Путин може да преподаде на Тръмп няколко урока по "държавност"

Европа може да отговори на всякакви големи промени в действащия ред като се върне към старите традиции и както и преди ще разчита на себе си

Путин ще се обади да поздрави Тръмп през идните дни
Източник: БГНЕС

Путин ще се обади да поздрави Тръмп през идните дни

Коментар Марк Чемпиън, агенция "Блумбърг"

Кремъл се опитва да разедини Запада, разпространявайки изопачени факти, занимавайки се с шантаж и създавайки подставени организации, заявиха от Държавния департамент на САЩ. Това се случи през... 1981 г.

Така наречените активни мероприятия бяха широко разпространени по време на Студената война, когато САЩ и Съветският съюз с еднаква упоритост се стремяха да обединят и разединят Европа. Изглежда днес тази тактика се завръща, пригаждайки се към дигиталната ера, а президентът Владимир Путин взима на въоръжение още по-древната традиция на "държавността" в руската външна политика.

По целия континент се разпространиха страховете от намеса на Русия. На ЕС, преживяващ последствията от Брекзит, му предстои поредица от важни избори. През март ще има гласуване в Холандия, след това във Франция и Германия. Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен обещава отказ от еврото и не изключва, по примера на Великобритания, Франция да излезе от ЕС, което ще предизвика мощно сътресение в този блок. Немският канцлер Ангела Меркел, която оглавява единен фронт в ЕС срещу руските действия в Украйна, казва, че й предстоят най-трудните избори в цялата нейна кариера.

Доналд Тръмп стана първият президент в САЩ, публично критикувал НАТО и ЕС, които вече 70 г. са фундамент на европейската сигурност. Неговите изказвания за Европа са доста противоречиви. Той нарече НАТО "остаряла", а две седмици по-късно изрази "решителната си подкрепа" за алианса. Но непредсказуемостта на този милиардер-политик едва ли може да успокои някого.

"Съперничество на твърдата сила"

Както каза бившият сътрудник на Путин Сергей Караганов, Кремъл прибягва до съветската и имперската стратегия, важен аспект на която - след кратка пауза в опит за приспособяване къв европейската правова система и към западните структури на сигурност - стана националният суверенитет и съперничеството на "твърда сила. "Ние не сме заинтересовани от каквото и да било единство на трансатлантическия съюз", каза Караганов по телефона от Москва. "Колкото той е по-слабо, толкова по-добре." Но това не значи, добави Караганов, че Русия активно се опитва да дестабилизира ЕС, макар и поради това, че това обединение на 28 държави се разпада от само себе си."Тук не водим никаква твърда игра", заяви той.

Но много хора виждат как действащи заедно с Русия страници в интернет разпространяват т. нар. фалшиви новини, как руснаци финансират сили на противниците на елита от типа на Марин льо Пен и нейния Национален фронт, а също и други опити за дестабилизиране.

Този месец британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Русия използва дезинформацията като оръжие, изпитвайки силата на Запада. Неговата гледна точка е поддържана от трите прибалтийски републики, влизащи в ЕС и НАТО, които преди бяха в състава на СССР. Самият ЕС излиза с предупреждения за руските "киберрискове" за националните избори, а немското контраразузнаване заявява, че открива "все повече доказателства" за руска намеса.

Петър Първи

Почетният професор от Колумбийския университет и автор на книгата "Завръщане към Студената война" Робърт Легволд каза, че след Втората световна война Русия се противопоставя на Запада. А самата тя, още дълго преди САЩ да станат защитник на Европа, се опитваше да намери баланс на силите и своето естествено място на европейския континент. "От времето на Петър Първи Русия беше западна държава, но никога не е принадлежала към Запада", каза Легволд, имайки предвид руския цар от XVIII в. Петър I, който клонеше към Запада и победи в няколко войни, направили от Русия най-голямата европейска държава.

Русия, в която има 11 часови пояса, и която включва цяла Северна Азия, винаги се е борила със своята западна идентичност, а нейното отношение към останалата част от Европа често не е било просто. За това свидетелстват нахлуванията на Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер. В други времена Кремъл се е опитвал да придаде на континента такъв вид, който да му харесва. Така беше през 1815 г., когато Александър I сключи Свещения съюз с другите консервативни монархии, за да не бъде допуснато разпространяването на либералните идеи.

По думите на Легволд руските политически ръководители през цялото време са се ръководили от идеите на държавността, които, според него, са възникнали в Русия още през IX век. "Идеята на държавността се състои в това, че Русия има право на признание в качеството й на водеща държава", извън зависимостта от това притежава ли тя необходимите способности и потенциал или не, и това включва правото на глас при установяването на правилата на международната игра, каза Легволд. "Това отдавна е заложено в нейната ДНК."

В много отношения Студената война беше историческо изключение, доколкото по това време Кремъл смяташе, че Русия не е част от запада, а се намира извън него. Това дава надежда да се допуска, че е възможно да бъде намерен изход от създалото се положение, когато отношенията се намират на границата на разпада, дори и когато Русия остане труден съсед, каза Легволд.

Брежнев, Кисинджър

Първият мащабен опит по време на Студената война за разделение на Запада беше предприет през 1952 г., когато Йосиф Сталин предложи създаване на обединена и неутрална Германия, за да бъде предотвратено укрепването на Западна Европа. Пет години по-късно, когато между САЩ и европейските страни възникна напрежение заради Суецкия канал, а в Унгария имаше въстание, Никита Хрушчов започна да разпалва военна истерия в опит още повече да разедини тези съюзници.

В 1981 г. в арсенала на съветските опити по разделение в Европа вече беше разпространяването на дезинформация чрез задгранични медии, "пълно или частично фалшифициране на документи" и "използване на известни хора от областта на политиката, науката, икономиката и медиите" за въздействие на политическия курс и взимането на решения, е отбелязано в доклад на администрацията на президента Роналд Рейгън. Тези мерки се разработват и прилагат в живота от "голям и добре организиран бюрократичен апарат" в Москва, съобщи Държавният департамент.

Естествено, това беше двупосочна улица. В историята има немалко примери за това как противниците в Студената война се намесваха в работите в трети държави.

През 1972 г. съветският ръководител Леонид Брежнев помоли съветника на Никсън по въпросите на националната сигурност Хенри Кисинджър да осигури нужния резултат на изборите в местните органи на властта в Западна Германия. По онова време на страните им беше необходим еднакъв изход от гласуването, за да бъдат избегнати затруднения при ратифицирането на важни договори за контрол над въоръженията.

Според американските записи от тази среща Кисинджър казал, че да се повлияе на гласуването в Германия ще бъде доста сложно, и на свой ред попитал Брежнев не може ли Москва "да повлияе на изборите вместо нас". Помощниците на Кисинджър не отговарят на писмените и телефонни молби за коментар по този повод.

КГБ, ядрено оръжие

Когато разпадането на комунистическия блок проправи пътя към разширяване на ЕС, стана очевиден разривът между руската държавност и европейския модел на държавно управление, в основата на който лежи съвместният суверенитет. Когато бившите съюзници от Варшавския договор се устремиха към НАТО, Русия започна да възприема това като загуба на своя суверенитет, поради което пълно сближаване не стана възможно.

Заинтересоваността на Русия от отслабване влиянието на Запада е разбираема. Тя иска да отслаби глобалното лидерство на САЩ и да разшири собственото си влияние. За това говори бившият заместник-държавен секретар по европейските и евразийските работи Хедър Конли, сега работеща в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон."В известен смисъл трансатлантическите отношения между САЩ и Европа са това предимство, което е необходимо на Путин да бъде разрушено за постигане на неговите цели", каза Конли. Тя добави, че заради този подход е трудно Тръмп "да бъде разбран".

Независимо от засилващата се тревога в Европа, успехът на Москва съвсем не е гарантиран. Дори ако Тръмп се опита да се откаже от трансатлантическия съюз, високопоставени републиканци и демократи в Конгреса, според техните изявления, ще блокират неговите действия в законодателството. Официални лица в Москва вече са разтревожени, че очевидната симпатия на Тръмп към Путин може да се обърне срещу тях.

А Европа може да отговори на всякакви големи промени в действащия ред като се върне към старите традиции и както и преди ще разчита на себе си. Новият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел вече обеща, че неговата страна ще играе по-забележима роля в международните работи в случай на оттегляне на САЩ.

"Ако Тръмп започне да провежда политика на изолационизма, Европа по-скоро ще се консолидира, отколкото да се разпадне на части", каза руският историк и политолог Андрей Зубов. По неговите думи европейците ще разберат, че когато изчезне американският чадър за сигурност, те остават насаме "с ужасния Путин, кагебистка Русия и нейното ядрено оръжие". 

15:34 | 03 Юли 2020 г.

Жестоко убийство разтресе София! Дядо уби би внука...

15:34 | 03 Юли 2020 г.
Софийска градска прокуратура е привлякла в качеството на обвиняем 73-годишния Г.Л. за извършено от него умишлено убийство.   ...
Наоми Кембъл
15:30 | 03 Юли 2020 г.

Наоми Кембъл: Афроамериканските дизайнери ще имат ...

15:30 | 03 Юли 2020 г.
Първата цветнокожа манекенка в историята на най-големите модни издания и подиуми - Наоми Кембъл, изрази увереност, че цветнокожите дизайн...
15:16 | 03 Юли 2020 г.

Закопчаха още един от обкръжението Божков - Весели...

15:16 | 03 Юли 2020 г.
Още един от най-близките довереници на Божков е закопчан. Това е шефът на охраната на Васил Божков Веселин Балтов е бил арестуван в Санда...
Димитър Дринов
15:09 | 03 Юли 2020 г.

С първите трейлъри след пандемията замириса на кин...

15:09 | 03 Юли 2020 г.
Киното официално започна да прави своите планове за завръщане, след като у нас всички големи вериги отвориха врати, макар и със стари заг...
15:00 | 03 Юли 2020 г.

БАБХ унищожава 174 хил. кокошки-носачки в Асеновгр...

15:00 | 03 Юли 2020 г.
Българската агенция по безопасност на храните унищожава 174 000 кокошки-носачки, за които е установено, че са с Инфлуенца. Това се конста...
14:41 | 03 Юли 2020 г.

Прокуратурата иска по-тежки наказания за Иванчева,...

14:41 | 03 Юли 2020 г.
Прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и ...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини