ГЕРБ се опитват да повторят 2013-та година

Въпросът е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка

Откриване на предизборната кампания на Цецка Цачева и Пламен Манушев
Източник: БГНЕС

Откриване на предизборната кампания на Цецка Цачева и Пламен Манушев

Кратка версия на редовния анализ на института „Иван Хаджийски“. В дискусията участваха проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

Популистки времена

Президентските избори в България се оказаха повратен момент за цялата политическа система. Политическата ситуация е нова. Свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното.

Така България се вписа в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания. Налице е сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт.

Етническото напрежение, „мажоритарният популизъм“, конституционният екстремизъм, законодателните импровизации – това са част от рисковете на „играта с огъня“.

ГЕРБ в опит да повтори 2013 г.

Сега ГЕРБ се опитват да копират линията от 2013 г. – временно оттегляне, несигурност и хората отново да ги потърсят. Въпросът е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка.

Обстоятелствата, които биха изиграли роля, са разнородни:

Геополитически: дали международният фактор ще подкрепя само Борисов, това далеч не може да бъде прието за сигурно.

Икономически: едрият бизнес – ролята му е ключова;

Конюнктурни: способността да се излъчат адекватни на обществените настроения послания. Това не се случи в хода на предизборната кампания.

Ето защо неизвестните пред ГЕРБ са повече от сигурните неща.

Следизборен тест за „Позитано”

В новата политическа ситуация ГЕРБ и БСП стават политически сили със сходна политическа тежест и значение. Но дали това равенство ще се превърне и в електорано?

Президентските избори показаха наличие на внушителен брой гласоподаватели, които не са твърдо против БСП и могат да я изберат. Но при едно важно условие: само при подходящи послания и кандидати. На частичните избори за кмет на „Младост“, например, се видя, че едни и същи избиратели могат да пуснат бюлетина за Радев и против кандидата на БСП за кмет.

Въпросът е до каква степен БСП ще намери форми на отваряне към обществото и други политически среди.

Пред ръководството на БСП задачата е да не допусне да бъде въвлечено в удобната за ГЕРБ теза, че подкопава стабилността и въвлича страната в криза; да отхвърли опитите върху партията да се прехвърли отговорност чрез съучастие в служебни правителства или общи инициативи; да не излиза с провокативни тези, които биха могли да отдръпнат партии или избиратели и по такъв начин да реактивират шаблона „всички срещу БСП“.

Засега Нинова успява в рисковите начинания за консолидиране. Например, по-малките леви формации изпаднаха в сериозна криза на идентичността след маневрите на БСП. Сега Нинова започва нова рискова игра с промени в самата БСП. Въпросът е дали ще улучи точната мяра.

Национализмът ли е новото нормално?

Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от „крайнодесни“, „популисти“, дори „фашисти“ (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция.

Във вътрешен план Каракачанов се възползва от това, че националистите могат да претендират за „по-доброто лице на управлението“ за сметка на Цачева, че не са имали министри, с които да се компрометират,

Централен въпрос пред патриотите е дали и как ще запазят постигнатия електорален потенциал за следващите избори. В техен плюс сякаш е увеличеното етническо напрежение, особено покрай протестите в София и сблъсъците в Харманли. В техен плюс е и увеличената амбиция на ДПС – съвсем закономерно движението се ориентира към създаване на подходяща политическа атмосфера за следващите парламентарни избори.

Истината обаче е, че това беше третият пореден президентски вот, в който подкрепата на ДПС не е била решаваща за победата на съответния кандидат. Сега целта на ДПС е да докаже, че е решаващ фактор в идващия парламент.

ПФ направи умел ход, като декларира, че би приел мандат за съставяне на правителство – не защото шансовете за такъв кабинет са истински, а защото така демонстрира желание за стабилност и укрепване на държавата.
 

 

Арест
15:34 | 16 Юли 2020 г.

Десет месеца затвор за апаш от столичния „Западен ...

15:34 | 16 Юли 2020 г.
Столичният районен съд призна за виновен подсъдимия Велислав Ц. по обвинение в кражба и влизане с взлом, съобщиха от прокуратурата. Н...
15:24 | 16 Юли 2020 г.

Фандъкова провери изграждането на детски и спортни...

15:24 | 16 Юли 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на детски и спортни площадки в парка на езерото "Дружба", съобщават от ...
Илиана Раева
15:17 | 16 Юли 2020 г.

Илиана Раева с приз за цялостен принос в развитиет...

15:17 | 16 Юли 2020 г.
Илиана Раева получи наградата за цялостен принос към Българския спорт на церемонията „Livestyle Awards“ 2020, научихме от &bd...
15:09 | 16 Юли 2020 г.

Специализираният съд върна в ареста Маринела Араба...

15:09 | 16 Юли 2020 г.
Специализираният съд е излязъл с решение на 15 юли за повторно задържане на бизнес дамата Маринела Арабаджиева, след като в края на май б...
14:59 | 16 Юли 2020 г.

Разрешиха експериментално лечение за болни без алт...

14:59 | 16 Юли 2020 г.
То обаче няма да се поема от здравната каса На пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти...
Детска градина
14:56 | 16 Юли 2020 г.

Детска градина в Пазарджишко е под ключ от три мес...

14:56 | 16 Юли 2020 г.
Детската градина в пазарджишкия град Стрелча е вече трети месец под ключ, след като ремонтна фирма е блокирала ангажиментите си поради ли...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини