"Денят на живо": Петър Николов и Александър Симов в лют спор за политическата криза (ВИДЕО)

Конституционната рулетка - кой е жаден за власт и кой ще поеме отговорност

Петър Николов и Александър Симов
Източник: Канал 3

Петър Николов и Александър Симов

В студиото на "Денят на живо" журналистът и член на Националния съвет на БСП Александър Симов и съветникът на МС Петър Николов спориха по темата за конституционния капан, в който се намират политическите партии и изявеното днес желание на Реформаторски блок да приеме мандат от президента Росен Плевнелиев. 

"При декларирано намерение на ГЕРБ, че няма да подкрепят никакъв кабинет и при позиция на БСП, че няма да подкрепят никого, поведението на Реформаторски блок е само удължаване на агонията на този парламент", коментира Александър Симов и допълни, че това само показва хищния глад за власт, който гложди Реформаторите.

По темата се включи и Петър Николов, който припомни, че сегашната формация е "остатъчен Реформаторски блок":

"Радан Кънев беше негов създател. Тази компания от Меглена Кунева, Лукарски и прочие нямат нито достатъчни избиратели, нито добри отношения с останалите, нито могат да претендират пред обществото, че могат да управляват.", смята Николов. По думите му най-логично би било Патриотите да вземат мандат, но действията на премиера са дали ясен сигнал, че трябва да се отиде на избори, където всеки да покаже политическата си тежест.

"Президентът все пак трябва да посочи Служебен кабинет, което му е задължение по Конституция. Има срокове, има действия, които президентът трябва да изпълни. Ние искаме президентът да свърши своите задължения", категоричен е Симов.  

Според Петър Николов най-разумно би било, ако Росен Плевнелиев и Румен Радев бяха седнали на една маса, за да се разберат за състав на служебния кабинет.

"Първоначално Радев хареса тази идея. В последствие БСП се намеси", посочи Николов.

"Никаква намеса на БСП не е имало!", категорично заяви Симов и припомни, че новоизбраният президент е преценил, че няма да прави кабинет в колаборация с Плевнелиев.

"Повечето хора, които гласуваха за Румен Радев бяха анти-Плевнелиев. Няма нищо държавническо в това да седнат и да се разберат. В очите на хората, които са гневни и ядосани, това щеше да бъде просто поредната договорка. Плевнелиев е лишен от всякаква политическа легитимност да предлага каквото и да е. Така или иначе той е избраният президент и можеше да изпълни това, което Конституцията предвижда.", аргументира се социалистът.

"Не може да вкарате министри за 20 дни, само за да браните странния си президент!", критикува Николов, който изрази позицията, че новоизбраният държавен глава Румен Радев е избягал от отговорност, пропускайки провелия се консултативен съвет. 

"Има политическа криза - правителството е в оставка, има институционален проблем с това да се назначи служебно правителство и да се насрочат избори. В такава ситуация има отговорни политици и такива, които си пазят рейтинга", изрази мнение Петър Николов. 

"Идеята, че има криза в България, е в резултат на поведението на Бойко Борисов, който изгуби изборите!", отвърна Симов.

Иззета информация от обиските срещу приближени на Васил Божков 1
11:37 | 04 Юли 2020 г.

При акцията срещу приближени на Божков са намерени...

11:37 | 04 Юли 2020 г.
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с дос...
Бойко Борисов
11:28 | 04 Юли 2020 г.

Борисов присъства на връчването на бойното знаме н...

11:28 | 04 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Пловдив, научихме от профила в социалните мрежи на министър-председателя. В момента премиерът...
Парайзе плац
11:10 | 04 Юли 2020 г.

Хубертус Хайл: Позор е, че в Германия хора от Бълг...

11:10 | 04 Юли 2020 г.
„Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на т...
Румен Радев и Доналд Тръмп
11:06 | 04 Юли 2020 г.

Румен Радев поздрави Доналд Тръмп по случай Деня н...

11:06 | 04 Юли 2020 г.
„Стратегическото партньорство между България и САЩ е солидна основа за все по-активната динамика в двустранните отношения. Този въз...
Димитър Манолов
10:21 | 04 Юли 2020 г.

Димитър Манолов: Повече хора започват работа, отко...

10:21 | 04 Юли 2020 г.
Нивото на безработица започна да спада след бурните няколко месеца, в които мнозина останаха без препитание, благодарение на коронакризат...
Уилям Гладстон
10:03 | 04 Юли 2020 г.

Велислава Дърева: Ако в англичаните съборят паметн...

10:03 | 04 Юли 2020 г.
Надигащото се движение за расово равноправие премина границите на благоразумното с апелите си за събаряне на паметници на някои от най-ви...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парчета от реалността
 • 12:30
  Другото лице