АФИС: Броени дни преди изборите под 1% е разликата между ГЕРБ и БСП

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент

Гласуване
Източник: БГНЕС

Гласуване

Броени дни преди предсрочните парламентарни избори на 26 март с равни възможности да се класират на първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели. Това показват данните на агенция АФИС.

Интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели (към момента нейният дял възлиза на около 12%), които в анкетна среда декларират, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 31,2%, за БСП – 30,4%.

Пет са партиите и коалициите, които със сигурност ще присъстват в следващия парламент. Това са БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и партията "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4-процентовата бариера. Това са "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21". 

В последните дни на кампанията основният политически дебат силно се измести към геополитическия сектор и всички останали теми останаха на заден план. Темата "Турция" се превърна в номер едно, което доведе до съществени електорални пренареждания в последния момент – процес, който се развива и в момента, и навярно ще продължи до изборния ден и след това.

Коалицията "Обединени патриоти" твърдо затвърждава третото си място в общата класация и е слабо вероятно да отстъпят позицията на ДПС. От друга страна обаче част от патриотично настроените избиратели не одобряват крайните проявления и по-радикалните послания.

Ощетени от центростремителните тенденции са основно партия "Воля" и коалициите "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21". Вътрешната мобилизация при тях, освен че е по-ниска в сравнение с "големите", се съчетава и с нарастващи колебания сред техните поддръжници, които в началото на кампанията декларираха по-твърда нагласа за подкрепа, отколкото сега.

Очакваната избирателна активност е по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година - вероятно е да достигне стойности от 3,7 милиона души.

Делът на избралите опцията "Не подкрепям никого" (2 - 3%), както и делът на недействителните гласове, чиито брой е неизвестен, на парламентарни избори традиционно варира между 150 и 200 хиляди гласа.

4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хиляди гласа, което не е непостижима цел на две от формациите – "Реформаторски блок – Глас народен" и "АБВ – Движение 21".

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП.

При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ.

Силите между двете водещи политически партии са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите преднината й ще бъде несъществена, допълват от агенция АФИС. 

Нощен клуб
16:00 | 12 Юли 2020 г.

Отварят нощните заведения и разрешават семейните с...

16:00 | 12 Юли 2020 г.
На брифинг на Министерството на здравеопазването бяха съобщени нови промени в заповедта за противоепидемичните мерки по време на извънред...
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
covid-19
15:26 | 12 Юли 2020 г.

Португалски вратар бе отстранен на полувремето, за...

15:26 | 12 Юли 2020 г.
Вратарят на португалския "Беленензес" Андре Морейра бе принуден да напусне терена на полувремето на мача между своя отбор и &qu...
15:24 | 12 Юли 2020 г.

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават...

15:24 | 12 Юли 2020 г.
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат транс...
15:14 | 12 Юли 2020 г.

Унгария въвежда гранични проверки и карантина за п...

15:14 | 12 Юли 2020 г.
Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нараства...
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини