За милиони няма закони, за кокошка няма прошка

Огнян Донев позира с приза за Мистър Икономика

Огнян Донев позира с приза за Мистър Икономика

Коментар: Хипотези, заглавието е на Канал 3

"За милиони, няма закони, за кокошка няма прошка. Кокошкарят няма как, ще лежи в затвора пак!“

Тези безсмъртни строфи от 90-те продължават да характеризират нравите в джунглата, която от 1300 години е наречена България.

Какво има предвид лирическият герой, както често учителите по литература питат изправените до дъската тийнейджъри?

Иде реч за състояние на държавата, в което едрият бизнес прави каквото си иска на гърба на всички нас. Той може да краде, да не плаща данъци, да ощетява хазната. Може да скрие от държавата десетки милиони (63 например). Може да плаща на журналисти да му перат мръсните гащи.

Може да плаща на адвокати, които да съдят всеки неудобен, който дръзне да викне, че Царя е гол.

Може да финансира медии, в които да морализаторства, в които да менторства през главните си редактори. В които да обяснява нещата от живота.

Може да казва кой трябва да прави бизнес и кой не. Може да плаща за компромати и фалшиви (уж) информации, насочено срещу конкуренти в икономиката и политиката.

Може да го играе Робин Худ. Краде с едната ръка, а дава с другата. За което и получава награди. И то от най-голямата работодателска организация. И то в присъствието на премиера, финансовия министър и икономическия министър.

Какво ли си е мислил Владислав Горанов при вида на самодоволния награден? Същият е разследван, че спестил на приходната част на държавния бюджет десетки милиони. Каквото и да си мисли – все тая.

Защото награденият има солидно лоби. Той плаща на лични журналисти, за да му градят медиен щит. 

Той рекетира властта – ако не го гали по главата, той ще я удари по нейната глава, посредством медийната си бухалка.

Той рекетира депутатите – ако някой надигне глас, той ще получи серия от очернящи материали в групата от медии под контрола на наградения олигарх.

Той рекетира гражданите – вие ще приемете моята истина, в противен случай ще ви лепнем клеймо, че сте се клели в Дявола, Луцифер, Сатаната, Дарт Вейдър и всичкото зло известно на човечеството.

Той рекетира (най-вече) съдебната система, която го разследва. Има лични приятели във Висшия съдебен съвет, част от тях дори са автори в неговите издания. Те се грижат за душевния комфорт на боса, грижат се рахатът му да не се затормозява от неприятности с Темида.

Която наистина си е сложила превръзка на очите. И то години наред. Защото магистратите странно все отказват да дадат възмездие на бандитите.

Не знам, не чух, не видях – този принцип неотлъчно се следва от съдебна система, общество и политици щом иде реч за престъпленията на милионерите.

Тази атмосфера битуваше и по време на прословутото награждаване. Просто защото за милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

Етикети: КРИБ , Огнян Донев
Прокуратура
21:51 | 07 Юли 2020 г.

Прокурорът-хулиган от Плевен остава на свобода

21:51 | 07 Юли 2020 г.
Прокурор Георги Асенов остава на свобода, след като Софийски градски съд реши, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго прес...
Илко Пиргов, Мартин Луков
21:28 | 07 Юли 2020 г.

Мартин Луков и Илко Пиргов – винаги двама, винаги ...

21:28 | 07 Юли 2020 г.
Единият от тях се превърна в истинска стана на вратата по време на финала за Купата на България. Другият застана под рамката за дузпите, ...
21:26 | 07 Юли 2020 г.

Спецакция на „Симеоновско шосе“ (СНИМКИ)

21:26 | 07 Юли 2020 г.
Специализирана полицейска акция се провежда в дом на булевард „Симеоновско шосе“, предаде репортер на БГНЕС. Тук може да ...
Протест
21:22 | 07 Юли 2020 г.

Протест срещу Закона за биоразнообразието блокира ...

21:22 | 07 Юли 2020 г.
Многоброен протест на еколози и природозащитници блокира движението в центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС. Това е вторият...
Кристиан Николов
21:19 | 07 Юли 2020 г.

Съдът гледа мярката за неотклонение на Кристиан Ни...

21:19 | 07 Юли 2020 г.
Кристиан Николов, обвинен за катастрофата с Милен Цветков, е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена. Той настоява да...
Паметник на Иван Вазов
21:15 | 07 Юли 2020 г.

Столична библиотека отбелязва годишнината от рожде...

21:15 | 07 Юли 2020 г.
170-годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязан с откриването на документална изложба „Из бележника на поета&r...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо