Започва ли нова информационна война на САЩ срещу Русия

Въпреки своето благоразположение към Москва, Доналд Тръмп няма да остави "магарето в калта"

Белият дом с декорация за Halloween
Източник: БГНЕС

Белият дом с декорация за Halloween

Още по темата

Коментар: Тим Мак, "Дейли бийст"

Възможно е президентът Доналд Тръмп да продължи публично да се стреми към благоразположението на Владимир Путин, но без излишен шум Съединените щати се готвят да водят информационна война срещу Русия.

Президентската кампания от 2016 г. разбуди обществената на бдителност, показвайки, че информацията е оръжие и при правилното му използване то може да се окаже невероятно ефективно. Според скорошен доклад на американското разузнаване руските власти са се опитвали да разединят американското общество, използвайки различни средства - от Уикилийкс до RT и Sputnik. До известна степен те успяха - засилвайки обществения скептицизъм относно институциите и американските медии - както и подкопаване на предизборната кампания на Хилари Клинтън.

"Русия се опитва да посее хаос в обществото, поставяйки под съмнение надеждността на институциите и предизвиквайки недоверие в тях", каза Карл Алтау, директор на Обединения балтийско-американски национален комитет, който е против разпространяваната от Русия дезинформация. "Това е национална заплаха. Това е нещото, което отговорните граждани трябва да отчитат."

Намесата на Русия в демократичните процеси в САЩ изненада много американски политици, смятат наблюдатели. Но драматичният характер на изводите, правени от американската разузнавателна общност - както преди избирането на Тръмп, така и след него - ги оживиха.

"На това не се обръщаше особено внимание, докато миналото лято не беше сложена точка на президентската кампания на Хилари Клинтън (в резултат на разбиването на нейната електронна поща)", каза Доналд Дженсън, специалист от Центъра за анализ на европейската политика - един от водещите мозъчни тръстове в света, занимаващ се с въпросите на руската информационна война. "Ако бяхте попътували миналата есен и бяхте попитали сенаторите и законодателите дали това е проблем, те щяха да ви отговорят отрицателно... Хората се опитват да наваксат пропуснатото".

Без никакъв шум този процес на наваксване на пропуснатото постепенно започна. Правителството на САЩ насочва десетки милиарди долари към борбата с пропагандата на Владимир Путин и държавните структури, и това е отразено в годишния законопроект за отбранителна политика с обем няколко хиляди страници, приет от Конгреса.

Каква форма ще приеме тази работа при администрацията на Тръмп? Ще използва ли грамотно неговата администрация пропагандните инструменти и по предназначение според буквата на закона? За момента съществува значителна неопределеност по отношение на новата програма за контрапропаганда. Това, че Тръмп публично се извинява на Путин, я поставя под въпрос. И тази нова мярка подвига още един въпрос: правилно ли е на президента да се предоставя още един инструмент на пропагандата? Обикновено, когато Конгресът предприема ответни мерки против враговете на Америка, този отговор приема формата на санкции - т.е. целенасочен натиск на икономическото благосъстояние на противника. Противодействието на пропагандата и информационната война се явява по-абстрактно и по-сложно и често остава незабелязано.

Но по инициатива и на двете партии начело със сенатора-републиканец Роб Портман и сенатора-демократ Крис Мърфи беше решено да се отделят 160 млн. долара за двугодишна програма за борба с пропагандата към държавния департамент под името "Център за глобално взаимодействие" (ЦГВ, GEC).

Законът за руските санкции, предложен миналия месец на двупартийна основа от сенаторите Бен Кардин и Джон Маккейн ще позволи още повече разширяването на тази инициатива. За ЦГВ и другите организации ще бъдат допълнително отделени 100 млн. долара за поддръжката на рускоезичната обективна журналистика, за борбата с "фалшивите новини" и финансирането на изследвания на последствията от информационната война.

Когато тази междуведомствена структура започне работа до края на годината, това ще бъде първата крачка в областта на централизираното противодействие на руската пропаганда за целия период от 1990-те години, когато с край на Студената война изглеждаше, че такава контрапропаганда е загубила актуалност.

ЦГВ ще проследява чуждестранни пропагандни кампании, ще анализира тяхната тактика и ще им се противопоставя чрез предоставянето на различни дарения на чуждестранни журналисти, обществени организации и частни компании.

"За сметка на директното противодействие на лъжливата информация и разширяване на възможностите на местните медии и граждански общества да се защитават срещу манипулации от чужбина, този закон ще помогне да поддържаме нашите съюзници и да защитаваме нашите интереси в условията на засилваща се дестабилизация на света", каза в интервю пред "Дейли Бийст" Роб Портман.

Даренията ще се предоставят на независими организации. Например право на тези средства ще имат такива интернет-страници като Bellingcat и StopFake.org, които осигуряват достъп до истинска информация и противодействат на разпространението от Русия на лъжливи информационни съобщения за Украйна.

"Не можем да реагираме срещу държавна пропаганда с още по-голямо количество държавна пропаганда. Правилният отговор би бил да се използва главното преимущество, което както и преди е налице в западните общества, за разлика от авторитарните режими - действително силното плуралистично гражданско общество", обясни Алина Полякова, която е заместник-директор на Центъра Евразия в Атлантическия съвет и от самото начало е била привърженик на приемането на закона за ЦГВ.

Центърът за глобално взаимодействие беше създаден при администрацията на Обама с цел борба с пропагандата на „Ислямска държава“ (ИД), но инициативата Портман-Мърфи разшири сферата на неговата дейност и предвижда, в това число, и борба с пропагандата от страна на държавни структури - отчитайки това, че основен противник е Русия. Тази крачка също така позволи увеличаването на финансирането на центъра 16 пъти. По данни на сътрудници на Мърфи, първоначално за дейността на ЦГВ са били отделяни всичко на всичко 5 млн. долара годишно.

Само че информационната война остава сфера на противопоставяне, в която руснаците са доста по-напреднали. Тази концепция е официална идея, прозвучала в заявленията на Русия за нейната военна доктрина, която беше огласена през 2014 г. И Путин подкрепя с думите си делата: по оценката на Полякова годишно Русия харчи за информационната си война срещу САЩ минимум 400 млн. долара. "Русия има много добре замислена комплексна информационна стратегия, насочена към оказване на влияние на отразяването на събитията, политическите възгледи и политиката в западните страни... нямаща равна по мащаби и сложност, и злоба", каза тя.

За разлика от времето на Студената война Путин няма необходимост да пропагандира комунизма от съветски вид - той просто трябва само да подрие американската демокрация.

"Не е задължително Русия да насърчава някаква идеология, на нея й е достатъчно да експлоатира съществуващите на Запад разногласия и неувереността на Запада в собствените ценности, в това кое е истина, и кое - не", каза Доналд Дженсън. "Опасността от това е недооценявана на Запад."

Съединените щати, от друга страна, във връзка със закриването на Информационната агенция на САЩ през 1999 г., като цяло преустановиха антируската информационна война. Средствата, отделяни през последните години за противодействие на пропагандата, бяха насочвани за борба не с руската пропаганда, а основно срещу джихадистката - и ефективността на изразходването на значителна част от тези средства се оказа доста съмнителна.

По първоначален замисъл на администрацията на Обама ЦГВ съсредоточаваше своята дейност да разпространява информация срещу ИД сред потенциалните екстремисти. Но в сравнение с пропагандистката кампания на Запада ИД има преимущество, позволяващо й да печели в това противопоставяне - Съединените щати и техните съюзници не успяха да постигнат общо мнение по въпроса за пропагандата против ИД.

Едно от мероприятията в рамките на пропагандата против ИД с видеофилми, в които бяха показвани зверства на тази терористична организация (в това число и разпънати тела и отрязани глави), беше подложено на критика от някои експерти, определили тези материали като неприлични, а може би и като изгодни за противника.

И тези инициативи се превърнаха в банални и недействащи - независимо от това, че за създаването на пропагандни видеофилми бяха привлечени най-големите творчески умове на Холивуд. Американските власти още преди това стигнаха до извода, че ИД по-ефективно разпространява своята пропаганда, в сравнение с това, как САЩ се борят срещу тази пропаганда.

Други американски кампании в рамките на информационната война (например, когато бяха похарчени 24 млн. долара за облитането със самолет на Куба с цел насочване на предаването на заснети с финансирането на САЩ телевизионни програми, които кубинските власти незабавно прекъсват със смущения) бяха или лошо замислени, или лошо провеждани.

Приблизително в началото на това десетилетие САЩ предприеха опити за създаване на достъп до интернет и инструменти за социалните мрежи, за да разширят възможностите за дисиденти и активисти-демократи - в това число и в Русия. Тези действия в социалните мрежи като Туитър и Фейсбук, се обърнаха срещу самите САЩ, доколкото Путин прие тези инструменти като предприети под ръководството на САЩ опити за неговото сваляне - и сега използва същите тези мрежи за разпространението на фалшиви или проруски новини.

И все пак агресивността и успешните действия на Русия на този фронт, както и неподготвеността на САЩ за тези действия започнаха да привличат вниманието на американската разузнавателна общност. При една от последните си изяви на Капитолийския хълм отиващият си директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър предложи САЩ да възстановят Информационната агенция на САЩ за борба срещу дезинформацията.

Тази идея въодушеви законодателите и от двете партии. И сенаторът-демократ Крис Кунс, и сенаторът-републиканец Тод Янг говориха за противодействията срещу руската пропаганда по време на слушанията за утвърждаването на Рекс Тилърсън за държавен секретар.

"Нашите врагове използва чуждестранна пропаганда и дезинформация против нас и нашите съюзници, и властите на САЩ засега не правят нищо и не се справят с този проблем. Трябва да унищожим лъжливата реторика, лъжливата информация, идващи от Русия, Китай и други страни, и да разширим достъпа до информация, основаваща се на факти , каза Портман в интервю за "Дейли Бийст". "Трябва да вкараме в работа закона и да организираме работата на новия център, така че той да може да противодейства на широката и дестабилизираща външна пропаганда и дезинформация, която водят срещу нас задграничните ни врагове."

Както и да е, Тръмп знае каква е силата и какви са възможностите за използване на такива нови средства за разпространяване на информация като социалните мрежи, и широките последствия от това. Както би могъл да каже приятелят на президента и известен специалист по теория на конспирацията, пропагандиращият теорията на заговора Алекс Джонс, в ход е война за вашите умове.

мъж, жена
22:10 | 14 Юли 2020 г.

Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

22:10 | 14 Юли 2020 г.
Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната ...
проверка
21:54 | 14 Юли 2020 г.

От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PC...

21:54 | 14 Юли 2020 г.
От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-...
Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
душ
21:28 | 14 Юли 2020 г.

Нулеви сметки за топла вода през юни в София

21:28 | 14 Юли 2020 г.
Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за па...
21:16 | 14 Юли 2020 г.

Ограничават движението по Южната дъга на Околовръс...

21:16 | 14 Юли 2020 г.
Пътното платно, тротоарите и спирките на градския транспорт на Софийския околовръстен път – Южна дъга ще бъдат измити с помощта на ...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини