АЗ, мандатораздавачът! Капанът на Плевнелиев щракна

Или реформаторска зима, или Прокопиев ни чака

Росен Плевнелиев
Източник: БГНЕС

Росен Плевнелиев

Третият мандат отива при Реформаторите. Някой да е очаквал Плевнелиев да даде ключа от сейфа на Сидеров, Симеонов и Каракачанов, които неведнъж са го навиквали и унижавали? А някой да НЕ Е ОЧАКВАЛ да се умили и изкуши пред възможността да "уреди" с мандат сродните по душа и бутикови идеали Реформатори? Пък ако те не успеят, има и резервен вариант- служебен кабинет ще ни реди Иво Прокопиев. И в двата случая ни чака дебела, реформаторска зима с дъх на протестърска канела.

Нали помним - Плевнелиев е кадър на Прокопиев, посочен за министър в първия кабинет на Бойко Борисов.  Има ли съмнение тогава, че кадърът няма да върне жеста на приятеля си олигарх, още повече сега, понеже му е за трети, последен път да реди служебно правителство?

И ще ни подреди един кабинет слънце от "патриоти за един ден", след което ще късаме с хъс всеки ден от календара до 22 януари, в трепет по-бързо да мине. Разбира се, няма време да натворят кой знае колко големи пакости, като за цял мандат. Най-много някоя и друга обществена поръчка, някоя и друга сделчица. По-лошото е, че това е достатъчно време, за да се напомпа с идеологическа и финансова инжекция с цялата мощ на държавата новият проект на радан-прокопиевата задруга преди парламентарния вот. Само по себе си, достатъчно притеснително.

Какво още ни каза снощи нашият президент по националната телевизия? Изтъкна на първо място "аза" си, като поне десет пъти повтори и натърти на него:

"Аз съм президент, а не кандидат за комисар", "Аз ще си нося отговорността", "Аз призовах българските граждани", "Аз съм длъжен да се притеснявам", "Аз инициирах референдум", "Аз се притеснявам, че ние може да си спретнем една перфектна буря". Говоренето в първо лице, единствено число, от устата на един политик е белег на авторитарност, самоизтъкване и категоричен знак за противопоставяне на всички останали.

Той, Плевнелиев, е единственият, който се притеснява от политическа криза. Той, Плевнелиев, е единственият, който търси съгласие и решения за изход от привидния тупик в политическия перпетуум мобиле. Той, Плевнелиев, е единственият, който има право да инициира референдуми и само посоченият от него път е правилният. Затова и "крещи" - с внушение за неповторимост, безпогрешност и дразнещо самохвалство от екрана на държавната телевизия.

Този човек, невинно пърхащ от радост, че си играе като малко дете с кристалната топка, снощи брутално натрапи собствената си визия за държавата като единствената и най-правилната. Това вече е смущаващо, когато блика от устата на някой, който сам себе си сочи за най-големия демократ.

И никак, ама никак не звучи градивно, обединяващо и толерантно, за какъвто на думи се опитва да се представя въпросният президент вече пет години.

Има ли я обединяващата спойка между президентската фикция върху "аза" и избора на РБ за третомандатници , макар да го разчитаме по-скоро като връчване на почетен плакет, отколкото като очакване за кабинет? Има я и тя е най-големият грях на този президент - ПОДМЯНАТА.

Защото онези, които споделят мислите на Плевнелиев, са малцинство в България. Вярно, смятащо себе си за елитарно, умно и красиво, но малцинство в държава, пълна с бедни хора.

Така че, да избереш държавата да се управлява от най-непопулярната фракция в родния политически спектър, е подмяна на настроенията в обществото, цинична гавра с избирателите, които, ако искаха да следват Радан, Трайчо, Ненчев, Москов, Лукарски, Кунева, Митов и Прокопиев, щяха да са гласували и преди, и сега в пъти повече от нищожните 5 процента.

Някакви си 220 хил. съмишленици дали рамо на твоя реформаторско-прокопиевски президент на последните избори и ти поднасяш цяла държава на тепсия на най-малцинствения по интереси кръжец - онзи, който строи хората на опашка за отпечатъци, който превърна министерствата си в партийни хранилки и за броени дни стана клиент на Темида, оказа се, е най-заслужилият за мандат.

Успокояващото в случая е, че РБ ще се провалят в опита да реализират мечтата си за мандат, понеже са нищожно малобройни и свършени без ГЕРБ. Които пък, ако решат да ги разиграват с техните камъни по тяхната глава, може и да им дадат рамо. Въпреки че би било безотговорна авантюра.

Човек да се чуди коя от двете злини да избира - дали едноличен мандат за реформаторския кърлеж, впит във властта, или да дойдат служебните министри на Прокопиев. И не е маловажна подробност тази - на кого от двамата съпредседатели на ПГ на РБ ще връчи мандата президентът? На Зеленогорски или на Кънев? Безспорно вторият му е по-близко до сърцето по прокопиевска линия.

Така или иначе, капанът на Плевнелиев щракна. И Борисов, барабар с ГЕРБ, паднаха в него. И май не само те. Сега да си скубят косите защо го назначиха за президент. Едва ли ще се вържат да управляват с по-малкия брат РБ, а от друга страна, и Радев, и изборите са далеч. Има вариант да молят БСП да не върне мандата и вкупом да спретнат експертен кабинет за пет месеца, равноотдалечен от партиите.

Топката сега е в ръцете на Корнелия Нинова. Плевнелиев си остави 1% да го изненада. А дали си струва БСП да го направи и да задържи мандата - ей тъй, само за да наблюдаваме слисаните физиономии на президента и Реформаторите, и да спихнат надутите бицепси на Радан и Прокопиев?  Колкото и да е утопично, не вреди да помечтаем.

Народно събрание
13:48 | 09 Юли 2020 г.

На второ четене: Парламентът прие закона за държав...

13:48 | 09 Юли 2020 г.
Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира ...
Григор Димитров
13:43 | 09 Юли 2020 г.

Григор Димитров е дал отрицателен тест, вече няма ...

13:43 | 09 Юли 2020 г.
Григор Димитров се чувства добре, направил e тест за коронавирус преди няколко дни и резултатът е отрицателен. Това съобщи в социална...
Йорданка Фандъкова
13:41 | 09 Юли 2020 г.

Фандъкова: Вазов ни завеща вяра в духовната мощ на...

13:41 | 09 Юли 2020 г.
С шествие в София се отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов. То е част от поредицата събития, които се организират за годишнина...
Емил Караниколов
13:38 | 09 Юли 2020 г.

Караниколов: Трябва да останем атрактивна инвестиц...

13:38 | 09 Юли 2020 г.
Министърът на икономиката Емил Караниколов участва в работна среща на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и разви...
13:17 | 09 Юли 2020 г.

Гешев: Прокуратурата няма намерение да бъде въвлич...

13:17 | 09 Юли 2020 г.
"Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, наближава година на избори, даже кампаниите са дос...
13:12 | 09 Юли 2020 г.

13 финансиращи институции подадоха оферти за инвес...

13:12 | 09 Юли 2020 г.
В началото на месец юни тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви процедура за набиране на кредитно финансиране в размер на 400 ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия