Ще завлече ли холдингът "Агрокор" бизнеса на Балканите

Огромните дългове на корпорацията могат да се окажат и проблем, надхвърлящ границите на Хърватия

Агрокор
Източник: БГНЕС

Агрокор

Трусовете в хърватската фирма „Агрокор” – най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, заплашват икономиките на целия обеднял регион, защото в нея са наети на работа 60 000 души, предупреди днес новоназначеният надзорник.

Приходите на базираната в Загреб група са 6,7 млрд. евро и са 15 на сто от хърватския брутен вътрешен продукт. Но числата за месец септември показват, че дългът на гиганта възлиза на 6 млрд. евро.

Предизвикан от разрушителната дългова криза в „Агрокор”, парламентът одобри миналата седмица закон за защита на националната икономика от фалита на ключови фирми. Законът, приет по искане на собственика на „Агрокор” Ивица Тодорич, позволява на правителството да назначи надзорник, който да ръководи възстановителния процес.

Назначеният финансов експерт Анте Рамляк каза, че предстои битка, за да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „Агрокор” върху цялата икономика на Хърватия и тази в целия регион.

Краткосрочен приоритет е осигуряването на възнагражденията на работещите в „Агрокор” и разпращане с доставчиците.

В рамките на 15 месеца трябва да бъде сключено споразумение за преструктуриране или да започне процедура по обявяване на банкрут.

Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха днес, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор” колкото се може по-скоро, предаде държавната агенция ХИНА.

Руските държавни банки Сбербанк и VTB са основни кредитори на „Агрокор”.

По-рано тази година международните рейтингови агенции намалиха кредитния рейтинг на фирмата, обосновавайки се с високата й задлъжнялост и нарастващия риск от рефинансиране.

Кризата в „Агрокор” има отражение отвъд границите на Хърватия, която е с 4,2 млн. население. „Агрокор” има филиали в Босна, Сърбия и Словения, а мрежата от доставчици разпространява проблемите върху десетки хиляди души в район с висока безработица.

Сръбският премиер Александър Вучич каза в събота, че Белград работи върху план за обезпечаване на сигурността на сръбските контрагенти на „Агрокор”, в случай на крах на компанията майка.

„Няма да потънем всички заедно с „Агрокор”, каза Вучич.

От касиери през фермери до шофьори и туристически агенти, десетки хиляди души се притесняват за своите работни места в най-голямата на Балканите верига за производство на хранителни продукти и продажби на дребно „Агрокор”.

Две трети от 60-те хиляди служители на Agrokor в региона са в Хърватия, което прави от тази верига най-големия работодател в страната.

Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум” (Konzum), но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Също така тревожно гледат на развитието на събитията малките доставчици на Agrokor, които след месеци на очакване на плащания сега се чудят дали въобще ще им бъде платено и на кого ще продават в бъдеще.

„Трудно е да продължиш да произвеждаш без пари, но също така е трудно да се навлезе на нов пазар", каза Звонимир Белич, водещ регионален производител на домати, който в момента продава около една трета от продукцията си на Agrokor.

„Не става дума само за Agrokor, а и за спасяване на хърватските фирми. Времето ни изтича ... Решенията трябва да се вземат", каза Белич.

„Страхувам се, че Agrokor ще бъде много труден проблем и в Сърбия", заяви миналата седмица в Босна Александър Вучич, който обсъди кризата с хърватския си колега Андрей Пленкович.

Анализатори са на мнение, че Agrokor е натрупал дългове чрез агресивна експанзия и скъпи заеми – снежна топка, която в крайна сметка се превръща в лавина.

През януари Agrokor се оттегли от сделка за заем с международни кредитори, предизвиквайки нови вълнения в доходността на задълженията на компанията.

Сметките на някои компании в рамките на групата са замразени поради неплатени държавни данъци и задължения към доставчици.

„Финансиране беше краткосрочно, при неблагоприятни условия ... докато експанзията беше прекалено бърза и основаваща се на много крехки източници на финансиране", коментира икономическият анализатор Лука Бъркич.

Собственост на хърватски бизнесмен Ивица Тодорич, за Хърватия Agrokor е почти толкова важна, колкото и туризмът, след като страната излезе през 2015 г. от продължила 6 г. рецесия и е една от най-зле представящите се икономики в Европейския съюз.

„Сривът на Agrokor ще доведе Хърватия до рецесия, ще я върне обратно в 2008 г.", предупреди Владимир Нишевич, главен редактор на бизнес вестника „Пословни дневник".

Селскостопанската камара на Хърватия призова правителството да направи приоритетен въпрос плащанията на доставчиците, предупреждавайки за заплаха от затваряне на земеделски стопанства и за „по-нататъшно изселване от селските райони".

Депутатите от опозицията в Загреб твърдят, че приетият заради „Агрокор” закон няма да защити работниците, служителите и малките доставчици, а по-скоро управляващите кадри.

Отделно от това, Agrokor и съветът на кредиторите са подписали „споразумение за прекъсване" замразяването на изплащането на дългове към банки, а в същото време определи независим експерт като ръководител на преструктурирането.

„Няма гаранция, че ще успеем", заяви експертът по преструктуриране Антонио Алварес пред репортери като описва ситуацията като "доста напрегната".

Синдикатите са на същото мнение, казвайки, че членове поддържат контакт с тях всекидневно с опасенията за техните заплати и бъдеще.

„Великден и туристическият сезон приближават. Ако това се пропусне, ще бъде невъзможно да се компенсира", каза лидерката на профсъюза в търговията Златица Стулич.

66-годишният Тодорич, който рядко прави медийни изяви и е известен сред местните като "Шефа", не е правил никакви публични коментари по повод кризата.

Предприемачът започва в бизнес с цветя през 1970 г. и основава Agrokor точно преди разпадането на комунистическа Югославия през 1990 г., което води до приватизацията на държавните компании.

Първоначално на Тодорич гледат като на модел за подражание, който със своята успешна бизнес империя помогна на следвоенната хърватска икономика да се възстанови.

Той се превръща в един от най-богатите и най-влиятелните мъже на Балканите, но критиците му го обвиниха в злоупотреба с монополната си позиция и превръщането му в недосегаем.

Служители на Тодорич сега казват, че ги е страх.

„В крайна сметка на нас, обикновените хора, ще ни платят за всичко това, по един или друг начин", каза Йосипа, касиерка в магазин Konzum в Загреб.

Източник: БГНЕС

Етикети: Хърватия , Агрокор
Европейска централна банка
19:26 | 10 Юли 2020 г.

България официално влезе в механизма ERM II

19:26 | 10 Юли 2020 г.
България официално бе приета в чакалнята за влизане в банковия съюз на Европа. Тук може да откриете още новини от света! ЕЦБ фикс...
Джузепе Конте
19:20 | 10 Юли 2020 г.

Италия обмисля удължаване на извънредното положени...

19:20 | 10 Юли 2020 г.
Извънредното положение, въведено през януари във връзка с разпространението на коронавируса, може да бъде удължено в Италия до 31 декемвр...
Пламен Бобоков
18:36 | 10 Юли 2020 г.

1 млн. лева гаранция за Пламен Бобоков, за Узунов ...

18:36 | 10 Юли 2020 г.
Пламен Узунов е предоставял на Пламен Бобоков информация и от Служба "Военна информация", съобщиха от Специализираната прокурат...
Вежди Рашидов
18:27 | 10 Юли 2020 г.

Директорите на БНР и БНТ вече да са с мандат от 5 ...

18:27 | 10 Юли 2020 г.
Председателят на Комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, внесе предложения за промени в Закона за радио и телевизия, к...
Виолета Иванова
18:18 | 10 Юли 2020 г.

Историята на първата българка, обиколила света на ...

18:18 | 10 Юли 2020 г.
Моторите са страст на мнозина, особено когато настъпят летните месеци. Но колко могат да се похвалят с това, че са обиколили света на две...
Йордан Апостолов
18:08 | 10 Юли 2020 г.

Йордан Апостолов: Световната икономика до сега се ...

18:08 | 10 Юли 2020 г.
Тежките икономически последствия от здравната криза тепърва предстоят. Това мнение сподели депутатът от НФСБ Йордан Апостолов в предаване...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива