Стефан Данаилов: Ахмед Доган е прав за Русия

Интервю с големия български актьор Стефан Данаилов

Стефан Данаилов
Източник: Канал 3

Стефан Данаилов

Още по темата

Стефан Данаилов, актьор и заместник-председател на БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Въпросът „Защо?“

Илиана Беновска посрещна Стефан Данаилов с поздравления за рождения му ден и му подари една от клубните тениски на предаването с въпроса „Защо?“. „Кой въпрос започващ със „защо“ ти му знаеш отговора и на кое „защо“ не му знаеш отговора?“- попита Илиана Беновска. Стефан Данаилов заяви, че на много такива въпроси, започващи със „защо“, няма отговор. „Освен това, на други „защо-та“ отговорите са субективни, те са лично мои и затова много, много не ги споделям ,защото може да са грешни.“- добави още той.

Старт в политиката

На въпрос на водещата, защо е в политиката, той заяви, че старта на политическата му кариера е продиктувана от чист интерес. Допълни още, че ранните си години, се е опитал да въздейства на политическата сила, която и до днес представлява- БСП. Поводът е бил свързан със Съюза за кино дейците. Сподели, че и преди това са го канили да влиза в политиката още от „самото време на промяната“, но той всеки път отказвал. Стефан Данаилов разказа за среща през 1996 г.с Красимир Премянов, тогава председател на ПГ на БСП. „С Павел Васев, шеф на кинодейците дълго време искахме среща с Премянов. Накрая той ни покани в 07:30 часа сутринта.Точно 15 минути беше срещата, нищо не се случи… Тогава реших сам да си върша работата и бях вече склонен да вляза в политиката, макар че се случи доста по-късно.“

Мисия в политиката

„Ако използваме като метафора тази среща с Красимир Премянов тогава ръководител . БСП затова ли претърпя 10 изборни победи, 10 години беше извън властта и извън силата си, заради това, че вашите ръководства обикновено или високопоставените членове не са отдадени на мисията си?“- попита Илиана Беновска, на което Стефан Данаилов отговори, че не може да бъде категоричен, че всички са отдадени на „мисията“ и добави, че в онези години доста хора са заблуждавали министър –председателя Жан Виденов и така провалили всички добри идеи, които той имал.

Мисията на Корнелия Нинова и младите в БСП

„Сега идеите на новия лидер на БСП Корнелия Нинова по-продуктивни ли са и всичките тези, които ги споменаваш като имена и много други, които не споменахме, ще трябва да излязат от активната политика, за да дойдат младите. Това ли ще бъде успешната карта на БСП?“- попита Беновска. Стефан Данаилов заяви, че подкрепя младите, но те трябва да се докажат като експерти и хора със знания и умения.

„Какво смяташ, че трябва да получат като насока за мисия в политиката младите хора, за да бъдат наистина продуктивни, а не изведнъж да се прекъсне връзката между опита и да започнат млади хора на голо поле?“ – попита водещата Илиана Беновска. В отговор на това Стефан Данаилов заяви, че „мисия“ е хубава дума, но той не е убеден, че такава мисия действително има, по негови думи „младите хора се стремят основно към растеж в кариерата“.

На въпрос на Беновска дали Корнелия Нинова с цел кариерно израстване е оглавила БСП, Стефан Данаилов заяви, че Корнелия Нинова „има мисия“. Относно това каква е мисията и ролята на БСП в сегашната политическа действителност той допълни, че позицията на БСП е категорично за предсрочни избори и че този парламент вече е разходван.

На въпрос на Илиана Беновска дали Корнелия Нинова става ли за председател на БСП, заместник-председателя на партията заяви, че тя го е доказала. „Тя е толкова бясна, че трябва да я охлаждаме. Тя е прекалено емоционална и някой път реакцията е преди, за съжаление, размисъла. Това ми е първата критична бележка към нея.“- допълни Данаилов.

Данаилов - старейшина в БСП, патриарха на БСП, най-възрастният народен представител

Беновска попита:Е, ти си старейшина в БСП, ти си патриарха на БСП, ти си най-възрастният народен представител.

Стефан Данаилов: Аз съм доайен.

Илиана Беновска: Доайенът си на Народното събрание?

Стефан Данаилов: Аз съм доайенът.

Новоизбраният президент Радев, КСНС, среща с посланици, правителството,бежанската криза

По повод отказа на Румен Радев да участва при съставянето на служебен кабинет и отсъствието му от КСНС , Стефан Данаилов заяви, че е правилен ход, тъй като след това цялата отговорност ще падне върху новоизбрания президент и това е част от клопката, в която ГЕРБ иска Радев да попадне. Данаилов добави още, че президентът Плевнелиев трябва да състави свой служебен кабинет сега, а Радев- след като встъпи в длъжност на 22-и януари. Също така изказа съмненията си, че Борисов и респективно ГЕРБ няма да се опитат да излъчат нов еврокомисар: „Дано устои на това, защото там доста често се сменят мненията.“

По темата за бежанците заместник-председателят на БСП заяви, че това е един от основните проблеми на страната ни в момента. Също така добави, че му убягват решенията, които са взети на свикания КСНС и че на мястото на генерал Радев също не би отишъл , защото :“ Радев все още е никой“, за да взема отношения по тези казуси.

„Може ли да те попитам кой беше тогава той (Радев) във вторник, да се среща с посланиците на ЕС и на някои други европейски държави?“- попита Беновска. Стефан Данаилов заяви, че сега е времето на новоизбрания президент да се представя в средите: „Той трябва да направи своите, как да кажа, предварителни срещи, за да се знае кой е, защото това е много важно.“

„Каква мисия има, поред теб, генерал Радев и каква мисия му възложихте Вие, БСП, които застанахте и ти беше начело на ИК, който го издигна?“- попита водещата Беновска. Стефан Данаилов заяви, че основната мисия е била да победят и в случая победеният е представителят на ГЕРБ- г-жа Цецка Цачева.

Данаилов добави, че не отдава тази победа на Борисов, но остро критикува реакцията му, а именно подаването на оставка: „ Добре де, ама той не е Матео Ренци. Ренци предизвика референдум и го загуби. Изборите не ги предизвика Борисов, те са си избори. Той си пуска своя кандидат, преценили, че ще победи, но то не е същото. Разликата е много голяма.“ „Тоест, ти смяташ, че Борисов не трябваше да си подава оставката?“- попита Беновска. Данаилов потвърди и допълни, че това БСП и ГЕРБ да управляват паралелно в две институции нямаше да се случва за първи път: „Президентската институция даже ще има корекции. Глупости на закони в парламента ще има начин президента да ги връща и т.н.“. Сподели ,че желанието на Борисов е било „ Вся власт Советом - цялата власт да бъде за него“ и точно защото не се е случило, той обиден е подал оставка. По негови думи провалът на ГЕРБ е бил заради конкретно издигнатия кандидат за президент Цачева : „Аз по начало никога не съм казвал лоша дума за Цачева, защото тя умее да си ръководи работата в парламента. Тя мисля, че е един добър човек, като характер, но не става от всеки за тази функция президент. Просто не беше за това.“

Стефан Данаилов да изиграе ролята на Бойко Борисов или Румен Радев и как е изигргал Филип Димитров

Стефан Данаилов: Не, Бойко Борисов е далеко от моя темперамент и от моя характер. Така, че това ще е някакъв неистов напън да изиграя Бойко Борисов.

Илиана Беновска: А генерал Радев можеш ли да го изиграеш?

Стефан Данаилов: Не мога да го изиграя. Той е също много различен от мен.

Илиана Беновска припомни с видеоматериал за снимките на тяхна обща ситуационна комедия, в която Данаилов е в ролята на Филип Димитров, министър-председател от СДС

Илиана Беновска: А помниш ли, снимахме една ситуационна комедия.

Стефан Данаилов: Аз кой играх тогава?

Илиана Беновска: Ти игра Филип Димитров.

Стефан Данаилов: Той беше кротък човек, да, вярно.

Ябълка за Стефан Данаилов

Илиана Беновска подари здрава българска ябълка на Стефан Данаилов: „Това не е шега. Това е символ. Знаеш, че френският посланик Кабан ни обвини, че сме нация на гнилите ябълки в политиката и в съдебната система. Ти можеш ли да поемеш ангажимент, че твоята ябълка няма да изгние, докато си патриарх на БСП?“- добави Беновска. В отговор на това Стефан Данаилов шеговито подхвърли, че вкъщи си има два щайги с ябълки и „нито една не е мръднала досега“.

Обединение в политиката

„Кое трябва да Ви сплоти, Вас политиците, и около каква ос на смисъла за България трябва да се случи това? Много разделителни линии си поставяте. Кое Ви събира?“- попита Беновска.

Стефан Данаилов: Аз съм противник на разделителните линии, защото утре не се знае какво може да се случи и когато сме много крайни и гаднички в отношенията, след това не знам с какви очи ще трябва да се погледнем ,за да правим нещо общо. Защото, ако ти прави впечатление, всички политици казват как трябва да има обединение на нацията, как трябва да сме единни, как това, как онова.Така е, но сега ще те плюя теб непрекъснато и сега ще кажа- слушай дай да отидем на кино заедно и дълго време да си държим ръцете и да си ядем пуканките. Няма как стане и това мисля, че е основната грешка на нашите политици, туй като аз не се считам за такъв. Мисля, че в един момент ще дойде време. Виждаш какви са реакциите на обществото. Колко все повече хората губят доверие в българските политици. Дали е елит, дали не е елит. Това е много опасно, защото може да стане другата част, която съвсем да разтури държавата. И аз мисля, че едно от нещата, които може би и ще ги укроти, е това. Сега, нека не бъде като опасност на трите милиона или двата милиона хора, които мислят по друг начин, но това мисля, че ги респектира. Няма да се забрави лесно.

Ахмед Доган

Илиана Беновска: По този повод, понеже хем си рожденик, хем разсъждаваме за временните и постоянните неща- Ахмед Доган. Една книга, която сме правили с него 1992г., но я преиздадохме пак, защото е страшно актуална в момента.

Стефан Данаилов: Аз много харесвам Ахмед Доган и съм го казвал много пъти.

Илиана Беновска: Харесваш ли го?

Стефан Данаилов: Да.

Илиана Беновска: Защо?

Стефан Данаилов: Защото е много умен човек. Аз съм имал малко контакти с него. Когато бяхме в коалицията, първата, организираната коалиция, тогава той беше все още председател на партията си.

Илиана Беновска: Той и сега е, но само че почетен председател.

Стефан Данаилов: Което значи, че не ходи по тези събития.

Илиана Беновска: А защо да ходи,може да мисли?

Стефан Данаилов: Защото тогава идваше и Симеон Сакскобургготски- друга интересна личност, Доган и Сергей, и групите. Тогава имах възможност да си кажа по някоя дума с Доган. Много умен човек, много му са ясни нещата.

Илиана Беновска: Обаче сега го захапаха, че бил казал, искам да цитирам, че Русия е алтернатива, гарантираща сигурността и мира в света - вадя онова, което беше най-атакуваното.

Стефан Данаилов: И аз мисля, че е така. Не, значи като не познаваш, той казва,“ руската душа и руската земя“...

Илиана Беновска: Да, той говори и за Достоевски…

Стефан Данаилов: Аз имам претенции да познавам руската душа, защото съм работил години наред и то с творци, които са много по-разкрепостени били в тези години от всички останали и затова не може с лека ръка така да се отхвърля Русия и да се правят глупости, и да се говорят щуротии.

Илиана Беновска: Тоест, Доган гледа ли една крачка напред?

Стефан Данаилов: Абсолютно. Винаги е гледал напред , винаги е гледал напред и с удоволствие ще хвана тук един от тези сладури, да дойде да ми прочете книжката. Защото много ме интересува какво мисли по въпросите.

Любовта

„Какво е за теб любовта?“- попита Беновска, на което Данаилов отвърна с въпроса „Какво?“. „…е за теб любовта? Забравил ли си я, защо викаш „какво“?“ –допълни водещата. Шеговито актьорът подхвърли ,че не я е забравил и че си е купил 6 одеколона, като допълни: „Любовта е велико нещо. Не съм я забравил.И се заглеждам.Арабийски ти казвам. Заглеждам се. Не, виж, велико нещо е. То ти дава стимул. Винаги мога да ти кажа, като ги гледам тези сладурчета, кога са влюбени и кога- не. Изражението е друго, очите са други, движението е друго, усмивката е друга.“

Илиана Беновска помоли Стефан Данаилов да изпее една от своите песни, а именно „Колко е лесно да бъдеш влюбен“, след което той продължи с „Моето мъжко момиче“ и „На всеки километър“. След като стана ясно, че студентите на Данаилов не знаят песента „На всеки километър“, той ги защити с това ,че те са аполитични, а Беновска попита: „Защо да трябва да са аполитични? Това е техният живот, те трябва да знаят какво ги чака и да влияят върху това“. „ Аз по друг начин им разказвам какво ги чака, защото тя политиката както и да я въртиш, какво ги чака?! Те нали виждат, те живеят също в един град щурав. Идват, повечето деца са от провинция, някаква дълбока провинция и могат да видят едното и другото.“- добави в отговор Стефан Данаилов.

Данаилов с пожелание към българите

Илиана Беновска помоли актьорът да погледне в камерата, за да направи своето обръщение към хората. „Какво ще призовеш българите, каква е най-голямата им отговорност, която трябва да знаят, че не могат да я възложат на управляващите, а трябва да я понесат сами?“

Стефан Данаилов: Ние все чакаме някой да ни помогне, да ни свърши работата и от това си патим. Това е било цял живот. Все някой да ни помогне. Ето сега, да не са американци, да не са руснаци, пък едни да са руснаци, пък Европа, пък не знам си какво. Общо взето винаги сме били зависими. Аз не обичам да бъда зависим и в живота си освен от моята съпруга Мария, не съм бил зависим от никой друг. Това, което пожелавам да не си задаваме и този въпрос „Защо?“. Защото този въпрос „Защо?“ ни води много проблеми. От това ставаме все по-подозрителни, а колкото един човек е по-подозрителен, толкова повече му пречи да мисли, да възприема света. Но тъй като съм от оптимистите, аз вярвам ,че все пак и с политици, и без политици ще се случат хубави неща за България. Не може да бъде всичко лошо. Тази сутрин отварям телевизора- жестока катастрофа в Хитрино, викам: „е, пак нещо се случва винаги около Коледа"

18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад, да направим и да преосмислим живота си. Това с...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...
17:37 | 05 Юли 2020 г.

Цветомир Паунов: Президентът Радев още от самото н...

17:37 | 05 Юли 2020 г.
Политическите партии, включително и ГЕРБ са жив организъм с живи хора. През годините имаше много хора, които изградиха политическият си о...
17:07 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Стефан Константинов: Министър Ананиев се справ...

17:07 | 05 Юли 2020 г.
"Не ми се иска отново да съм министър. Министър не е просто да си разпознаваем, а да можеш да направиш нещо смислено", това спо...
Гърция
16:43 | 05 Юли 2020 г.

Гърция затваря границите си за сърби

16:43 | 05 Юли 2020 г.
Гърция ще затвори границите си за сръбските граждани от 6 часа сутринта в понеделник,пише македонската информационна агенция Макфакс. ...
16:32 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Михаил Мирчев: Радев и Борисов играят една к...

16:32 | 05 Юли 2020 г.
Радев и Борисов играят една контра игра от няколко месеца. Бойко Борисов е по-активен, Радев е по лежерен, гледам разхожда се по планинит...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини