Сакскобургготски: След изборите България се нуждае от максимално широка коалиция

Трябва да търсим прагматичното в отношенията България-Русия, смята бившият премиер на България

Симеон Сакскобруготски
Източник: БГНЕС

Симеон Сакскобруготски

В света трябва да има водещи държави и между тях трябва да има взаимно разбирателство и взаимна отговорност, защото от тях зависи съдбата на останалите народи.

Това заяви бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски в интервю за кореспондента на ТАСС Игор Ленкин.

Царят говори за перспективите пред Европа, за ролята на Русия на световната сцена. Бившият монарх и премиер особено подчерта необходимостта от изучаването на историята от съвременните политици.

ТАСС: Какво място заема днес Русия във вашия живот?

Симеон Сакскобургготски: Винаги съм се интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка. Чел съм много за нея и съм се учил от нейния пример. Бил съм във вашата страна пет пъти. Запомнил съм пътуването с влак от Москва до монголската столица Улан Батор. Беше много интересно. Всеки ден сме спирали в някакъв нов град. Още по-голямо впечатление ми направи завръщането в Москва, когато над 6 часа летях над територията на Русия. Русия е огромна страна от световен мащаб, дори чисто визуално.

Бях на официално посещение в Русия през юни 2002 г., малко след като станах министър-председател. Посещението ми в Москва беше моята втора официална визита. А срещата ми с Владимир Путин остави много интересно и положително впечатление. Ще се радвам, ако мога да се срещна с него още веднъж.

Сега между нашите страни съществува напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е мода, която преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното.

От гледната точка на човек, който е живял дълго и е видял много неща, смятам за изключително положителен факта, че Русия се включи в решаването на проблемите на Близкия изток. Това е много положително явление.

ТАСС: Как оценявате днешното положение на Европейския съюз?

Симеон Сакскобургготски: Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот са тясно свързан с Европа.

Убеден съм, че Европейският съюз е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор. От 1949 г. е имало и моменти на разочарование, и на подем, а също така кризи. Но съм убеден, че Европа няма реална алтернатива на Европейския съюз. Това означава, че кризата във взаимоотношенията, която сега се наблюдава, може и трябва да бъде преодоляна.

Като положителен пример за ползите от европейската общност мога да дам България. Ако ние по време на икономическата криза през 2008 г. не бяхме членове на ЕС, то не е ясно къде бихме били днес. Но като част от общия съюз, общия клуб и семейство ние успяхме да справим с тези трудности. Този проект "Обединена Европа“ трябва да съществува въпреки критиката. Колко време й е било необходимо на Америка, за да се превърне в Съединени американски щати? Европа се нуждае от време, за да стане единна.

ТАСС: На какво Европа трябва да обърне особено внимание?

Симеон Сакскобургготски: Този въпрос трябва да бъде зададен на днешните водещи политици, които носят персонална отговорност за случващото се. Убеден съм, че Европейският парламент и Европейската комисия ще се справят с проблемите, включително и с прословутия Брекзит. Тази ситуация засяга една държава в този конкретен момент. Съжалявам за това, но такъв беше изборът на мнозинството жители на Обединеното кралство. Възможни са и други неочаквани промени. Но това са предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В крайна сметка те ще доведат до положителни промени. Днешните трудности на ЕС ни каляват, карат ни да се концентрираме и да се движим напред. Също така смятам, че санкциите днес в по-голяма степен влияят негативно на страните от ЕС, а не на Русия.

ТАСС: В каква посока ще се развиват отношенията между ЕС и САЩ?

Симеон Сакскобургготски: Надявам се, че тяхното развитие ще бъде положително. Не искам да обиждам никого, но смятам, че в света има страни и обединения от държави, които са решаващи фактори, способни да работят в интересите на целия свят. Именно тези страни трябва да си взаимодействат. В това сътрудничество има голям позитив. В света трябва да има водещи държави и между тях трябва да има и взаимно разбирателство, и взаимна отговорност. Защото именно от тях зависи съдбата на останалите народи.

ТАСС: Какво очаквате от предсрочните парламентарни избори в България на 26 март?

Симеон Сакскобургготски: Мисля, че в резултат на изборите ще се появи необходимост от съставяне на коалиция, политиците ще се нуждаят от диалог. Убеден съм, че България се нуждае от максимално широка коалиция, която би могла да вземе предвид желанията на възможно най-голям брой избиратели. Политическите убеждения не трябва да пречат на цивилизования разговор, на определянето на приоритети в работата. При това нищо не пречи да запазят своите идеологически предпочитания.

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо