Четин Казак: ДПС да подкрепи кабинет с мандат на РБ? Абсурд!

Явно надделя апетитът за порции, мажоритарната система е новата опорна точка, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС

Четин Казак
Източник: Канал 3

- Г-н Казак, Вие изненадвате ли се от този обрат в позицията на премиера в оставка, че сега пък е готов да направи кабинет заедно с Реформаторите в техен мандат, въпреки заявките, че няма повече ресурс този парламент?

- Няма нищо изненадващо в този обрат, тъй като ние свикнахме през всичките тези години на непрекъснати обрати в позицията на лидера на ГЕРБ. Явно там е стил на поведение, обръщането на 180 градуса в рамките на дни, ако не и на часове.

Но това още веднъж е показателно за това колко сладка е властта и колко не им се иска явно на управляващите да се разделят с нея, въпреки червения картон, който им беше даден от избирателите на президентските избори - как в името на запазването още малко на властта, са готови и да не си спазват думата, и на безпринципни нови договорки и пазарлъци.Това е пореден епизод от тази сага, която ще продължи. Колкото повече продължава, толкова по-делегитимирани и смешни ще изглеждат управляващите в очите на обществото.

- Има ли промяна в позицията ви, ДПС би ли подкрепил такъв кабинет на ГЕРБ и РБ?

- Абсурд! Категорично не. Нашата категорична позиция е предсрочни избори парламентарни час по-скоро.

- Тази заявка на Борисов за кабинет променя сценария цялостно - няма да има служебни кабинети, не се знае дали ще има и предсрочни избори?

- Да, да, явно неистов е устремът и желанието да се продължи усвояването на властовите ресурси.

- Това дали ще нагнети напрежение в обществото, защото Борисов беше обещал оставка и предсрочни избори?

- Това е поредното доказателство, че само се хвърля прах в очите на обществото, а реално явно порциите на властта са много сладки и апетитът за тяхното раздаване и усвояване надделява.

- Премиерът Борисов го оправдава в "името на стабилността".

- Е, да, да, със сладки доводи се търси оправдание за безпринципни решения.

- Лансира се също като повод за обрата въвеждането на мажоритарната система.

- Това сега намериха като оправдание. Това е опорната точка, която намериха. Досега освен в името на стабилността, външните заплахи и алабализми, това е новата опорна точка, която сега откриха - че трябва задължително да се въведе мажоритарната система час по-скоро. И това оправдание ще послужи за недефиниран, дълъг период от продължаване на това управление. Явно това е целта.

- Вие смятате ли, че ще отменят и предсрочните избори, само и само заради заплахата, която лансират - че ще дойдат БСП и ДПС?

- Разбира се, те са готови на всичко, само и само да останат на власт колкото може по-дълго. Както казахме - опорните точки са стабилност, мажоритарни избори, а плашилото са БСП и ДПС. Вече до втръсване свикнахме с тези аргументи, на които обществото категорично показа червен картон, но явно само сме се правили, че сме взели поука от президентските избори. Всичко зависи от обществената търпимост към подобни обрати и поврати към поведението на управляващите.

- Излиза, че сте подведени, защото и вие в ДПС, и БСП вече правите форуми за процедурите по номиниране на депутатите...

- Разбира се, ние сме сериозни политически сили, които, когато сме дали дума, когато сме заявили позиция пред обществото, я спазваме. Ние не сме партии еднодневки, които по този начин да лъжат и подвеждат обществото и нашите избиратели. Жалко! Жалко за претенциите за сериозност в политиката.

Етикети: ДПС , Четин Казак
07:45 | 08 Юли 2020 г.

САЩ официално напускат Световната здравна организа...

07:45 | 08 Юли 2020 г.
Тръмп изпрати уведомление до Конгреса на САЩ, че страната официално напуска Световната здравна организация /СЗО/, предаде РИА Новости. ...
07:35 | 08 Юли 2020 г.

Съдът решава дали да остави в ареста Кристиан Нико...

07:35 | 08 Юли 2020 г.
Кристиан Николов, обвинен за катастрофата с Милен Цветков, е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена. Той настоява да...
Започва делото срещу двамата квестори от КТБ
07:23 | 08 Юли 2020 г.

Спецсъдът заседава днес по делото КТБ (ВИДЕО)

07:23 | 08 Юли 2020 г.
Спецсъдът ще заседава днес по делото КТБ. Подсъдими по него са бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев и още 17 души.&nb...
Столична библиотека навършва 91 години
07:16 | 08 Юли 2020 г.

Столична библиотека отбелязва 170 г. от рождението...

07:16 | 08 Юли 2020 г.
170-годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязан с откриването на документална изложба "Из бележника на поета&qu...
КПП
07:10 | 08 Юли 2020 г.

Падна COVID-блокадата на ромския квартал в Кюстенд...

07:10 | 08 Юли 2020 г.
Падна блокадата на квартал "Изток" в Кюстендил. В полунощ премахнаха пропускателните пунктове от входовете и изходите на кварта...
07:01 | 08 Юли 2020 г.

Рекорд! 188 новозаразени с коронавирус у нас, общи...

07:01 | 08 Юли 2020 г.
Единният информационен портал съобщи за 188 нови случая на COVID-19 у нас, което е с 14 повече от заразените за предното денонощие. ...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини