Разследване: "Каолин" - дар за Иво Прокопиев от "Агнешките главички"

Разградската прокурорка измъква Прокопиев и компания от аферата

Прокопиев влиза в офиса на ДСБ
Източник: Блиц

Прокопиев влиза в офиса на ДСБ

Единственото на Балканския полуостров предприятие за добив и преработка на каолинова суровина "Каолин” АД е учебникарски пример за това как беше съсипана икономиката ни по време на управлението на Иван Костов – продажба на държавно имущество на безценица и облагодетелстване на предварително подбрани "приватизатори”, станали набързо милионери, пише "Труд".

Както и Винпром "Дамяница”, "Каолин” е отреден за 28- годишния тогава Иво Прокопиев. Той не може да се похвали с никакъв опит в управлението на производствени предприятия – което е обяснимо, защото току-що е напуснал студентската скамейка, но за сметка на това има стабилни контакти. Един от тях е с Никола Николов – председател на икономическата комисия в Народното събрание и шеф на кръга "Агнешките главички”, който, както и Прокопиев, също е родом от Разград. Така летящият старт на момчето от Лудогорието в големия бизнес е осигурен, а малката подробност, че капитали за подобни придобивания Прокопиев и съдружниците му нямат, не смущава никого.

Оказва се, че средства за "приватизацията” на "Винпром Дамяница” и "Каолин” не са нужни, защото идеята съвсем не е да постъпят средства от продажбата им в държавния бюджет, нито пък да се инвестира в тях. Целта е повече от прозрачна – с минимални средства да се усвоят активите, производствените мощности и пазарите им и действията показват, че именно това правят новоизлюпените приватизатори.

През ноември 1997 г. "Каолин” е определено за раздържавяване от Агенцията за приватизация, като първоначалната идея е била купувач да бъде белгийското дружество "Сибелко”, което има готовност да инвестира 20 млн. долара в развитието на предприятието. Това намерение обаче бързо е изоставено, преговорите са прекратени и през 1999 г. на сцената се появява работническо-мениджърското дружество "Каолин 98” АД с член на съвета на директорите Даниела Шишкова, която е съпруга на Петко Шишков, директор на "Булброкърс” – дружество, собственост на Иво Прокопиев.

Също по това време в "Каолин” е назначен на работа братът на Прокопиев – Александър, служител на Държавна сигурност, което после ще му даде формалното основание да стане изпълнителен директор на "Каолин”, както и да придобие през 1999 г. акции от РМД, макар да няма изискуемия по закон двегодишен стаж. Никой в предприятието не познава Шишкова и Прокопиев – тя живее и работи в София, макар да се води формално "правен съветник” в "Каолин”, а той до 1998 г. е служител на РДВР Разград в служба "Сигурност”, назначен впоследствие в дружеството на длъжност "екстракционен инженер”.

Според свидетели в схемата е бил включен тогавашният изпълнителен директор на "Каолин“ Филип Калоянов, който е бил убеден от боса на "Агнешките главички” Никола Николов, че трябва да се направи РМД за приватизацията на "Каолин”, а Прокопиев ще осигури средствата. Така още през 1999 г. почвата е подготвена, остава само да се финализира приватизационният договор. Тук обаче се появява проблем.

Първоначалната оценка на "Каолин” е за цели 31 млн. лева и тя съвсем не устройва групичката "приватизатори”. Това налага бързо да се изготви нова оценка, като цената услужливо е коригирана от 31 на 7,5 млн. лева. Изключително скандално е, че оценката е изготвена не от друг, а от…”Булброкърс” на Иво Прокопиев. Така пътят за "придобиването” на "Каолин” е окончателно разчистен и договорът може да се сключи. Същият е подписан на 10.01.2000 г., като от предложената от РМД цена от 7,2 млн. лева (за 75% от акциите на предприятието) реално са платени само 10%.

Остатъкът е разсрочен и впоследствие е заплатен с компенсаторни бонове.

Със сключването на приватизационния договор обаче схемата с "Каолин” не приключва. Както и при "Винпром Дамяница”, капиталът на дружеството още същата година е увеличен, а мажоритарен собственик, записал новите акции, става основното дружество на Иво Прокопиев – "Алфа финанс холдинг”. Така работническо-мениджърското дружество губи окончателно контрола върху "Каолин”, а оттук нататък Прокопиев започва да гребе с пълни шепи от новата си „златна”, в случая каолинова мина. Разбира се, под контрола на менторите си от "Агнешките главички”.

А ако някой се чуди защо именно "Каолин” е обект на подобна скандална "приватизация” от Николов, Прокопиев и компания (освен очевидното, че се касае за печеливше предприятие с десетки милиони приходи), едно от обясненията се оказва твърде банално – дядото на Никола Николов е бил един от собствениците на находището на каолин край с. Сеново, а бащата на Николов, като единствен наследник, изявява претенции за собствеността върху "Каолин”. Реституцията обаче се оказва съвсем ненужна, защото групичката разградски "приватизатори”, в която дейно участие взема и синът му, оказал се по това време във властта, така или иначе стават горди собственици на дружеството.

Разбира се, подобно отклоняване на държавно имущество изисква и съответното разследване. Както и в случая с "Винпром Дамяница”, при който след падането на Костов от власт Филип Харманджиев и Александър Божков – тогавашен министър на икономиката, получиха обвинения от прокуратурата, но бяха оправдани от съда, така и братята Прокопиеви стават клиенти на обвинението за далаверата около "Каолин”.

Освен тях двамата на подсъдимата скамейка за извършеното престъпление по служба са изправени и членовете на борда на директорите на „Каолин” – Константин Ненов, Георги Димов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Филип Калоянов. На всички е взета мярка за неотклонение „парична гаранция”, ограничени са и пътуванията им в чужбина.

Обвинителният акт е изготвен, събрани са достатъчно доказателства за вината им и делото е внесено за разглеждане от Разградския окръжен съд.

Изненадващо обаче, лично окръжната прокурорка на Разград по това време Елена Хаджидимитрова в заключителната си пледоария заявява, че прокуратурата не поддържа обвинението. Скандален прецедент, без никакво логично и до момента обяснение (освен това, че вероятно е "помолена” от някого да го стори), който обаче позволява на Прокопиев и компания да се измъкнат сухи от мръсотията около приватизацията на "Каолин”. Впоследствие Хаджидимитрова е уволнена, макар и за други прегрешения.

Така, сдобивайки се в рамките на две години с предприятия, носещи милиони приходи, Прокопиев изведнъж става крупен "бизнесмен” и спокойно може да инвестира спечеленото на гърба на ощетената държава в други проекти. Медии, соларни паркове, недвижими имоти, каквото си пожелае. От "момче за всичко” и подставено лице на "Агнешките главички” и Иван Костов днес Прокопиев, макар да е също толкова зависим от тях, вече е "добрият” олигарх, опитващ се да бъде морален цензор и ментор, не желаейки да му се припомня тъмното минало.

Христоматийните примери за Костовата приватизация обаче няма как да бъдат забравени, защото граденото от поколения българи беше унищожено за месеци, а унищожителите му днес са олигарси, продължаващи да трупат пари за сметка на обикновените граждани – от пенсиите им, от разграбените находища на природни суровини, от нарязаните за скрап машини, от повишената за сметка на „зелената енергия” цена на тока.

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КАНАЛ 3 ЗА ФИРМА "КАОЛИН" И ЩЕТИТЕ, КОИТО ТЯ НАНАСЯ НА ДВА БЪЛГАРСКИ ГРАДА - МЕРИЧЛЕРИ И ВЕТОВО, ГЛЕДАЙТЕ ТАЗИ СЪБОТА ОТ 20,00 ЧАСА ВЪВ ФИЛМА НА БИСЕРА ИЛИЕВА "КАПИТАЛ И СМЪРТ".

19:24 | 05 Юли 2020 г.

Постоянен арест за приближените до Божков, следили...

19:24 | 05 Юли 2020 г.
Най-тежката мярка „задържане под стража“ постанови Специализираният наказателен съд спрямо приближените до бизнесмена Васил Б...
Борисов к
19:19 | 05 Юли 2020 г.

Началникът на НСО: Приближено до Борисов лице е на...

19:19 | 05 Юли 2020 г.
"Нашето професионално становище по въпроса за това как ще се структурират тези служби в Закона за МВР изобщо не беше търсено. Със съ...
19:01 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Иван Минчев: Четири часа след като сме си изми...

19:01 | 05 Юли 2020 г.
С една усмивка може да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбитие. Дори една загуба от 1-2 млм. се отразяват.&nb...
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...
\
18:24 | 05 Юли 2020 г.

Димитър Главчев: Закачките между институциите руша...

18:24 | 05 Юли 2020 г.
„Когато се встъпи в длъжност с един подход, така се продължава”, каза експредседателят на 44 НС Димитър Главчев относно ...
Искрен Веселинов
18:10 | 05 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: Институциите са създадени, за да...

18:10 | 05 Юли 2020 г.
"Институциите са създадени, за да работят помежду си, а не постоянно да са в някакво единоборство", категоричен бе Искрен Весел...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Имате думата
 • 21:00
  Новини