Разследване на Канал 3: Николай Ненчев в измамна схема с имоти? (ВИДЕО)

Прокуратурата разследва скандален случай с апетитни имоти, придобити и продадени от Николай Ненчев

Николай Ненчев
Източник: Канал 3

Николай Ненчев

Разследване на Канал 3 установи възможна измама с имоти за стотици хиляди левове, извършена от бившия военен министър Николай Ненчев. 

Николай Ненчев става министър на отбраната по силата на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Присъединява се към РБ в качеството си на главен секретар на БЗНС.

Според земеделеца Георги Пинчев обаче Ненчев не е легитимен ръководител на формацията. По думите му, Николай Ненчев организира паралелен конгрес на партията и успява да я открадне. И до днес Георги Пинчев твърди, че е легитимният лидер на Земеделците. Още през 2010 г. Ненчев е изключен от партията заради грубо нарушение на устава.

Независимо от паралелния конгрес и подадените в съда документи, с които Ненчев иска да узакони партийното си лидерство, Софийски градски съд категорично отказва да го впише в регистъра. При обжалването обаче Върховният Касационен съд се произнася в негова полза. 

"Николай Ненчев внася искова молба, с която иска да бъде вписан като главен секретар на БЗНС, тъй като той е провел 37 Извънреден конгрес на БЗНС. Той няма право да провежда такъв, тъй като заедно с още лица атакува провеждането на 36-ия конгрес на БЗНС и повече от 3 часа не позволи на конгреса да започне.
 
Докара 50-60 роми, изтръгваха микрофона от ръцете на доайена на БЗНС Искрен Шуманов, който оглавяваше БЗНС в продължение на 45 години. Накрая делегатите отидохме и проведохме конгреса на друго място. Заради това му дело  той беше изключен от БЗНС заедно с групата лица, които ръководеха нападението над конгреса. Партията беше похитена от Ненчев и хората му", разкри Пинчев в ефира на Канал 3. 
 
"Апетитие му за бързо изкачване по етажите на властта бяха твърде големи - в крайна сметка го постигна целите си.", категоричен е той.
 
В края на 2014 година Николай Ненчев е назначен за министър на отбраната. След като влиза във ведомството, прави назначение, което още тогава предизвика голям скандал. Ненчев назначава съселянката си от село Кокорево Росица Русева на ключов пост в Министерството на отбраната. Тя оглавява отдел "Снабдяване и търговия", който обявява всяка година обществени поръчки за над 50 млн. лева.
 
След като лъсва истината, че Росица Русева в миналото си е проституирала и имала няколко криминални регистрации в миналото, министър Ненчев се хвърля яростно да я защитава. По думите му, тя била оклеветена. Извадила си е документ от МВР, който опровергава миналото й на проститутка и е завела две дела, за да докаже истинността си. Едно от тях е срещу политолога Антон Тодоров. 
 
Пред Канал 3 той разкри подробности от съдебната си битка с довереното лице на Ненчев. Софийски градски съд отсъжда в полза на политолога и осъжда Русева да му плати 2400 лева разходи по делото.
 
"Русева се крие безобразно и още не е изплатила сумата, твърдейки, че няма никакви доходи". 
 
"По отношение на твърдението, че Росица Русева има регистрации за проституция, се установи от материалите по делото, че действително спрямо същата са налице такива. От доказателствата по делото се установи, че подсъдимият Антон Тодоров се е позовал на съществуващи данни в такава насока, поради което е изказването на Антон Тодоров "Знаете ли защо ДАНС не дадоха достъп до класифицирана информация...Защото има три регистрации за проституция това момиче!", гласят част от мотивите за съдебното решение.
 
Имената на Николай Ненчев и Росица Русева изплуват и в друг съмнителен случай, който в момента се проверява от Прокуратурата. Двамата заедно с Еманоил Васев основават фондация "Селска чест". Тя получава част от наследството на юриста Георги Скачков. Той е дългогодишен член на БЗНС. Страда от диабет, като впоследствие заболяването му причинява и гангрена. В последните дни от живота си Скачков оставя две собственоръчно написани завещания. Тъй като няма наследници, той оставя всичките си имоти на партията БЗНС и на фондация "Селска чест", чиято цел е да "издига културното ниво на земеделските работници". 
 
За фондация "Селска чест" Скачков мечтаел още преди 10 ноември. Оказва се, че малко след смъртта му, Ненчев намира нотариус и успява да вземе имотите от името на БЗНС. Така партията и създадената години по-късно от него фондация "Селска чест" стават собственици на апетитни имоти във вилната зона на Варна с площ 941 кв. м. Скачков завещава още два имота - един край Варна и втори в кв. Симеоново в София. През 2013 г. един от имотите е продаден от фондацията на Снежанка Кирилова. Съсобствениците от БЗНС и "Селска чест" упълномощават Ненчев да продаде всеки един от двата имота за по 35 хил. евро. Той обаче продава имота за 70 хил. лева.
 
Буквално на метри от имота, продаден от Ненчев, се продава друг имот, където кв.м. върви за цена по 70 евро. Просто изчисление показва, че 941 кв. м. трябва да бъдат продадени за близо 66 хил. евро.
 
Причината имотът да бъде продаден на загуба остават неясни. От фондацията твърдят, че средствата от печалбата са похарчени в изпълнение на волята на дарителя Георги Скачков. Проведени били над 10 семинара и културни мероприятия на тема Български земеделски фолклор в цялата страна.
 
Малко над година след сделката, Ненчев напуска управителния съвет на фондация "Селска чест". През 2015 година Емил Василев депозира сигнал до Върховна касационна прокуратура, в който се твърди, че Ненчев, Русева и Васев са извършили престъпление. Според жалбоподателя целта на тримата била да набавят облага за себе си, като заблудили нотариуса, че са собственици на имотите, завещани от Скачков. В сигнала се посочва още, че към момента на съставяне на завещанието, не са съществували нито партия с име "БЗНС-Мозер", нито фондация "Селска чест" и че това го прави недействително и собственик на имотите всъщност е държавата.
 
Данните са предадени и на ДАНС, които също извършват проверка. Все още няма постановен акт за образуване на досъдебно производство или отказ за такова.
 
Казусът с фондация "Селска чест" предизвика възмущението и на депутата Атанас Зафиров, който призова прокуратурата да се задейства:
 
"Съвместно с Росица Русева, най-общо казано, е нарушена волята на дарителя и по неправомерен начин са продадени изключително атрактивни имоти, с цел най-вероятно лично облагодетелстване. Вярвам, че сега е моментът отново да бъде повдигнат този въпрос и да се търси справедливо решение. Дарителят е искал на мястото на имотите да бъде изграден музей на земеделското движение, но нищо подобно не се е случило и не е ясно къде са отишли парите. Когато бъде нарушена волята на дарител, винаги трябва да се търси отговорност. Този казус има и морален аспект - освен законово нарушение, има и нарушение на полето на морала."
 
Пред разследващия журналист Снежана Хитова Ненчев определи обвиненията за измамната схема с имоти като "пълни глупости". Той избяга от въпросите на Канал 3 и заяви, че е работа на прокуратурата да се сезира по случая.
 
Разследването на Канал 3 проследете във ВИДЕОТО!

 

Етикети: Николай Ненчев
Помощ
08:24 | 07 Юли 2020 г.

36-годишен мъж се удави край плаж Аркутино в Примо...

08:24 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж се е удавил край плаж Аркутино. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Бургас, цитирани от "Фокус". &...
гума
08:14 | 07 Юли 2020 г.

Романтик надупчи гумите на колите на жени, за да с...

08:14 | 07 Юли 2020 г.
Жител на японския град Хигашиура е задържан, защото е надупчил гумите на коли, за да се запознае с жени, пише „South China Morning ...
08:02 | 07 Юли 2020 г.

Великобритания и ЕС отново преговарят заради Брекз...

08:02 | 07 Юли 2020 г.
Великобритания и ЕС отново сядат на масата за преговори заради Брекзит. Двете страни възобновяват разговорите си около оставащите съществ...
Бойко Борисов
07:50 | 07 Юли 2020 г.

Спецпрокуратурата разпитва премиера Борисов по раз...

07:50 | 07 Юли 2020 г.
Спецпрокуратурата разпитва премиера Бойко Борисов по разследването срещу Пламен Бобоков за търговия с влияние. Преди дни обвиняемият бизн...
наводнение
07:37 | 07 Юли 2020 г.

60 л/м2 дъжд падна в София, 4 метростанции бяха на...

07:37 | 07 Юли 2020 г.
Мощна лятна буря с порой, градушка и гръмотевици удари София снощи. Дъждът наводни централни улици, подлези и метростанции, а Перловска р...
07:27 | 07 Юли 2020 г.

Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата...

07:27 | 07 Юли 2020 г.
Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата началници на ГДБОП за постоянно в ареста. В края на юни първата инстанция заключи, че ...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет