Борисов за обвиненията на Дянков и Трайков: Идва Видовден и всеки ще отговаря за делата си

Премиерът обяви премахването на партийните субсидии за популизъм, а даренията водели до зависимост

Бойко Борисов
Източник: БНТ

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се отказа от премахването на партийните субсидии, обяви намаляването им на 1 лв. за популизъм, отхвърли даренията за партиите като рисковани, защото пораждат зависимости, и коментира действията на своите бивши министри, които вече са клиенти на прокуратурата.

По повод обвиненията към Трайчо Трайков и Симеон Дянков Борисов заяви в интервю по БНТ: 

"Нали всички искахме да има проверки, да бъдат предявявани обвинения от прокуратурата.

Да, аз съм им бил шеф, но тук правя важна вметка - премиерът може да разпореди, но само министърът може да го изпълни. Една чистачка в министерството не може да се назначи без подпис на министъра. Затова винаги съм им казвал на министрите си "мислете с акъла си. Бъдете отговорни, защото идва Видов ден и тогава всеки ще отговаря за делата си."

За новоизбрания президент Румен Радев

"Никога не нападам пръв. Това е моето верую в живота. Обадих му се за Нова година да го поздравя.", каза Борисов. "Радев победи честно. Има огромна отговорност. Надявам се да му стигнат уменията и силите. Всички решения ще бъдат само от него, ако разбира се не слуша съветите на госпожа Нинова. Надявам се тази отговорност да не го смаже. Едно е да критикуваш и да намираш кусури, но когато в него е концентрирана цялата власт - това е голяма отговорност.", допълни той.

За референдума, партийните субсидии, даренията и финансирането на новите партии

"Искрено искаме мажоритарни избори, не ми се слушат тезите на БСП. За референдум говорихме много дълго. Всички считаха, че той е против ГЕРБ. Аз съм произлязъл от народа и съм служил само на хората. Аз нито съм внук на член на политбюро, аз съм дете на малтретирани от този режим.

И сега какво? И внуците им сега да ни дават акъл. Техните родители ни мачкаха, сега синовете и внуците им да ни мачкат. Аз нито искам да ги убивам, както са правели те, но да ми говорят за морал, не искам да ги слушам", заяви Борисов с очевиден намек за новоизлюпения партиен лидер Христо Иванов и дясната му ръка Кристиан Таков - и двамата от червени фамилии, а Таков - внук на бивш партиен първенец от Татово време - Пеко Таков.

В политиката има морал, като загубиш дърпаш се настрани и се появяваш пред хората и казваш какво можеш да надградиш. Ако ни изберат управляваме, ако не - отиваме опозиция. Така направи Камерън, така направи и Ренци в Италия и той ще спечели изборите, убеден е лидерът на ГЕРБ. Саша Вучич каза, ако загубя президентските избори, ще отида на предсрочни, даде още примери Борисов.

"Хората казаха какво искат на референдума. Аз им казах на моите хора – ние направихме партия с нула лева субсидия.

Изключително грешно и популистко е да има 1 лв. субсидия, защото ще пратим партиите при олигарсите. Знам, че хората сами ще разберат това. Партиите имат нужда да поддържат офиси, медии, плакати. Схемата с дарения води до зависимост", добави той.

"Хората искат повече справедливост. Тя зависи от съдебната система. Ние се водим по Брюксел за съдебната система.", припомни премиерът в оставка. 

По повод външната политика на страната Борисов заяви, че пъпната ни връв е хвърлена в Европа и парите идват от Брюксел. Важно за страната е да поддържа прагматична дружба с Русия и добри отношения със САЩ.

Страната работи и когато не вали сняг

"Страната работи и когато не вали сняг, но такива снеговалежи не е имало от 70-80 години. Ще вали събота и неделя. Всеки ден говорим с метеролозите, ще бъде много тежко. Това е природата. Вие виждате какво става и в Европа, един здраво мислещ човек не може да намери кусур на това което се е направило от всеки. Хората, които работят по снегорините, военните не са мигвали дни наред.", каза министър-председателят в оставка по повод сложната метеорологична обстановка.

"За 3-4 дни да правим ядрена мощност, а какво правим с нея лятото. Те дават ток постоянно, а той не се съхранява. Така Борисов коментира ограничаването на износа на ток от България.

Влаковете заминаха - едните за Вашингтон, другите за Русия

Борисов обвини за тежката криза в БДЖ отминалите правителства, отговорни за Американските централи и "Белене". ГЕРБ плати живите пари за вересии, обясни той.

"Понеже сега е модерно да дават влаковете, едните за Вашингтон, другите1.300 млрд. платихме за едно синьо правителство, за американските централи и още толкова за едно червено правителство за Русия за Белене. Нека хората си представят какво щяхме да направим с тези пари. Живи пари, а затова няма влакове", коментира Борисов. 

Етикети: Бойко Борисов
21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо