Феодалите вдясно - много водачи, един прайд само

След вота десните формации ще ближат рани с вувузелите

Жалка картина представлява днес дясното, ограничило се до шепа новодемократски физиономии, яростно устремили се към доразпарчатосване на старата синя идея. И съответно - на нейния електорат.

Лъвчето от легендарната емблема на 90-те отдавна е пораснало, прайдът се е разроил на няколко по-малки прайдчета - много главатари, малко потомство. Останките от поклонниците на "Времето е наше", вместо да се обединят, се надпреварват да се цепят. Всеки иска да е лидер и партията му да звучи гръмко. Като заглавие на патетична ода от социалистическата литературна съкровищница. "Нова република" и "Да, България"... Направо засенчиха прозаичния Реформаторски блок. /Като че ли някой някъде е заплашил, че ставаме монархия или ще преименуваме държавата/.

Претенциозни, самовлюбени и съсредоточени в пъпа си са същите онези, които 27 години повтаряха, че самоизяждането било присъщо на левицата.

Само че колкото и формации да има в лявото пространство, една от тях си остава най-голямата и все още успява да се съхрани като хегемон. Дясно БСП обаче няма. Оставям настрана ГЕРБ, които, въпреки че са член на ЕНП, не са припознавани като продължители на "синята идея" и нямат този генезис, от който се нароиха куп десни формацийки.

Пепи, Радан, Христо, Трайчо, Кунева, Лукарски и зад тях - по един файтон хора, се борят със сетни сили да угодят на егото си и да пропъдят и последния си верен избирател.

Който, ако трябва да сме реалисти, вероятно е колкото населението на един голям град. Как ще го разкъсат, че да заситят големите амбиции, е въпрос на чувство за реализъм.

Ако търсим различия между всички тях на идейна основа, няма да открием такива. Съдебната реформа е новият култ вдясно, до степен на сектантско залитане и хейт по прокуратурата - задължително. Едно и също лице на врага - ГЕРБ и БСП в един файтон, а покрай тях - и ДПС. Във външен план - клинтънофили и путинофоби, но задължително евроатлантически подплатени. Едно и също либерално-дясно статукво с общ олигархичен корен, но не заедно, а разделени. Тогава какъв е проблемът да се обединят, за да могат да влязат в парламента с някакви прилични, силно казано, проценти, вместо да рискуват да останат под чертата заради лично, дори не партийно самолюбие?

Проблемът на тези хора е, че те са по-големи от собствената си химера за десница в България. По-големи от собствените си партии. По-големи от електората си, който, докато се правят на единствени борци за справедливост и демокрация, все по-отчайващо се топи в страна с огромен дефицит на средна класа и преобладаващо бедни.

Да нароиш толкова десни формации и кръжоци у нас с днешна дата на фона на умората на хората от новите партийни лозунги за ЕС и НАТО и от противопоставянето по оста комунизъм-антикомунизъм, е все едно да мъчиш да изкараш реколта на наторена с ГМО почва.

Феодализацията на десницата у нас се дължи най-напред на егоизма и самодостатъчността на нейните лидери, а после идват идеите, които, и да са непопулярни, все пак имат някакъв сегмент от привърженици. И е смешно да ги наблюдаваш как едни други се обвиняват взаимно в общия си грях. През това време малцината верни идеалисти сред избирателите им имат своя предел на търпимост и може да отидат за гъби в деня на вота.

Десните лидери, запленени от егоцентризма си, нямат очи да видят, че, разделени, всъщност заедно копаят общата дупка, към която са се запътили. И вероятно ще си го признаят едва на 27 март, когато видят печалния си резултат и започнат с аритметиката колко процента са щели да имат, ако се бяха явили заедно. И много ще ги е срам, че бензиновата партия на Марешки ще е превзела с мръсна газ нишата за новата десница.

Да не си мислите, че тогава ще последва самокритика? Съвсем не. Ще гледаме отново как избухва дясната съвест в пърформанси с рояли, заголена гръд и вувузели, понеже са останали непредставени в парламента. И кой ще им се върже пак?

Етикети: избори , десница
19:59 | 16 Юли 2020 г.

Учебната година започва в класните стаи

19:59 | 16 Юли 2020 г.
Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН. Школата об...
19:54 | 16 Юли 2020 г.

Руски кибератаки срещу изследователски центрове за...

19:54 | 16 Юли 2020 г.
Руски хакери са насочили вниманието си към организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса, предупреждават службите...
Осми ден на протести в София
19:49 | 16 Юли 2020 г.

Осми ден на антиправителствени протести в София

19:49 | 16 Юли 2020 г.
В центъра на София започва осмият пореден протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Присъствието на протеста все ...
Гърция
19:41 | 16 Юли 2020 г.

Всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват е...

19:41 | 16 Юли 2020 г.
До 31 август всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна ...
19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива