Как светът посрещна новината за смъртта на Фидел Кастро

Световните лидери почетоха паметта на кубинския лидер, докато неговите критици го нарекоха ”тиранин“

Реч на площада на революцията в Хавана
Източник: БГНЕС

Реч на площада на революцията в Хавана

Световните лидери почетоха паметта на кубинския лидер Фидел Кастро, докато неговите критици го нарекоха ”тиранин“, предава Reuters. 

Реакцията на някои кубинци, живеещи в САЩ, беше радостна. Американският конгресмен с кубинско-американски произход от Маями Илеана Рос-Лейтинен, заяви: ”Тиранинът е мъртъв и ново начало може да бъде поставено в последния останал бастион на комунизма в западното полукълбо“. 

В ранните часове на събота в Маями стотици емигранти, избягали от революционния живот в Куба, излязоха по улиците, за да отпразнуват смъртта на Кастро. ”Това е най-щастливият ден в живота ми“, заяви 84-годишината Орлидия Монтелс. 

Ето какво казаха световните лидери за Фидел Кастро:

Владимир Путин: Името на Фидел Кастро стана символ на цяла епоха в най-новата световна история

Президентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предава ТАСС. 

”Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области“, се отбелязва в съболезнователната телеграма. 

Михаил Горбачов: Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро е "укрепил“ своята държава по време на „най-тежката американска блокада“, предава Интерфакс. 

Горбачов подчерта, че "Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество“.

"Фидел устоя и укрепи своята държава по време на най-тежката американска блокада, когато имаше огромен натиск срещу него и въпреки това той извади страната си от блокадата на пътя на самостоятелното независимо развитие“, отбеляза Горбачов. 

Франсоа Оланд: Ембаргото върху Куба трябва да бъде вдигнато окончателно

Френският президент Франсоа Оланд заяви в събота, че ембаргото, което „наказва Куба“, трябва да бъде вдигнато веднъж завинаги след смъртта на бившия лидер на страната Фидел Кастро, предава AFP. 

"По повод смъртта на Фидел Кастро аз искам отново да кажа, че ембаргото, което наказва Куба, трябва да бъде вдигнато окончателно“, отбеляза Оланд по време на срещата на върха на френско-говорещите държави в Мадагаскар.

Фидел Кастро олицетворяваше както "надеждите“, така и по-късно „разочарованията“ от Кубинската революция, заяви президентът на Франция.

"Актьор на Студената война… за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство“, допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ. 

Си Дзинпин: Фидел Кастро ще живее вечно

Фидел Кастро ще живее вечно заяви китайският президент Си Дзинпин в събота в изказване, прочетено в началото на вечерните новини по националната телевизия на страната, предава AFP. 

"Китайският народ загуби един добър и истински другар“, отбеляза Си. „Другарят Кастро ще живее вечно“, допълни държавният глава. 

Николас Мадуро: Ние трябва да продължим делото на Фидел Кастро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е изразил признанието си към наследството на Фидел Кастро, пише вестник The Telegraph.

"Към всички революционери по света: ние трябва да продължим неговото дело“, отбеляза Мадуро в "Туитър“. 

Енрике Пена Нието нарече Фидел Кастро "добър приятел на Мексико“

Президентът на Мексико Енрике Пена Нието използва „Туитър“, за да изрази своята скръб във връзка със смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро, предава FOX News Latino. 
Пена Нието определи лидера на Кубинската революция като „добър приятел на Мексико“, благодарение на когото отношенията между двете държави са били основани на "уважение, диалог и солидарност“. 

Вижте живота на символа на кубинската революция Фидел Кастро в СНИМКИ ТУК

Етикети: Фидел Кастро
15:12 | 04 Юли 2020 г.

От днес улица "Съборна" в София вече е пешеходна (...

15:12 | 04 Юли 2020 г.
От днес част от улица „Съборна“ в центъра на София става пешеходна зона. Решение за това беше взето от Столичния общински съв...
15:05 | 04 Юли 2020 г.

Каталуния отново под строга карантина

15:05 | 04 Юли 2020 г.
Властите на испанската автономна област Каталуния поставиха днес под карантина район с население от около 200 000 души около град Лиейда,...
Божидар Христов
14:51 | 04 Юли 2020 г.

Българи изобретиха най-сигурния паркинг за велосип...

14:51 | 04 Юли 2020 г.
Българската компания StreetBL предлага най-сигурните паркинги за велосипеди в света, а някои важни подробности около иновацията представя...
Павлина Иванова
14:49 | 04 Юли 2020 г.

Туроператор: За сега сме на кота 0, а от тук въпро...

14:49 | 04 Юли 2020 г.
Официално летният туристически сезон започна в България, като сега е време за туроператорите да започнат съществената част от работата си...
Велосипед
14:18 | 04 Юли 2020 г.

Колоездачната обиколка на България стартира на 27 ...

14:18 | 04 Юли 2020 г.
67-то издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 юли в София и ще премине през още 10 града в България в рамките на ...
Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус