Епилог по реформаторски: Властта ги събра, мандатът ги раздели

Коледният подарък на Плевнелиев доразби Блока

Реформаторски блок
Източник: Канал 3

Плевнелиев влезе в ролята на Дядо Коледа и зарадва с коледен мандат Реформаторите, или поне онази част от тях, които са се вкопчили в него, както малчуганът упорито вярва, че добрият старец го има и оставя шарени пакети под елхата. За тях мандатът е коледен подарък с панделка, но под нея кутията е празна. Важното е, че Дядо Коледа не те е подминал, уважил те е и те е отметнал в списъка с подаръците.

Така, догодина, ако все още има СДС и БЗНС, в биографията им ще пише - взел мандат, дал мандат. Защото едва ли някой си въобразява, че той ще бъде изпълнен със смисъл и нареден кабинет.

Меракът за мандат умира последен, също като реформаторската надежда все пак Бойко Борисов да се извърти, което няма да му е за първи път, и да склони да управлява за кратко с Реформаторите. Въпреки че не един път се закле, че с чужд мандат няма да се хване на хорото. Партийките в Блока обаче се надяват да омилостивят герберската непреклонност с изкушението Борисов да посочи премиера и той да е от ГЕРБ.

Едва ли някой си мисли, че при късането на нерви, ултиматумите и негативите, които трябваше да преглъща ГЕРБ в името на общото управление, досегашните мандатоносители ще им се вържат на клетвите на Реформаторите "в името на стабилността и отговорността" пред страната. Ако пък се вържат, си слагат таралеж в гащите с опцията реформаторските капризи да станат постоянна величина, но с тази разлика, че мандатоносителите вече ще са те самите.

Сиреч, в пъти по-голямата група на ГЕРБ ще трябва да свири втора цигулка, да се подчинява и да изпълнява команди на хора с 5 на сто подкрепа, които сами не знаят на кого от всичките си лидери да козируват - дали на председателя на депутатската група Найден Зеленогорски, дето отказа мандат и демонстративно не отиде да го вземе, или на опозиционерите от ДСБ. Дали на самосиндикалните "граждански" депутати, или на Лукарски и Ненчев, чиито представители афишираха готовност да продължат да управляват държавата.

В следващите дни отличниците сред мандатополучателите ще тупат топката, за да имитират политическа отговорност вдясно, която накрая ще се окаже от ялова по-ялова, само дето цяла седмица ще се е изтърколила. Може пък да пестят време за удобство на самия Плевнелиев.

А покрай цялото мандатно театро, на което станахме свидетели, днес лъсна повече от сигурно - в РБ вече има разтрояване. Докато през последната година раздвояването беше налице с отцепването на ДСБ, по своята пътека тръгна и ДБГ, демонстративно при това.

Положението клони към окончателно роене на перца и крилца, а мечтата на Кунева за единния субект РБ все по-сигурно отлита в небето. Нейните хора бойкотираха церемонията за мандата. Оправданието на мандатополучателя Румен Христов от СДС, че на връчването на мандата не можели да присъстват всичките 13 депутати, затова ДБГ отсъствали, е толкова искрено, колкото е онова другото - че реформаторските министри не дошли на церемонията при Плевнелиев, за да не разберем, че са службогонци. И хич да не се сетим, че още 19 години и насън няма да видят мандат.

Всъщност, легитимно връчен ли беше този мандат, след като двамата съпредседатели на парламентарната група Зеленогорски и Кънев, не отидоха да го вземат? А легитимен ли е получателят, понеже не оглавява ПГ на РБ? И как се нарича процедура, при която парламентарната група решава да откаже мандата, а Изпълнителният съвет на коалицията РБ - обратното?!

Изобщо - има ли още такова нещо като Реформаторски блок?!

Или вървим към естествения епилог: Властта ги събра, мандатът ги раздели.

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента