Румъния в навечерието на изборите

Румъния в навечерието на изборите
Източник: БГНЕС

Румъния в навечерието на изборите

Утре в Румъния ще се проведат парламентарни избори, които се очаква да бъдат спечелени от лявата Социалдемократическа партия, година след като огромен пожар в нощен клуб стана повод за оттеглянето им от властта.

Агенция "Франс прес" представя няколко факта за политическия, икономическия и културен живот на Румъния дни преди вота, на който право на глас имат 20 млн. души.

Румъния е член на НАТО от 2004 г., а на Европейския съюз от 2007 г.

Бедна, но с растеж

Със средна работна заплата от 470 евро и беден всеки четвърти човек, Румъния е втората най-бедна държава в ЕС. В същото време Брюксел продължава да се оплаква и от ширещата се корупция.

Въпреки това, преминала през тежка рецесия и болезнени съкращения, икономиката на страната се съживява и очакванията за растеж тази година се увеличиха с 4,8% - най-бързият в ЕС. Безработицата също е относително ниска на около 6%, но това отчасти се дължи на факта, че близо 3 млн. румънци са си събрали багажа и емигрирали заради лошите изгледи за намиране на работа у дома.

Малцинствата

Намираща се на кръстопът на народи още от древността, Румъния е страна с голям брой малцинства, най-голямото от които е това на етническите унгарци, които съставят 6,1% от населението, или 1,2 млн. души.

Следващото най-голямо малцинство е това на ромите, които страдат от непропорционално голяма бедност и имат малко политическо представителство. Сред другите малцинства са и тези на украинците, поляците, татарите и арменците.

Настоящият президент Клаус Йоханис пък е от малцинството на етническите германци, наследници на саксонците и други, които се настаняват в Трансилвания след 12 в.

В разрез с тенденциите

За разлика от други европейски нации в региона като Унгария и Полша, в Румъния няма голям възход на националистически или евроскептични партии или политици, въпреки че членството в ЕС не е толкова популярно, като някога.

Страната до голяма степен не е засегната и от европейската мигрантска криза. Букурещ се съгласи да вземе участие в европейската квотна схема за разпределение на бежанци, въпреки че досега само няколкостотин души са поискали дойдат в Румъния.

Природни забележителности

Карпатите са една от най-големите непокътнати гори в Европа. Също така 60% от кафявите мечки на Континента, както и още 400 уникални вида бозайници, смятат тези територии свой дом.

Планините граничат с региона на Трансилвания, известен със своята легенда за граф Дракула. Именно там британският принц Чарлз има две къщи, наричайки местността "буквално последното запазено, непокътнато място".

Сред другите румънски чудовища е и Николае Чаушеску – бившият комунистически диктатор на страната. Той и жена му са екзекутирани на 25 декември 1989 г.

Съвременна култура

Културният живот на страната е изпълнен с динамика. Румънското кино е любимо на международните филмови фестивали благодарение на своята Нова вълна, начело на която са режисьори като Кристиан Мунджиу, Кристи Пую и Раду Жуде.

Румъния също така има и една от най-големите винени индустрии в света. И накрая, но не на последно място актьорът Джони Вайсенмюлер, най-известен с ролята си на "Тарзан", е роден в днешна Румъния. 

Етикети: Румъния
22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс