Струваше ли си харчлъкът на 26 март?

Доброто постижение - игнорирането на ДОСТ, но разделената нация си остава

Парламентарни избори 2017 6
Източник: Канал 3

Парламентарни избори 2017 6

Защо похарчихме 30 милиона за вота? И защо още 220 хиляди лева държавна помощ за БТА за международен пресцентър, който не се състоя?

Очевидно сме си надвили на масрафа като държава, за да си доказваме едни други, че традиционните участници в парламента си остават пак там, в същата конфигурация. Плюс, за аромат, да вдишаме някоя и друга бензинова пара.

За да си докаже ГЕРБ, че е първа политическа сила и може да се мобилизира след грешки на предишен, макар и президентски вот. За да си докаже БСП, че начело с Корнелия Нинова реално е удвоила резултата и депутатите си, но не е достатъчно за управление.

За да си докаже ДПС, че е автентичната партия на българските турци, които са здраво стъпили на родна земя и не се подвеждат по попълзновенията на Ердоган. Макар с цената на изядени проценти.

За да си докажат Патриотите, че национализмът има място не само на площада, но хората никак не харесват гледки като тази - патриотар да влачи разплакана баба туркиня на границата.

За да слезе от облаците разпарчетосаната десница и да погледне истината в очите - че няма начин да стане голям политически МОЛ, докато лидерите й предпочитат да си отварят луксозни бутици поединично, фалиращи един след друг от липса на посетители.

На този фон изборите вчера пак ни показаха, че вече започваме да свикваме с навика на немалко от избирателите да остават верни на първичните си инстинкти - този път объркаха политиката с евтиния бензин.

И не на последно място - похарчихме бала с пари, за да си докажем всички заедно, че чуждата ДОСТ ни попари и сме способни мощно да й покажем вратата, когато става въпрос да си опазим държавата, макар че останаха опасно близо до нея. Което е най-оптимистичният резултат на първо четене от тези ненужни, изтощителни, съпътствани с агресивна кампания избори.

Има и друг, не по-малко любопитен извод - това е, че големите проценти на достаджиите и "да" българаните зад граница тотално се разминават с вота за тях у нас. България ги игнорира, но емигранти и изселници ги припознават. Това отваря още веднъж, ако не вратата за размисъл за двойното гражданство - да го има, или не, то поне разговора за това доколко емигранти, откъснали се отдавна от родината си, имат реална преценка, само от телевизора, за същинската политическа ситуация у нас. И ако най-голям процент от сънародниците зад граница гласуват за ГЕРБ, защо не се върнат тогава в България, нали техният избраник ще управлява за трети път? От какво тогава са избягали?

Отвъд калкулациите на победители и победени най-печалният от всички постизборни изводи е разделението на нацията. Което си остава и даже гръмко се препотвърди.

И не носи удовлетворение, колкото и печелившите да калкулират ползите за себе си.

И няма как мантрата "председателство на ЕС" да измести погледа от този горчив факт, колкото и да се опитват да ни го представят политиците като новата обединяваща кауза. Така че, и да не стигнем до пролетни, жълтопаветни протести, немалко разочаровани ще стегнат куфарите към терминалите. А като се замислим, за поощрението на поредните емигрантски настроения даже си платихме от джоба - похарчихме още няколко десетки милиона - народна и партийна пара. Струваше ли си оставката и харчлъкът?

11:30 | 06 Юли 2020 г.

Двама пострадаха при катастрофа край Банско

11:30 | 06 Юли 2020 г.
Двама души са пострадали при катастрофа край Банско. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Благоевград.   На 5 юли около 1...
11:26 | 06 Юли 2020 г.

Шестима в ареста след два скандала в Кърджали

11:26 | 06 Юли 2020 г.
Шест души са задържани в РУ-Кърджали за хулигански действия при два скандала. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Кърджали.  ...
Бойко Борисов
11:24 | 06 Юли 2020 г.

Бойко Борисов на разпит в прокуратурата заради Боб...

11:24 | 06 Юли 2020 г.
Специализирана прокуратура продължава действията по разследването по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влиян...
11:11 | 06 Юли 2020 г.

Джъстин Бийбър разсмя феновете си с призив да се о...

11:11 | 06 Юли 2020 г.
26-годишният певец има богата история на неприятности с властите - от безразсъдно шофиране и шофиране под въздействието на опиати, до ван...
Медицинските услуги по морето \
11:11 | 06 Юли 2020 г.

БЛС осъди хулиганските действия на магистрат в УМБ...

11:11 | 06 Юли 2020 г.
Съсловната организация подкрепя бързите действие на Прокуратурата, която незабавно привлече към наказателна отговорност прокурор от ВКП ...
10:58 | 06 Юли 2020 г.

Найденов разгроми Божков: Уж зове за смелост, а е ...

10:58 | 06 Юли 2020 г.
Основният свидетел срещу Васил Божков - Цветомир Найденов разби смелите приказки на мафиота с 18 обвинения.  В свой пост във Fac...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано