Над 800 турски агенти действат в Европа, използват джамии и банки за прикритие

Дългата ръка на турските специални служби стига чак до Германия

Турско знаме
Източник: Twitter

Турско знаме

Подслушване на телефони, следене, заплахи: дългата ръка на турските специални служби стига чак до Германия. Юксел Коч е един от онези, които попаднаха на мушката на турските служби. Което тотално промени живота му.

"Щеше да е по-добре, ако се бяхме срещнали лично", казва Юксел Коч в началото на интервюто и пояснява: "Мисля, че телефонът ми се подслушва".

Коч е кюрдски функционер, който активно се ангажира в работата на различи кюрдски сдружения. Живее в Бремен, но в момента не може да си позволи да остане на едно място по-дълго от два-три дни, пояснява 52-годишният мъж, който е и съпредседател на

Обвиненията на Юксел Коч са сериозни. Той смята, че е станал обект на смъртоносен заговор, замислен от турските специални служби. "Ще те държим под око. Докато с жив!" - подобни заплахи той получавал редовно в електронната си поща. "Това означава, че са изпратили платени убийци в Германия, които да ме ликвидират", казва той.

Според разследване на две германски обществено-правни медии (NDR и WDR), турски тайни агенти дълго време са следели двама кюрдски активисти в Германия. Единият от тях е бил именно Юксел Коч. Една от свидетелките на процеса успяла да се добере до сведения за това, че турската агентура е планирала атентат срещу двамата. Въпросните документи били предадени и на двете германски медии, а със съдържанието им е запознат и самият Коч. В документите се описвало и това по какъв начин може да бъде ликвидиран кюрдският активист. Агентите редовно докладвали своите информации на турските власти. "Всяко мое движение и действие им е било донасяно", казва Коч и добавя, че агентът, който го е следял, е работил под прикритието на журналист. "Въпросният "журналист" на три пъти взима от мен интервюта", казва Коч.

През декември миналата година предполагаемият турски агент е бил задържан. Коч не крие облекчението си от този факт. "Най-сетне го задържаха, най-сетне!". Прокуратурата в Карлсруе е завела следствие срещу въпросния мъж по обвинение в тайна агентурна дейност. Двама други заподозрени обаче все още са на свобода.

Случаят "Коч" е по-актуален от когато и да било. Преди няколко дни стана ясно, че шефът на турските специални служби МИТ е предал на германските си колеги от БНД списък с имената на 300 турски граждани и 200 училища и сдружения, подозирани от турските власти като привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен. Турция е поискала съдействие да бъдат следени и наказани тези лица. Германските власти обаче направиха точно обратното на онова, което очакваше Анкара – те предупредиха турските граждани и организации за грозящата ги опасност. Нещо повече - междувременно прокуратурата на Германия заведе следствие срещу неизвестни засега служители на МИТ, подозирани в шпионаж на територията на Германия.

Експертът по тайните служби Ерих Шмит-Еенбоом каза пред ДВ, че след неуспешния опит за преврат в Турция през юли миналата година МИТ е активизирала и разширила своите дейности значително. В полезрението на турските спецслужби, според него, са попаднали най-вече организации, близки до ПКК, поддръжници на протестите от парка Гези в Истанбул, както и предполагаеми симпатизанти на "Движението Гюлен" и други опозиционери.

МИТ разполага с около 8000 щатни служители, като 800 от тях действат на територията на Европа, а около 400 – само в Германия, твърди Шмит-Еенбоом. Официално те се водят назначени в туристически агенции, банки, джамии или като преводачи.

Шмит-Еенбоом смята, че напоследък турските специални служби се занимават все по-малко с наблюдение на опозиционери и критици на Ердоган, и все повече с репресии.

"Основната цел на МИТ е да създава атмосфера на страх", казва експертът в интервю за ДВ. След атентата срещу три кюрдски активистки в Париж през 2013 г., кюрдската общност е силно разтревожена. Френската прокуратура смята, че убийствата са извършени по поръчение на МИТ.

Организации, симпатизиращи на Кюрдската работническа партия (ПКК), в каквито членува и Коч, се обект на наблюдение и от германските тайни служби, казва Шмит-Еенбоом. ПКК е забранена в Европа като терористична организация. С оглед на нарастващата терористична опасност, германските тайни служби са принудени да си сътрудничат и с МИТ, казва експертът.

Откакто обаче се разбра, че турските тайни служби МИТ са шпионирали турски граждани, живеещи в Германия, на Службата за защита на конституцията (германското вътрешно разузнаване) беше наредено да не предава на МИТ никакви данни за кюрди или турски опозиционери. Откакто през 2014 стана ясно, че МИТ навярно е подкрепяла и т.нар. "Ислямска държава" в Сирия, предишното интензивно сътрудничество между германските и турските служби бързо беше сведено до минимум", посочва Шмит-Еенбоом.

Анализ: DW

Източник: БГНЕС

Етикети: Турция
22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс