Борислав Цеков: Митов и неопитният екип на Външно са самото лице на профанизацията (ВИДЕО)

Няма ли разумни хора, които да съветват министъра и заместниците му, попита Цеков в ефира на Канал 3

Борислав Цеков
Източник: Канал 3

Борислав Цеков

Европейската комисия обмисля нова стратегия за упражняването на мониторинг върху България, това обяви късно снощи премиерът в оставка Бойко Борисов. По темата дискутираха днес във Форум правосъдие и справедливост. Борислав Цеков от Института по модерна политика коментира в студиото на "Денят на живо" дали наистина мониторингът ще отпадне.

"Добре е България да бъде обект на външен поглед, когато става дума за невралгични звена в съдебната система и не само там - в прокуратурата и въобще в цялата система. Евродокладите, които досега се политизираха, трябва да слязат изцяло на професионална основа и да бъдат обект на един нормален диалог в съдебната власт, а не да се превръщат в залог за падане или ставане на едно правителство", коментира Борислав Цеков. 

Скандалът с Министерството на външните работи

По заповед на ръководството на Външно всички посолства трябвало спешно да си купят нова телефонна централа, обаче задължително от една и съща фирма и без обществена поръчка. Сигнал на соцдепутата Кристиан Вигенин доведе до проверка и намесата на Прокурутарата и ДАНС.

"Въпросът касае лицето на България пред света - Външно министерство. Има сериозни сигнали, при това от народни представители. Намесват се данни, писма - нормално е прокуратурата да предприеме проверки.", коментира горещата тема на деня Борислав Цеков.

Отговорът на зам.-министъра на Външно от днес беше, че обвиненията за смяната на тези телефонни централи за половин милион, които трябвало да бъдат въведени сега, идват, защото България водела прозападна политика, припомни водещата Мая Костадинова.

"Жалко е, че такива хора изобщо се намират по тези постове, защото тази примитивна обяснителна схема, че прозападната ориентация ги е накарала да купуват телефонни централи - това обезсмисля и профанизира самата идея за западна ориентация и членството на България в ЕС и  НАТО. Те са лицето на профанизацията. Господин Митов го прави същото с точно този манталитет и аз не знам няма ли там разумни хора, които да ги съветват, за да не профанизират външнополитическата ориентация на България. Те са сравнително млади и неопитни хора.", допълни още той.

За уличните протести на магистратите от Софийски районен съд

Това, което ми направи лошо впечатление е и това - има назначена проверка от съдийската колегия, защо се протестира и се определя тази проверка от ръководството на Софийски районен съд като "посегателство" върху независимостта? 

Висшият съдебен съвет не е външен за съдебната система орган, така че ако това се интерпретира като посегателство, извинявайте, те все едно казват "Ние сме недосегаеми! Над нас е само Господ и никой няма право да ни проверява, дори и някой в съдебната власт, ако някой се опитва да ни проверява - това означава, че не сме независими."

Не е вярно! Това обръща нещата наопаки. Трябва да има проверки, колкото повече - толкова по-добре, докато съдебната власт не си заслужи общественото доверие, което й се полага, но тя отдавна го е загубила", коментира Борислав Цеков.

Основните проблеми на съдебната система

В този доклад, който днес представихме набелязахме няколко акцента. На първо място полемиката около устройството на прокуратурата - дали да е централизирана. Нашето мнение е, че пълното децентрализиране е рисково. Крие риск от феодализация и създава корупционни предпоставки. Легитимен модел е да има по-засилена централизация. Разбира се, с последните промени, се направи известно ограничаване на администрацията. Централизираният модел е свързан с механизмите на отчетност и прозрачност. Би следвало и при изслушването на тримата големи в съдебната система да се включи още един фактор - академичната правна общност. Тя трябва да бъде включена и в изслушването на отчетите, и в процеса на номинации във ВСС, за да отнеме излишната политизация. 

Да се прехвърли подсъдността на корупционните дела за висшите длъжностни лица от СГС в Специализирания наказателен съд. Твърди се, че това е противоконституционно. Както днес изтъкна проф. Емилия Дринова, която е водеща фигура в тази общност, обосновахме категорично,не може да става дума за противоконституционност на подобно прехвърляне. Въпрос на анализ е на ефективността на Софийски градски съд по тези дела и капацитета на работата на Специализирания наказателен съд дали може да ги поеме - тоест въпросът трябва да се реши строго професионално, а не от гледище на битки за власт между отделни институции или външни за съдебната власт фактори.

Румънският модел 

Не съм убеден, че има смисъл от въвеждане на паралелна прокуратура. По-скоро да укрепи институцията. 

Има нужда от успокояване на страстите в съдебната власт. Има остро напрежение, взаимни нападки - това говори лошо не просто за климата, но и за доверието в съдебната власт, както говори лошо и за умението за междуинституционално сътрудничество. Има предложение на самата прокуратура да се реформира системата отвътре - да се промени териториално структурата на прокуратурата. 

Има нужда от съвременна законодателна уредба за съдебните експертизи. Ползват се много стари методи, а това пречи на правораздаването. Това е много подценяван въпрос. Много внимателен анализ трябва на практиката на Европейския съд в Страсбург, защото оттам трябва да бъдат изведени основни стандарти, които да залегнат в този закон, за да може и този въпрос да претърпи промяна. Съдебната реформа не засяга само темата за това как да се разделят колегиите.

 

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Беновска пита