Омбудсманът: В Източна Европа НЕ сме второ качество потребители! Унизително е (ВИДЕО)

Подкрепа с ваучери от кампанията "Великден за всеки" е за всички, които получават малко над 3014 лева

Мая Манолова
Източник: Канал 3

"Това е неприемливо и бих казала доста унизително за европейците, които живеят в Източна и Централна Европа, защото ние не сме второ качество потребители. Оказва се, че Европа си е на няколко скорости и в момента независимо от дебата, който се води за бъдещето на Европейския съюз".
 
Това коментира омбудсманът Мая Манолова във връзка с изследването, направено в Словакия, според което производителите влагат по-нискокачествени продукти за храни за Източна и Централна Европа. Манолова беше гост в предаването "Денят на живо" по Канал 3. 
 
"Аз като омбудсман смятам тези практики за напълно неприемливи! Ако има разлика в състава и качеството на един бранд, то това би следвало да се отразява в цената. Да има от единия и от другия вид, така че в крайна сметка потребителят да направи информиран избор какво точно иска да си купи, категорична бе Мая Манолова.
 
"Ние в институцията подготвяме две писма до европейския омбудсман и до комисаря по защита на потребителите г-жа Юрова, която сме сезирали в предни случаи за проблемите на българските граждани с монополите, с настояване да бъдат предприети необходимите мерки, включително и с промени в европейското законодателство, така че правилата в единния пазар да важат по един и същи начин и в Източна и в Западна Европа.Според мен обаче са необходими и промени на национално ниво. Ако отворите закона за храните, всеки втори текст е препратка към определен регламент и към европейското законодателство. Нещата трябва да се прецезират с допълнителни изисквания, особено по отношение за вредните съставки и измамите с храни", обясни омбудсманът.
 
"Програмата ми за месеца, за годината е изцяло съобразена с проблемите на българските граждани, които изникват лавинообразно и динамично, но в същото време се опитвам да следя и няколко приоритети, които безспорно са сред най-важните за българското общество. Това е битката с монополите, темата за бедните българи, за социално изключените, кампанията за Великден и правата на българските деца", разкри още тя.
 
"Приетите промени за даряване на храни са ”мъртви”, защото изпълнителната власт не си е свършила работата с няколко подзаконови нормативни актове, които да осигурят изпълнението на тези текстове", заяви Манолова и уточни, че Министерство на земеделието трябва да каже какви храни могат да бъдат дарявани и с какви срокове на годност, социалното министерство трябва да каже кой може да получава тези храни, а финансовото министерство трябва да каже фирмите, които даряват тези храни по какъв начин ще отчитат тези дарения, за да им се приспада ДДС. Омбудсманът е провела разговор и с тримата служебни министри и тази седмица ще проведе срещи с тях.
 
"Това е важно и за кампанията! Ако тези министерства си свършат работата до края на месец март, ще има много повече дарения в храни", категорична бе Манолова.
 
"Това е второто издание на кампанията ”Великден за всеки”. Миналата година я проведохме заедно с хранителния бранш, с БЧК, доброволчески организации и постигнахме добри резултати. Успяхме да съберем дарения за 1 млн. в пари и храни. 33 000 пенсионери получиха ваучери, а други хранителни продукти, така че да могат да посрещнат спокойно празниците. През тази година отново наш партньор са фирмите от хранителния бранш, отново БЧК, отново доброволци, отново хранителната банка и с благословията на Българската православна църква. Днес негово светейшество българският патриарх Неофит благослови старта на кампанията, което за мен и съмишлениците е много важно", разказа омбудсманът.
 
"През тази година прагът на бедност е 314 лева, така че нашата подкрепа с ваучери е за всички, които получават малко над 3014 лева, като списъците с пенсионерите получаваме от Националния осигурителен институт. Български пощи също са наш партньор, пенсионерите могат да ги получат от там. Има особеност, че даренията се правят за конкретна община, така че хората и бизнеса по места да имат стимул да подкрепят собствените си пенсионери и в зависимост от даренията за дадена община получават определен брой пенсионери. Миналата година всички пенсионери получиха, защото се събраха много дарения", обясни още тя.

Ако искате да помогнете на кампанията "Великден за всеки" пуснете SMS на стойност 1 лев на номер 1250.

Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...
Проф. Костадин Ангелов
20:56 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Костадин Ангелов: Не смятам, че трябва PCR д...

20:56 | 02 Юли 2020 г.
"Много се промениха нашите навици, налага се да живеем в променящ се свят, налага се да оценяваме всяка една чистота и да сме по-бли...
Микробус се удари във влак.
20:42 | 02 Юли 2020 г.

Влак премаза лека кола край Шумен

20:42 | 02 Юли 2020 г.
Товарен влак помете лека кола край Шумен. Инцидентът е станал минути след 19.00 часа в шуменското село Радко Димитриево, съобщи NOVA. ...
хотел
20:34 | 02 Юли 2020 г.

Близо 75 хотела в Гърция стават COVID-изолатори

20:34 | 02 Юли 2020 г.
Близо 75 хотела в Гърция бяха избрани да се превърнат в изолатори за туристите с COVID-19, пише news.gtp.gr. В тях ще се настаняват гости...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини