Европейските популисти вярват в Тръмп

Европейската крайна десница се надява да се възползва от ефекта на Тръмп на предстоящите избори

Доналд Тръмп
Източник: БГНЕС

Редакционен коментар на в. "Монд".

Ангела Меркел и Франсоа Оланд реагираха критично на решенията на Доналд Тръмп по миграционната политика, които канцлерът на ФРГ нарече "неоправдани". Както и да е, но президентът на САЩ може да разчита на цял ред източници на поддръжка на европейския континент.

На изток воюващата с Брюксел по миграционните въпроси Вишеградска четворка (Полша, Словакия, Чехия, Унгария) открито приветства решението на новия американски президент. На запад ултрадесните партии също виждат в него аргумент в полза на собствената си неприязън към бежанците. Що се отнася до Великобритания Тереза Мей не без усилия се опитва да изгради съюз с Белия дом в условията на Брекзит, макар че забраната за влизане н САЩ за гражданите на седем мюсюлмански държави, която беше подписана в деня на нейната визита във Вашингтон - 27 януари, да предизвика бурно негодуване в Лондон.

Вишеградската четворка се възползва от предизвикания от тези мерки хаос, за да заяви отново своето несъгласие няколко дена преди планираната за 3 февруари европейска среща на върха в Малта. "Всяка страна има право да защитава границите си със средствата, с които разполага. Ние правим това чрез укрепване на охраната на нашите граници", каза в понеделник унгарският премиер Виктор Орбан.

Отношенията на унгарския лидер с администрацията на Обама бяха крайно лоши. Белият дом дори повече, отколкото Брюксел, критикуваше Будапеща във връзка с правовата държава, правата на човека и свободата на словото. "На прага на Европа чука нова епоха", каза Орбан на 28 януари. "Нова ера на политическата мисъл, защото на хората са нужни демократични, а не отворени общества."

Същото се чува и от намиращите се на власт във Варшава ултраконсерватори. "Всяка държава има правото да определя своята миграционна политика и президентът на САЩ Доналд Тръмп с право взе такова решение", отбеляза в неделя шефът на полското МВнР Витолд Вашиковски."Привилегията на всяко правителство е в това да решава не е ли много силно стегнат миграционният корсет." В понеделник полското правителство обяви затягане на своята миграционна политика и оформянето на процедура за бързо експулсиране на нелегално пребиваващи в чужбина.

"Президентът Доналд Тръмп защитава своята страна, осигурява сигурност на гражданите, което не прави елитът на ЕС", подчерта говорителят на президента на Чехия Милош Земан. Той изрази радостта си по повод на това, че по този въпрос вече има съюзник "в лицето на САЩ" след дълга борба с "приемането на мюсюлмански мигранти". Словашкият премиер Роберт Фицо на свой ред заяви на 29 януари, че Доналд Тръмп може "да повлияе положително" на отношенията между ЕС и САЩ, и подчерта важността на скорошно преразглеждане на руско-американските връзки.

Както се очакваше решението на президента на САЩ въодушеви европейската крайна десница, чиито представители се надяват да се възползват от ефекта на Тръмп на предстоящите избори. "Отлично", написа в Туитър Геерт Вилдерс, лидерът на холандската Партия на свободата, който гледа към първото място на парламентарните избори на 15 март. "Това е единственият начин за опазване на мира и сигурността", убеден е той, отбелязвайки, че би направил "същото" и предложи на президента да отиде и по-нататък и да включи в списъка Саудитска Арабия.

"Тръмп постъпи правилно, той ни даде пример", заяви в понеделник вицепрезидентът на партията Алтернатива за Германия Александър Гауланд. Седем месеца преди парламентарните избори АГ (според последните проучвания на общественото мнение нея я поддържат между 11 и 14% от населението) вижда в Тръмп обективен съюзник, както поради неговата позиция по миграцията, така и заради неговите критики срещу ЕС и политиката на Ангела Меркел по отношение на бежанците.

В Националния фронт засега заемат предпазлива позиция. "Това не влиза сред приоритетите. Можем да разглеждаме всичко, ако за това има необходимост", заяви пред в. "Монд" Давид Рашлин, ръководител на предизборния щаб на Марин льо Пен. "Нашите приоритети са възстановяването на границите, затваряне на радикалните джамии и унищожаването на "Ислямска държава"." Заместник-председателят на националния фронт Стив Бриори се изрази по-ясно: "Не живеем в приказен свят. Нашият свят е ужасен, поради което понякога се налага да се прилагат твърди мерки, дори и да са шокиращи."

В Белгия и Италия възхищението към Тръмп от страна на радикалната десница се прехвърля и на други партии. "Северната лига" и "Италиански братя", още едно радикално движение, се чувстват въодушевени. Поддръжката за новия президент на САЩ дава на тези като цяло разнородни сили нова програмна база. Приоритет става линията на Тръмп и преди всичко борбата за възстановяване на националните граници и против имиграцията.

В Италия поддръжка за Тръмп изразяват не само крайнодесните. В резултат много наблюдатели говорят за възможен съюз на тези сили с Движението Пет звезди на Бепе Грило, което сега води в допитванията сред обществото. Самият Грило не криеше радостта си от победата на Тръмп. В самите обединения засега опровергават тази хипотеза, но само от мисълта за нея традиционните партии се обливат в студена пот.

Белгийските сепаратисти от "Фламандски интерес", съюзници на Герт Вилдерс и Марин льо Пен в Европейския парламент, също аплодираха решенията на Белия дом. Така или иначе те използват това за натиск върху Новия фламандски алианс на Барт Де Вевер, който влиза в управляващата дясна коалиция, за да пробият "санитарния кордон" около крайнодесните във Фландрия и да постигнат по-агресивна политика против имиграцията. Самият държавен секретар по миграционните въпроси Тео Франкен, който е критикуван за "слабост" по тези въпроси, заяви в неделя, че не е "поклонник" на Тръмп, но той в никакъв случай не бива да бъде смятан за "въплъщение на дявола".

 

Етикети: Доналд Тръмп
протестиращи
13:56 | 11 Юли 2020 г.

Активистите на ДПС посрещнаха плажуващите на "Росе...

13:56 | 11 Юли 2020 г.
Активистите на ДПС посрещнаха протестиращите "плажуващи" с химна на Република България, съобщи DarikNews.   Младе...
Бойко Борисов
13:53 | 11 Юли 2020 г.

Премиерът Бойко Борисов настоява да бъде свалена о...

13:53 | 11 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на о...
13:45 | 11 Юли 2020 г.

Ивайло Иванов: Имахме информация, че ще има платен...

13:45 | 11 Юли 2020 г.
Всичко беше предварително подготвено, ние имахме информация, че ще има платени хора от футболните агитки. Няма да влизам в подробности от...
13:16 | 11 Юли 2020 г.

24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в...

13:16 | 11 Юли 2020 г.
24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в Шумен. Състоянието им е срдено тежко, до тежко, стабилно. Пациентите са на възраст меж...
12:51 | 11 Юли 2020 г.

Започва набирането на проекти по програмата за зае...

12:51 | 11 Юли 2020 г.
Агенцията за хората с увреждания започва да набира проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания от 13.07.2020 г. Ос...
12:19 | 11 Юли 2020 г.

Ескалация на напрежението в Росенец! Арестуваха Ив...

12:19 | 11 Юли 2020 г.
Напрежение възникна между протестиращите и полицията в Росенец. Ескалацията съвпадна с началния час на обедните новини на телевизиите. Пр...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини