Най-мистериозните кътчета на планетата (СНИМКИ)

Светът все още е пълен с множество мистерии и необясними места, които продължаваме да не разбираме до ден днешен

мистериозни места
Източник: therichest.com

Едва ли има човек, който да не е чувал за Стоунхендж, Бермудския триъгълник и гейзера "Олд Фейтфул". Повечето от нас знаят, че тези места съществуват, но не и нещо повече. Все пак в тяхна защита е добре да отбележим, че учените са се опитвали да разгадаят тези места със столетия. Хората масово обичат да си мислят, че в голяма степен сме наясно със заобикалящия ни свят и че всичко може да бъде анализирано и обяснено. Това обаче далеч не е така.

Светът все още е пълен с множество мистерии и необясними места, които продължаваме да не разбираме до ден днешен. Някои от тях са изследване от учени от векове, но нещата са останали на етап теории. Все пак тези дестинации ни въодушевяват, именно защото не можем да си ги обясним. Може би не е писано. Може би е по-добре да не ровим и просто да им се наслаждаваме.

На земята има толкова много такива странни и мистериозни места, че могат да се напишат няколко тома. Ето 15 от тях:

Водопадът на вечния огън

Ако посетите Ню Йорк е задължително да отидете до Честнът Ридж парк, в който се намира този мистериозен водопад, криещ вечен пламък. Това е един от около сто "естествени вечни огньове", захранвани от природен газ, който изтича от земните недра. Този обаче е уникален, защото е сред вода.

Орегонското завихряне

B амepиĸaнския щaт Opeгoн имa мecтнocт, ĸoятo e нapeчeнa Opeгoнcĸo зaвиxpянe. Taм нa плoщ c диaмeтъp oĸoлo 165 фyтa, интeнзивнocттa нa гpaвитaциoннoтo пoлe пpeвишaвa нopмитe и ce yвeличaвa c пpиближaвaнe ĸъм цeнтъpa. На някои места компасите имат необичайно поведение и хората на крак, в спокойна позиция, се люлеят. B пoднoжиeтo нa xълмa имa изocтaвeнa ĸъщa, ĸoятo cъщo e c нaĸлoн ĸъм цeнтъpa нa тaзи зoнa. Bceĸи, ĸoйтo влeзe в ĸъщичĸaтa ce чyвcтвa cтpaннo нeycтoйчивo и cяĸaш нeщo гo тeгли и гyби paвнoвecиe.

Рейстрек Плая в Долината на смъртта

Долината на смъртта в Калифорния пази много тайни е загадки. Една от тях са камъните, които си пътешестват сам самички по дъното на отдавна пресъхналото езеро в областта Рейстрек Плая. Камъните оставят след себе си тесни следи, но никой не е виждал точно как се движат.

Кървавите водопади в Антарктида

Едно от най-мистериозните места на планетата по ирония е такова, което повечето хора никога няма да имат възможността да видят. Кървавите водопади се намират в района на сухите долини Макмърдо – едно от най-изолираните и сурови места в света. Казват, че нищо не може да оцелее в това място поради минусови температури и ледени ветрове.

Варовикови тераси Памукале

Варовикови тераси Памукале е обновен древен град в Турция, който бил построен от римляните на върха на бял „замък”. Памукале означава „замък от памук” на турски, това е и името дадено на тези странни и прекрасни скални образувания и древни руини. Водните струи, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени бели каскади.

Структура Ришат в Мавритания

Структурата Ришат е наричано още заради характерната си форма "окото на Сахара" и се намира в Мавритания близо до град Уадан. Заобиколен от хиляди квадратни километри абсолютно безжизнена и безформена пустиня, този участък от релефа във вид на концентрични окръжности с диаметър 40-50 км се вижда дори от Космоса поради характерната си форма на гигантски амонит.

Каньо Кристалес в Колумбия

Водите на Каньо Кристалес са обагрени в пет различни краски, които преливат една в друга и създават картина, сякаш излязла изпод перото на художник. Ако погледнете реката от птичи поглед, можете да видите жълто, червено, черно, зелено и синьо. Тези толкова разнообразни цветове се дължат на водораслите, които обитават водите й. 

Аокигахара – Обитаваната гора

Намираща се в подножието на връх Фуджи, Аокигахара е може би най-скандалната гора в Япония. Също позната, като "Гората на самоубийствата“. Аокигахара е станала дом на повече от 500 потвърдени самоубийства от 1950 г. досега.

Наречена "Перфектното място да умреш“, Аокигахара е второто най-популярно място за самоубийства след моста Голдън Гейт.

Легендата разказва, че всичко започва след, като Сейчо Матсумото публикува роман носещ името "Черно море от дървета“ през 1960 г. Историята в романа завършва със самоубийството на двама влюбени, което кара много хора да вярват, че от тук започва всичко. Но всъщност, хронологията на самоубийствата в Аокигахара предшестват романа и мястото отдавна се свързва със смъртта. Стотици японци са се обесили на дърветата в гората Аокигахара.

Спорният бестселър "Пълно ръководство за самоубийство“ на Ватару Цурумуй е книга, която описва различни методи за самоубийство и дори препоръчва Аокигахара, като перфектното място за смърт. Тази книга, също така е доста често намирана в гората, недалеч от мястото на самоубийството. Несъмнено, най-често ползваният метод за самоубийство е обесването.

Навлизайки в гората има табели сложени от полицията със съобщения, като: ”Твоят живот е дар от родителите ти“ и ”Моля, консултирайте се с полицията преди да решите да умрете“. Имайки предвид броят на самоубийствата, тези табели не вършат много работа.

Езерото Рупкунд

На повече от 5 хиляди метра надморска височина, в една от най-отдалечените точки на Хималаите лежи малко ледниково езеро, наречено Рупкунд. Мястото е толкова изолирано, че за достигането му са необходими 4 дни път от най-близкото населено място. 

Но точно това езеро крие мистериозна тайна. През 1942 година индийски горски служител се натъква на потресаваща гледка – стотици човешки скелети, пръснати в единия край на езерото. 

Защо толкова много хора са намерили смъртта си в тази отдалечена точка на Хималаите, остава загадка. Първоначалните хипотези са залагали на епидемия, свлачище или премръзване, но през 2004 година екип археолози установяват, че по черепите има следи от тежки травми. Нараняванията водят до предположението, че хората са загинали при внезапна снежна буря с градушка. По време на бурята са падали ледени късове с големината на тенис топка и хималайците нямало къде да се скрият. 

Причината толкова много хора да се окажат край изолираното ледниково езеро също е мистерия. Рупкунд никога не е бил исторически значим регион и от там не са преминавали никакви търговски пътища до Тибет.

Салар де Уюни

Салар де Уюни е едно от малкото кътчета на Земята, където можеш да се почувстваш като на друга планета. Удивителната красота на това място често кара хората да си мислят, че снимките от там са дигитално обработвани и променяни, но заслугата за тези спиращи дъха гледки е единствено на несравнимото майсторство на природата.

Салар де Уюни е пустиня, но вместо традиционното изобилие от пясък, тук ще видите милиарди тонове блестяща бяла сол. Когато се покрият с вода в дъждовния период, Салар де Уюни се превръща в плитко езеро и се създава неповторим огледален ефект, който кара мястото да изглежда почти нереално. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността.

Това изумително творение на природата се намира в Южна Боливия и е най-голямата солна пустиня в света с площ малко повече от 10 000 кв. км. Разположено е на впечатляваща надморска височина – 3 656 метра, и се е формирало след преобразуването на няколко праисторически езера. Красотата му привлича много туристи, за които са изградени и различни атракции като например хотел, направен от сол.

Стъкленият плаж

Стъкленият плаж е плажна ивица, разположена в близост до Форт Брег, Калифорния. Получил е името си поради факта, че е покрит с множество стъклени камъчета. Плажът е една от основните забележителности на града.

До преди 1967 г. местните жители си изхвърляли там боклука, включително стари уреди, стъкло, битови отпадъци и др. Тогава  властите затворили плажа за известно време, докато го почистят. Така или иначе, остатъците от стъкло били полирани във времето от вълните и сега плажът е осеян с хиляди стъклени топчета.

Още през 80-те години Стъкленият плаж се е превърнал в популярна дестинация сред туристите. Местни занаятчии предлагат сувенири, изработени от гладкото стъкло.

Други такива плажове по света, получили се при сходни условия, има и във Владивосток в Стъкления залив, както и на Хавайските острови.

Подводният комплекс Йонагуни

Подводният комплекс на Йонагуни, наричани и "Руините от Йонагуни" е древно природно образувание или строеж на дъното на океана в близост до японският остров Йонагуни, намиращ се в западната част на архипелага. Представлява огромни каменни блокове подредени терасовидно и пирамидовидно.

Комплекса е открит случайно през 1985 година от японския гмуркач Кичахиро Аратаке. Известно време научната общественост игнорирала откритието. При изчисления на възрастта на обекта се оказва, че не по-рано от 10 000 години назад, а най-вероятно дори 15 000 години, когато нивото на световния океан е било около 40 м по-ниско от сегашното и строежът се е намирал над водната повърхност. Това го прави по-древен от египетските пирамиди, чиято възраст се изчислява най-често на не повече от 6-7 000 години. Сред учените битува тезата за естествен произход на обекта, но крайната причудливост на формите хвърля сянка върху тази теория.

Един от обектите става известен като "Голямата пирамида от Йонагуни" поради голямото си сходство в размерите с "Голямата пирамида в Гиза". Външния й вид дава впечатление за незавършен строеж и предствлява нещо като неправилна стъпаловидна пирамида. В близост до нея има издигнати два блока с доста правилна форма и тегло по около 200 тона, които също изглеждат дело на разумно същество. Освен този обект са открити още няколко които изглеждат с изкуствен произход.

Петнистото езеро

Петнистото езеро е уникален природен феномен, който привлича любителите на природата от цял свят. То е разположено в най-северната провинция Британска Колумбия в Канада, в близост до град Осойос. Цялото езеро е като надупчено от разноцветни кръгли петна. Причина за тяхното образуване е високото минерално съдържание на водата - там са едни от най-високите нива на магнезиев сулфат, калциев и натриев сулфат. Водата също така съдържа изключително високи концентрации на осем други минерала. Открити са сребро и титан, които са били добивани дори през Втората световна война. 

При изпаряването на водата веществата се втвърдяват и се концентрират на отделни зони.

В зависимост от минералния състав, образувалите се петна са с различен цвят - бели, бледо жълти, зелени или сини. Областите са образувани предимно от магнезиев сулфат, който кристализира през лятото и по този начин се формират естествени "пътеки" между петната. През останалите периоди от годината, езерото е сравнително пълноводно.

Езерото е изключително красива и интересна гледка, която си заслужава да се види през всички сезони в годината, но може би най-атрактивно е през лятото. То се намира в един от регионите с най-високи температури в Канада, където летните стойности достигат до 38 градуса.

Водоемът е разположен на територията на местно индианско племе и е негова собственост, това е тяхната свещена земя. Индианците смятат, че водата му е с лечебни свойства и всеки от кръг притежава различен лек. 

Днес езерото е заобиколено с ограда, за да държи хората надалеч, но от магистралата по път към град Осойос има добра гледка. А за да се види отблизо трябва да се иска разрешение от вожда на племето. 

Дяволската кула

Съществуват много митове, легенди и вярвания около този шедьовър на природата. Една от легендите разказва как племе, живяло покрай реката, се радвало на седем малки момиченца, които играели на воля сред природата. По онова време основният страх на хората от племето били мечките, които също обитавали околността. За нещастие, както играели момиченцата, една мечка ги подгонила. Те бягали, бягали, докато не стигнали до една малка скала и решили да се покатерят върху нея, за да се спасят от дивото животно. И докато се изкачвали по малката скала, с всяка следваща стъпка, скалата пораствала, сякаш за да ги спаси и опази от мечката. Животното не могло да достигне децата, но следите от лапите й и до днес са оставили своите белези върху Дяволската кула.

И до днес скалата е известна и като “Къщата на мечката” – название, идващо не само от легендите, но и от индианците, които са населявали тези земи, преди заселниците да ги превземат.

Исторически погледнато, Дяволската кула е първият национален паметник в САЩ, обявен на 24 септември 1906 година от президента Теодор Рузвелт. Днес Дяволската кула се посещава от над 400 000 туристи годишно, като едва 1% се опитват да я покорят. Малцината, покорили кулата, са имали възможността да видят надлъж и нашир пет от американските щати – Уайоминг, Монтана, Северна Дакота, Южна Каролина и Небраска.

Освен атракция за туристите, Дяволската кула е свещено място за над 20 индиански племена.

Призрачният осторв Хашима

Гледан от разстояние, остров Хашима може погрешно да бъде възприет като някогашен хазартен курорт с пусти хотели, или като японски еквивалент на Алкатраз – скала, издигаща се над морето, увенчана с бетонни руини. Малкото случайно минаващи наблюдатели никога не биха предположили, че само преди 40 години този малък остров е бил място на процъфтяваща общност с най-високата гъстота на населението на Земята.

Истинското име на острова е Хашима, но е по-известен с прякора си, който означава „Корабния остров“. Той бил заселен за първи път през 1810 г., когато е установено, че на него има въглища. По това време островът е бил все още просто скала в морето.

През следващите 50 години се превръща в най-гъсто населеният остров в света. 5300 души са живели в радиус от около половин миля. През 1974 г. обаче дървените въглища и другите изкопаеми горива били изчерпани и хората започнали постепенно да напускат ”корабния остров“.

Достъпът до него вече е ограничен, но местните хора могат да разкажат много за него. Днес пуст и забравен, остров Хашима охранява входа към пристанището на Нагасаки като някакъв странен, мъртъв фар, привличащ само уморените чайки и понякога любопитните погледи на хората от преминаващите наблизо кораби.

 

 

 

 

 

 

Етикети: туризъм
16:46 | 15 Август 2020 г.

ТИР аварира при км 42 на АМ "Струма" в посока Дупн...

16:46 | 15 Август 2020 г.
Временно движението при км 42 на АМ "Струма" в посока Дупница се осъществява в изпреварващата лента поради аварирал автомобил. ...
коронавирус
16:12 | 15 Август 2020 г.

Жертвите на COVID-19 по света надминаха 760 000

16:12 | 15 Август 2020 г.
Новият коронавирус е убил най-малко 760 739 души от избухването на епидемията в Китай миналия декември, сочат данни от официални източниц...
Байерн Мюнхен
16:08 | 15 Август 2020 г.

Президентът на Барселона не планира да подава оста...

16:08 | 15 Август 2020 г.
Президентът на Барселона Хосеп Бартомеу няма намерение да подава оставка след срамното поражение на неговия отбор от Байерн Мюнхен с 2:8 ...
Старите храмове нощем
16:04 | 15 Август 2020 г.

Имаме над 4000 храма за поклоннически туризъм, дес...

16:04 | 15 Август 2020 г.
България има над 4000 обекта за поклоннически туризъм. Това стана ясно по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Ма...
15:49 | 15 Август 2020 г.

Пороен дъжд удави Благоевград (СНИМКИ)

15:49 | 15 Август 2020 г.
Пороен дъжд, изсипващ се повече от час, наводни улиците в Благоевград, предаде БГНЕС.   Преливат шахти, булевардите "Св...
15:43 | 15 Август 2020 г.

Арда подписа с ирански национал

15:43 | 15 Август 2020 г.
Националът на Ирак Ребин Сулака е новото попълнение на Арда, съобщиха от клуба. Той е на 28 години, висок е 193 сантиметра и играе на пос...

гледай на живо

15.08.2020
 • в момента
  Документален филм на Канал 3
 • 18:00
  НОВИНИ Централна емисия
 • 18:45
  Парчета от реалността
 • 19:00
  Новини