на фирмата купувач е Илина Нотева, чието име лъсва в регистрите редом до това на друг играч, през който Василев се опита да измъкне през 2014 г. друг мастит кредитополучател от КТБ – телевизията със заеми за 300 млн. лева ТВ7. Става въпрос за унгареца Газдар Нандор, който пробва да купи на хартия медията чрез фирмата „Капленд“, но опитът не се увенча с успех. Именно заради очевидните връзки между играчите в схемите на Василев, през които той се опитва да спаси къщите и апартаментите си, закупени с пари от КТБ, от осребряване в полза на държавата, искът на КОНПИ е и срещу тях.

Пълномощникът на сейшелската офшорка „Стаджиори лимитид“ - Георги Пазвантов, може и да не успява да вземе „Инвест проджект мениджмънт“, но пък помага на банкера беглец в опитите му да отмъкне „Хелт енд уелнес“ по начина, по който това направи ловешкият авер на Цветан Василев - Гриша Ганчев, с „Петрол“. Овладяването на щедро спонсорираната от КТБ фирма, държаща редица хотели, става отново чрез цесии и прихващания, услужливо направени още по време на квестурата в КТБ в полза на фирми от обкръжението на банкера беглец - „Перфекта консултинг“, „Технотел инвест“, „Сън сити 03“ и „Карне М“.

Благодарение на осчетоводените прихващания половината от дълга към КТБ отива към въпросните дружества. Веднъж направено това, идват и следващите стъпки. Единият член на борда на директорите на „Хелт енд уелнес“ иска от съда обявяване на несъстоятелност на дружеството заради отпадане на другите двама и невъзможност за погасяване на задълженията на компанията.

Междувременно пък новоизлюпените кредитори на фирмата цедират задълженията й към „Фобос консулт“ на Георги Пазвантов и „Кронос лимитед“ на собственика на „Хайланд пропъртис“ Йордан Златков. В началото на тази година двамата правят и поредната стъпка по отмъкването на имуществото на „Хелт енд уелнес“ - прехвърлят вземанията си към компанията на учредена от тях през януари 2016 г. фирма - „Лодж пропърти“. Така тя се оказва с вземания на обща стойност 49,2 млн. лева от „Хелт енд уелнес“ и се нарежда като основен кредитор на дружеството, което в момента е в процедура по несъстоятелност.

Цялата тази схема, както и схемата по превземането на „Петрол“ бе атакувана от синдиците на КТБ преди няколко седмици, които в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и премиера в оставка Бойко Борисов алармираха, че двете дружества са жертва на машинации, чиято крайна цел е да бъдат измъкнати от масата на несъстоятелността на КТБ и съответно така да се попречи на осребряване на имуществото им в полза на държавата и ужилените вложители в трезора.

За една държава не е сериозно човек, който е нанесъл такива големи щети и на бюджета, и на гражданите, да се смята за някаква последна инстанция на истината. Така вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова коментира за Нова тв обвиненията, които банкерът беглец Цветан Василев отправи в последното си интервю за BiT.

"Нека да призовем този човек да дойде и да свидетелства. Да представи документите, с които разполага, и да даде обяснения. Така дистанционно да даваш интервюта, да правиш квалификации... Повечето от тях са, общо взето, по начина, по който на улицата се говори. Не е сериозно. Ние сме правова държава", допълни Бъчварова. По думите й Василев всъщност твърди неща, за които избягва отговорност.

 

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс