Българският Обама изрита Русия за последно

Верният слуга на Брюксел размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС, пишат руските медии

Росен Плевнелиев
Източник: Канал 3

Президентът на България Росен Плевнелиев обвини Русия във всички смъртни грехове, пишат руските медии за интервюто му във "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
 
Интервюто за германския вестник получи широк отзвук в руските медии заради отправените към Москва обвинения в опити за дестабилизация на ЕС.

"Русия се стреми да подкопае отвътре Европейския съюз чрез медии, интернет и ултранационалистични партии, но въпреки това 60% от българите биха предпочели ЕС пред Русия", заяви българският президент в интервюто. 

"Верният слуга на Брюксел: Плевнелиев размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС“, е озаглавена статия на Федеральное агентство новостей No.1.

"Българският Обама реши да изрита Русия за последно“, коментира медията „Ридус“, допълвайки, че подобен „маниер“ изглежда се е появил на „мода“ сред държавните глави, които напускат постовете си. 

"Българският президент Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича следващия месец, очевидно реши да затръшне вратата. По стара и все по-малко популярна в Стария свят традиция за всички европейски (и не само европейски) грехове, той реши да обвини Русия. Той, разбира се, има пред очите си "отличен" пример - напускащият Белия дом Барак Обама, който също сипе жупел и огън, за да развали максимално отношенията между Запада и Москва. Очевидно президентите на САЩ и България не разбират, че песента им вече е изпята, а новите лидери, без съмнение, ще имат свои хитове“, пише вестник "Российская газета“.

"Росбалт“ на свой ред отбелязва, че "българският президент Росен Плевнелиев обвини Русия в опит да подкопае ЕС чрез ръцете на агенти за влияние“, каквито са ултранационалистическите движения и партии, подкрепяни от Москва в отделните страни от Общността.

Вестник "Известия“ акцентира върху твърдението на Плевнелиев, че Русия преследва тази цел, която някога преследваше и СССР – "отслабването на Европа и разпространяването на съмнения по повод ценностите на демокрацията и върховенството на закона“. 

Плевнелиев предупреди, че гражданите на ЕС трябва да знаят „какво се случва“ и накъде е насочена „руската пропаганда“, но журналистите на вестник "Взгляд“ деликатно напомнят, че новоизбраният български президент ген. Румен Радев подчертава, че членството на България в ЕС и НАТО не означава непременно създаването на врагове извън тези структури.

"Отиващият си президент на България отново видя признаци за опити на Москва да подкопае отвътре ЕС“, пише вестник „Ведомости“, привеждайки и примери за предишни подобни изказвания на Плевнелиев.
симпатизант
14:20 | 11 Юли 2020 г.

Симпатизант на ДПС: Делян Пеевски помогна за лечен...

14:20 | 11 Юли 2020 г.
Млади симпатизанти на ДПС се събраха на плажа "Росенец" тази сутрин. Хора с кауза, които са имали допир до лидера на Движението...
14:07 | 11 Юли 2020 г.

Борисов и Маринов поискаха оставката на директора ...

14:07 | 11 Юли 2020 г.
"Ще поискам оставката на директора ОД на МВР Бургас Радослав Сотиров. Очаквам довечера да има провокации Той обясни, че току-що се в...
протестиращи
13:56 | 11 Юли 2020 г.

Активистите на ДПС посрещнаха плажуващите на "Росе...

13:56 | 11 Юли 2020 г.
Активистите на ДПС посрещнаха протестиращите "плажуващи" с химна на Република България, съобщи DarikNews.   Младе...
Бойко Борисов
13:53 | 11 Юли 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов настоява да бъде свалена о...

13:53 | 11 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на о...
13:45 | 11 Юли 2020 г.

Ивайло Иванов: Имахме информация, че ще има платен...

13:45 | 11 Юли 2020 г.
Всичко беше предварително подготвено, ние имахме информация, че ще има платени хора от футболните агитки. Няма да влизам в подробности от...
13:16 | 11 Юли 2020 г.

24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в...

13:16 | 11 Юли 2020 г.
24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в Шумен. Състоянието им е срдено тежко, до тежко, стабилно. Пациентите са на възраст меж...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано