Реформаторът Димитър Делчев: Ако РБ имаше повече депутати, щяхме да поемем отговорността за съставяне на кабинет

От ДБГ смятат, че ГЕРБ са тези, които искат предсрочни избори - скептични са за мандат на РБ

Реформаторът Димитър Делчев: Явно ще се ходи на избори
Източник: Канал 3

Реформаторът Димитър Делчев: Явно ще се ходи на избори

Пътен инцидент попречи на депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев да гостува в студиото  в днешното издание на "Офанзива" по Канал 3. Зам.-председателят на ДБГ се включи по телефона и обясни, че Реформаторите довчера обмисляли да проведат разговори с ГЕРБ:

"Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ, ако те нямат желание, то не виждам защо Реформаторски блок да приеме мандат. Явно ще се ходи на избори.", заяви Димитър Делчев.

Той не се съгласи с твърдението на здравния министър Петър Москов, че РБ няма електорална тежест. Делчев обясни, че Реформаторите имат електорална тежест, но нямат достатъчен брой депутати.

"Ако не беше така, то ние щяхме да излъчим правителство. Въпросът не зависи от нас. В крайна сметка затова вчера се обсъждаше от Реформаторски блок да се проведе среща с ГЕРБ, за да разберем намеренията им. Ние от ДБГ сме скептични, че Реформаторите ще приемат мандат за съставяне на правителство." 

На въпрос дали президентът ще връчи мандат на Патриотите, депутатът отвърна:

"При всички положения, той ще прецени на кого да връчи мандат - на Патриоти, на РБ или на ДПС. Нас не ни интересува на кого ще го връчи, а дали в рамките на този мандат може да се свършат задачите, които останаха недовършени - антикорупционен закон, проблемите в здравеопазването, опазване на националната сигурност.

Изказванията на ГЕРБ сочат, че те не виждат възможност за съставяне на стабилно правителство и няма защо ние да виждаме такава възможност. 

Работихме добре с Патриотите през последните 2 години. Главното е да има гаранция, че има мнозинство за стабилно правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

Основната отговорност за това да не се ходи на нови избори е на ГЕРБ. 

Нямам обяснение защо колегите постоянно си сменят мнението. Конституцията е такава, каквато е. Ако не успеят трите връчени мандата, ще се ходи на избори и явно това е, което искат и от ГЕРБ.

Официални разговори между Реформатори и Патриоти не е имало, уточни Димитър Делчев.

Кой ще е следващият еврокомисар 

"Плевнелиев настоява номинацията да се направи до 1 януари. Каква е вашата позиция по въпроса?", попита водещият Любомир Огнянов:

"В ситуация на политическа криза, правителство в оставка и това, че не се знае кой ще поеме управлението на страната, аз не мисля, че най-важният въпрос е кой ще стане еврокомисар. Когато и да бъде излъчен, то той ще бъде представител на България. Не  е обсъждана темата за това дали Меглена Кунева ще бъде номинирана. Тя има отличен мандат в Еврокомисията, но това не е било тема на разговори. 

На въпрос дали Реформаторите биха участвли с експерти в служебно правителство, съставено от Росен Плевнелиев, депутатът отговори: 

"Не искаме да участваме във властта заради самата власт. Росен Плевнелиев ще си избере експерти. Моето мнение е, че министри от ДБГ в такова правителство не бива да има."

 
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо