Какво означава победата на партията на Меркел в Саар?

Въпреки високия личен рейтинг на Мартин Шулц, неговите съпартийци се представиха слабо

Ангела Меркел
Източник: БГНЕС

Ангела Меркел

Въпреки високия личен рейтинг на кандидата на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ за канцлер Мартин Шулц неговите съпартийци се представиха слабо на изборите в провинция Саар.

Какви изводи могат да се извлекат от тези резултати?

Християн-демократическият съюз /ХДС/, оглавяван от канцлерката Ангела Меркел, спечели внушителна победа на изборите във федерална провинция Саар, които се проведоха на 26 март. Според предварителните резултати, за ХДС са гласували над 40% от избирателите. Това е значително повече, отколкото на предишните избори през 2012 г., и повече, отколкото сочеха последните прогнози.

Точно обратната е картината при социалдемократите. Допитванията, които се провеждаха миналата седмица, предвиждаха, че те ще получат сходен резултат с този на християн-демократите. В действителност за ГСДП дадоха гласа си по-малко от 30% от жителите на Саар. Какви изводи могат да бъдат направени от тези избори?

Първият тест на Шулц

Саар е малък субект на германската федерация, малко повече от 1% от германските избиратели живеят там. Но интересът към изборите тук – в югозападна ФРГ – беше непропорционално висок. Най-вече по две причини.

Първо, Саар откри цяла серия от регионални избирателни кампании през 2017 г., финалният етап на която ще бъдат общите федерални парламентарни избори на 24 септември. Второ, гласуването в неделя беше първото след издигането на Мартин Шулц за канцлер от ГСДП. Саар беше за него първият тест.

В ГСДП се надяваха много, че жителите на тази малка провинция ще дадат сигнал за смяната на властта в Германия като цяло. В тази провинция правителството е същото като на национално ниво - "голяма коалиция" между консерватори и социалдемократи в ролята на младши партньор.

Как да махнем Меркел от поста канцлер?

ГСДП по принцип не е против продължаването на такъв съюз, но биха желали да си разменят ролите с консерваторите, изпреварвайки ги на изборите и по този начин да получат възможността да заемат канцлерския пост, било то на провинциално ниво в Саар, или на федерално в Берлин.

Саарските социалдемократи имаха и резервен вариант. Дори заемайки второ място на изборите, те можеха да отстранят консерваторите от власт, ако за мнозинство в ландтага им стигаше съюза с местните посткомунисти от Лявата партия. Но не им стигна.

Неочакваният внушителен успех на ХДС на изборите в Саар остави само една възможност за дееспособно правителство – отново "голяма коалиция" в предишния състав. Малко не достигна за това ХДС да имат абсолютно мнозинство в ландтага.

ГСДП на национално равнище също имат алтернативен план за свалянето на Меркел от поста канцлер и замяната й с Мартин Шулц – съюз с посткомунистите и "зелените", ако на 24 септември такъв триумвират получи мнозинство в Бундестага.

От гледна точка на генералния секретар на ХДС Петер Таубер, германските избиратели въз основа на примера от Саар еднозначно са дали да се разбере, че те са против лявоцентристка коалиция, включително и на общофедерално равнище.

Саар не е показател

В действителност не трябва директно да се екстраполират резултатите от това гласуване върху федералните избори през септември. Допитванията до общественото мнение показваха, че жителите на Саар в голямото си мнозинство са доволни от своя жизнен стандарт и работата на правителството. Те се отнасят негативно към варианта за коалиция между социалдемократите и посткомунистите и въобще са против смяната на властта.

Настроенията в Германия като цяло са малко по-различни. Някои социологически изследвания показват, че в Германия зрее желанието за политически промени, личният рейтинг на Шулц е по-голям от този на Меркел, и мнозинството би искало да види него на поста канцлер.

Оценявайки резултатите от изборите в Саар, Шулц не скри разочарованието си, признавайки, че социалдемократите не са постигнали своите цели. Той не разкраси действителността и поздрави своите политически съперници. Едновременно с това той сравни серията от избори тази година с футболен мач. Да, в началото на играта допуснахме гол във вратата си, но резултатът е 0:1, каза той, но играта едва е започнала.

Популистите и избирателната активност

Освен ХДС, ГСДП и Лявата партия, получила на изборите около 13%, в ландтага ще бъде представена дясната популистка "Алтернатива за Германия".

Рейтингът й нарасна през миналата година на фона на миграционната криза. На пет избори в провинции през 2016 г. "Алтернатива за Германия" получи от 12 до 20%, а в Саксония-Анхалт – дори над 24%. Сега мигрантският поток в Германия рязко е намалял и рейтингът на популистите намалява. Техният резултат в Саар е само 6% при 5-процентова бариера за влизане в парламента.

Има и още една причина за намаляването на нейния електорален резултат – високата избирателна активност. От 60% преди 5 години тя се е повишила до 70% в неделя. През миналата година популистите в редица федерални провинции успяха да мобилизират свои привърженици сред хората, които по-рано въобще не са гласували.

В Саар това постигнаха и двете големи демократични партии. Те успяха да стигнат до политически пасивните избиратели, обяснявайки им, че негласуването – това е вятър в платната на "Алтернатива за Германия". Колкото повече здравомислещи избиратели отиват пред урните, толкова по-малък процент получават популистите.

Автор: Никита Жолквер, ДВ.

Източник: БГНЕС

Етикети: Ангела Меркел
УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

03.07.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева