САМО ПО КАНАЛ 3! Бившият премиер Зоран Живкович със сензационни разкрития - президентът Николич си прави ракията при Цветан Василев (ВИДЕО)

Сърбия извършва престъпление като не екстрадира избягалия банкер

САМО ПО КАНАЛ 3! Бившият премиер Зоран Живкович: Сърбия извършва престъпление като не екстрадира Цветан Василев
Източник: Канал 3

САМО ПО КАНАЛ 3! Бившият премиер Зоран Живкович: Сърбия извършва престъпление като не екстрадира Цветан Василев

Сърбия нарушава международните закони за екстрадицията на Цветан Василев. Вучич като премиер, но и Николич, извършват престъпление, защото не екстрадират Василев в България. Това заяви в предаването "Офанзива" по Канал 3 Зоран Живкович, бивш министър-председател на Сърбия. 

По думите му интересът към Цветан Василев идва от факта, че е задължение на Сърбия да сътрудни с членките на Интерпол и когато се получи решение за екстрадиция на лице, което търси България или някоя друга страна, задължението е в най-кратък срок, като е спазена законната процедура, този човек да  бъде екстрадиран.

"Аз не знам виновен ли е Василев или не, това не е моя работа, а е работа на българските съдилища. Аз знам, че Сърбия нарушава международните и местните закони, които дефинират задължението на държавата към Интерпол.

Очевидна е връзката между Томислав Николич и Цветан Василев. Василев дава пари на фондацията, която е основана от жената на Томислав Николич. Той произвежда ракия и Цветан Василев му е дал бутилки за ракията, защото приватизира завода за стъкло", допълни Живкович.  

Както е известно Цветан Василев купи през фирма-бушон на КТБ фабриката за стъкло в Парачин. Парите, които бяха инвестирани, са на вложителите във фалиралия трезор.

"Николич беше на откриването на тази фабрика, когато Василев я купи, но със сигурност Николич не е успял да го направи, ако не е имал съгласието на Александър. Сега се питаме защо? Вариантите са два: или и двамата харесват един и същи фламандски художник /б.р. - визира носа на Цветан Василев/  и затова са си близки, или Василев плаща и на двамата. Хайде да видим кое е по-реално. Преди всичко Вучич като премиер, но и Николич извършват престъпление, защото не екстрадират Василев в България. Очевидно е, че няма екстрадиция, защото те двамата я предотвратяват. Василев в Сърбия пребивава незаконно вече 2 години, а изборите са след 2 месеца, така че това няма директна връзка", уточни бившият сръбски премиер. 

Според него подобно незаконно поведение трябва да бъде санкционирано от страна на гражданите. 

"Повтарям Сърбия иска от няколко държави да й бъдат екстрадирани няколко нейни граждани, единият е Харадинай от Косово. Той беше арестуван във Франция и ние искаме от Франция той да бъде доставен. България иска от Сърбия да бъде екстрадиран Василев. Моят въпрос към властите е какво ви пречи да действате по закон, да ни ви бомбардира някой, ако действате законно. Защо тези хора трябва да имат специален статут, банкер добре – изпратете го в неговата страна", смята Живкович. 

По думите му Сърбия е държава, в която престъпниците имат своя държава, с мълчаливото или активното съгласие на властите. 

"Държавата не може да живее с мафията. Необходима е нулева толерантност към престъпността. Тази акция беше един опит на сръбските власти да направят от Сърбия една пристойна страна", поясни бившият министър-председател на Сърбия. 

По думите му "има много приказки затова, че политиката не може без бизнеса и трябва да има контакти дори с престъпния свят". 

"Смята се, че политиците от малки държави, каквито са България и Сърбия, трябва да имат свой ментор отвън, някаква велика сила, да слушат нечий посланик. Това обаче е неточно. Добрият политик знае какво трябва да прави, за да създаде условия държавата да функционира по закон, истината да бъде еднаква за всички, да няма защитени хора. По този начин ще бъде създадена държава с бъдеще и няма 2 милиона хора да напускат държавата.

Всеки богат човек гледа да плати по-малки данъци и затова понякога е готов да влезе в някаква незаконна сделка. Сърбия, както и България, не са решили този проблем. Акция "Сабя" беше добро начало в тази посока, но от 2004 година до днес, Сърбия не е направила достатъчно да стане държава на правдата и на правото. Корупцията е като бурен, не може да се изчисти веднъж за 10 години, трябва да се чисти всяка година. Всяка държава има някакъв вид престъпници, но през 90-те години Сърбия беше държава, в която престъпниците имат своя държава", добави Живкович.  

По думите му сега Сърбия отново се сблъсква с тази опасност.

"При президента на Сърбия двама от съветниците в миналото са осъждани за злоупотреба на служебното положение, имат данъчни задължения. Сред близките на премиера на Сърбия има хора за които отдавна са издадени заповеди за арест, които са били малки престъпници, а сега са станали големи престъпници и политици и това е очевидно, независимо, че Вучич практически или е купил, или е затворил, или е уплашил медиите, манипулира със съдилищата, купил е половината опозиция. Тази огромна престъпност не може да се скрие. Необходими се спешни промени в Сърбия. Първата крачка са президентските избори, най-доброто решение е да бъде избран довчерашният омбудсман на Сърбия, който 10 години беше на този пост", каза още Зоран Живкович. 

Той коментира и присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. 

"Руснаците са наши братя, но не спиш с брат си в един и същи креват, нито пък живеете в една и съща къща. Политическият и икономически интерес на Сърбия е Европейският съюз, най-големият и добър пазар за сръбската стока, уредена част на света, с демократическа традиция, цел за всяка европейска страна. Нашата цел е да достигнем стандартите, които царят в ЕС и да влезнем в него. България влезе по-лесно, отколкото сега ще бъде със Сърбия, България и Румъния влязоха по по-слаби критерии. Освен това вие сте по-близки до Русия, и на Брюксел, и на НАТО им беше важно да се включите към тях", смята Живкович

Той е категоричен, че нещата около Косово трябва да се решат с референдум.

"Въпросът е как ние можем да върнем Косово назад, как го изгубихме - с война, как можем да си го върнем – с война, срещу кого ще воюваме – срещу НАТО. Трябва сърбите на Косово, независимо от статута на Косово, да имат сигурност, свобода на движение и бъдеще. Това е най-голямото задължение на която и да е сръбска власт. Референдумът на който гражданите на Сърбия ще премерят нещата за мен е нещо легитимно. Това няма да бъде условие на ЕС, но ще бъде условие на онези държави, които са признали Косово", каза още Зоран Живкович.  

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано