Ясен Тодоров: Протестът на съдиите е маскиран, свързан е със силна медийна група и спонсорите на политически проект

Употребиха съдиите за политически цели, смята Ясен Тодоров от ВСС

Ясен Тодоров
Източник: Канал 3

Ясен Тодоров

"Предишният протест на съдии пред сградата на Висшия съдебен съвет, организиран от Съюза на съдиите през 2012 г.  беше по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Сега срещу съдия Тодорова е образувано дисциплинарно производство и понеже не може и не е удобно това да е повод за протеста, той е маскиран по друг начин.

Зад съдия Тодорова стои Съюзът на съдиите. Той си има спонсори и зад него стои силна медийна група, а около тази група стои политически проект.

Пред сградата на ВСС имаше хора, които употребиха недоволството на съдиите за политически цели.", така коментира Ясен Тодоров, член от прокурорската колегия на ВСС, провелото се днес  "практическо учение на тема "Етика и антикорупция". То беше свикано със заповед на шефа на Софийски районен съд Методи Лалов.

Протестът предизвика транспортен хаос, а Лалов обясни пред насъбралото се множество и журналистите, че става дума за "спонтанен" протест. 

ВСС образува дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова за това, че с действия и бездействия е забавила 299 дела. Днес тя не пожела да коментира нищо пред медиите. Вместо нея говори Методи Лалов. 

"Господин Лалов е избран от Висшия съдебен съвет за оглавяващ Софийски районен съд. Той не е длъжен на нас, а е длъжен да изпълнява това, което е залегнало в неговата концепция. Според него той е идеален управленец, според мен, ако той комуникира с такъв тон, с какъвто комуникира днес пред медиите, съмнявам се, че е бил добър управленец. Много лесно се застава пред медиите и се казва, че "ние мерим съдиите като овце", което за мен е доста грозно. Факт е, че щатният брой на съдиите за 4-годишен мандат, е нараснал с 46 млашди съдии. 121 нови съдебни служители са дадени на този съд. От 108 разгледани дела на съдия, сега те са спаднали на по 70 дела.", посочи Ясен Тодоров и не се съгласи, че не се прави нищо за оптимизация на работата на най-натоварените съдилища.

Скандалите между СРС и ВСС започнаха, след като Сотир Цацаров сезира Съдийската колегия за големия брой забавени дела в Софийски градски и в Софийски районен съд, припомни Тодоров.

"Много се говори за лошо отношение на господин Лалов по отношение на администрацията и по отношение на някои съдии.", посочи още той.

Над 15 млн. лв. са отпуснати за СРС. Близо 8 млн. лв. са отделени за заплати за тези 40 магистрати и тяхната администрация. Не е виновен Висшият съдебен съвет, че не са назначени повече служители. Господин Лалов не е провел нито един конкурс за нови назначения.

Имах съмнения, че това са синдикални искания за по-добро заплащане и по-ниска натовареност, но след това, което чух, мисля, че някой се опитва да употреби съдиите за своите политически цели, което е най-грозното.", коментира Тодоров. Той показа в ефира на "Денят на живо" и заповедта, с която Лалов "кани" съдиите на "учение", което по-късно прерасна в протест пред ВСС. 

 

Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...
Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини