Никола Филчев: Уволнението на Георги Костов по политически мотиви е подсъдно

Костов трябва да бъде върнат на работа, смята Никола Филчев

Никола Филчев
Източник: БГНЕС

Никола Филчев

Още по темата

"Съгласно чл. 172, ал. 1 от Наказателния кодекс, който принуди някого да напусне работа поради неговите политически убеждения се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Това е престъпление против трудовите права на гражданите.

В конкретния случай Законът за МВР изрично подчертава, че Главният секретар е "висша професионална", а не политическа, длъжност в МВР. Това прави уволнението на Главния секретар Георги Костов още по-укоримо и престъплението по чл. 172, ал. 1 от НК – още по-тежко.", така Никола Филчев коментира в интервю пред БЛИЦ уволнението на главния секретар на МВР.

Цялото интервю с бившия главен прокурор Никола Филчев:

- Но Премиерът Герджиков е голям юрист. Може ли той да не е знаел, че извършва престъпление по чл. 172 от НК?

- Г-н Герджиков действително е голям юрист. Той разбира много от търговско право, търговия, та дори понякога и от наказателно право. Спомням си преди петнайсетина години, как обясняваше на Прокуратурата на РБ, какво е набедяване – по повод на несретника Балдуин Сугарев.

Що се отнася до конкретния случай, ще кажа само че, когато човек бърза да обслужи началника си и в същото време иска да се покаже герой пред публиката – така се получава. Допускат се грешки, които може да се окажат фатални.

- Да не би Вие да сте близък с главния секретар на МВР Костов?
- Изобщо не съм близък с г-н Костов. Но го познавам от двайсетина години, от работата ни - той като ръководител на „Тежки престъпления”, а аз като Главен прокурор. Моите впечатления са, че Георги Костов е отличен криминалист и почтен човек.
Освен това ще кажа нещо по-общо. Повечето служители постъпват в МВР, за да се борят с престъпността, да служат на закона, в защита на обществото. Когато дойде време  да се пенсионират, в края на кариерата си, те не бива да бъдат унижавани  от идващата политическа власт. По закон служителите на МВР са деполитизирани и спазват „политически неутралитет”. Този, който си позволява да унижава служители на МВР по политически мотиви, ще бъде изхвърлен с още по-големи унижения.

- И сега какво ще стане в случая с  г-н   Костов?
- Той следва да бъде върнат на работа.

- А какво ще стане с г-н Герджиков ? Ще подаде ли той оставка, каквито гласове се чуват ? Как ще завърши проверката на прокуратурата ? Ще бъде ли съден премиерът Герджиков ?
- Оставката е най-малкото. Политическите гонения са тежки престъпления и се осъждат много строго от обществото. Още повече, когато застрашават вътрешния ред и сигурността в държавата, както е в случая.


Г-н Герджиков винаги, и от университетската катедра и от парламентарната трибуна, е проповядвал равенство на гражданите пред закона.  Това е не само конституционен принцип в Република България, но и ръководно начало на всяко цивилизовано общество. Вярвам че той се е засрамил и няма да чака присъдата му да влезе в сила, а сам ще влезе в затвора и по собствено желание ще изтърпи максималното наказание – три години лишаване от свобода. За да покаже на хората, че законът не е само празни лакърдии пред публиката, а е задължителен за всички. Иначе излиза че, законът се отнася само за простолюдието, а такива големи началници като него стоят над закона.

източник: БЛИЦ

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс