Александър Симов: Уволненият чиновник е назначен от Захариева, пионка в схемата

Герджиков се оказа огромно разочарование, категоричен е депутатът и член на ИБ на БСП

Александър Симов
Източник: Канал 3

Александър Симов

Александър Симов е журналист, анализатор и политик, член на ИБ на БСП и новоизбран депутат от "БСП за България" в 44 Народно събрание за първи мандат от Кърджали.

- Защо БСП се разграничи от предложенията на Радев за ограничаване на външната намеса в нашите избори през въвеждане на уседналост, срещу използването на религията в политиката и чужда агитация в ущърб на националната сигурност?

- Ще ми позволите да ви поправя - БСП не се е разграничавала от предложенията на Радев. Ние просто не смятаме, че такива промени са работа на служебно правителство. Изборното законодателство трябва да е обект на сериозна дискусия, а не на импровизация, или някакво случайно действие. Иначе не ми се влиза във фалшивия дебат дали тези предложения са продукт на Радев и неговата администрация, или не. Това е умишлено истеризиран спор, защото някои извънпарламентарни сили, а и парламентарни такива, знаят да съществуват единствено в подобно токсично пространство.

- Адекватно ли реагира правосъдното министерство, като изтегли закона? Чий е гафът?

- Според мен правосъдното министерство постъпи правилно, като оттегли предложенията. Реакцията срещу тях унищожи възможността за нормална дискусия и очевидно тя няма как да бъде проведена. Много по-интересен обаче е въпросът - чий е гафът. За мен това не е гаф, това е целенасочена интрига, умишлена схема, която трябваше да вкара администрацията на президента в голям медиен скандал. И фигурата на уволнения чиновник Любомир Талев го доказва. Представят ни го като герой, а вече съм убеден, че той е пионка в схемата.

- Невинна самозащита или активно мероприятие е медийната словоохотливост на уволнения чиновник?

- Няколко думи за Любомир Талев, защото част от десните медии ни го представят като ангел, попаднал сред нас като продукт на небесна намеса. Натъквал съм се на политически изяви във фейсбук на този кадър и мога да ви кажа, че той е далеч от съвършенството. Изживяващ се като апологет на консерватизма протестър, стигащ дотам, че да пише възхвали за ген. Луков. Маниакален гербаджия, назначен от Екатерина Захариева. Човекът е член на Инстута за дясна политика и най-важното - покрай последните президентски избори Талев е откровен радетел за ограничаването на гласуването в Турция. Сега изведнъж ни се поднася друга версия обаче. Каква е тя? Ами, че той е нещастна жертва на подлия президентски натиск. Лично Иво Христов и Емилия Друмева с пистолет в главата са го накарали да качи законопроекта на сайта, а вероятно Радев го е гледал заканително и го е заплашвал, че ще му даде да изчете цялото творчество на Маркс, ако не го направи.

И така, по късни доби невинната жертва качва законопроекта, а по същото време Екатерина Захариева, която не спи, защото милее за отечеството и сън не я хваща от подлата президентска диктатура, сърфира из нета и попада на коварния законопроект. И така комплотът срещу демокрацията е осуетен. България може да се отдъхне. Само че политическа връзка между Талев и Захариева има. По време на предизборната кампания той споделя нейни статуси, гаври се с президента. И сега си представете - Талев, който се представя като горд наследник на Кузман Шапкарев и Багряна, изведнъж превива гръбнак пред омразните му предложения и послушно ги пуска в мрежата. Тук има схема. И тя е елементарна.

- Каква е целта на атаката?

- Целта на атаката е президентът да бъде набъркан в скандал. А покрай това извънпарламентарната и парламентарната десница да почнат пак да говорят за импийчмънт и да се опиянават от собствените си интриги. Цял ден ми е смешно обаче. Искате да махнете Радев. Окей, президентът става Илияна Йотова. Добре дошли в реалността.

- Кои от предложенията в сваления проектозакон БСП би припознала?

- В БСП тепърва ще дискутираме позицията си по този въпрос, така че повече информация мога да дам по-нататък. За мен е важно дискусията за изборното законодателство да почне отсега, а не пак да я правим в последния момент.

- Служебното правителство в заверата ли е, според Вас, или се оказа изиграно? Каква е оценката Ви за него?

- Не искам да спекулирам по темата дали служебното правителство е в тази завера. Нямам достатъчно информация, за да имам компетентно мнение. Също така считам, че правителството трябва да получи адекватна оценка след края на неговото управление. Но ще си позволя да дам лична оценка. Не успях да позная желанието си за промяна в действията на кабинета. Герджиков се оказа огромно разочарование. Той позволи Борисов да се разпорежда и замете част от големите скандали под килима. Дори не искам да започвам с темата за това, че гербаджийските калинки бяха оставени по министерствата. Когато не проветриш една стая, не можеш да искаш спарената атмосфера на безвремието да си отиде.

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

03.07.2020
  • в момента