Русия и Турция си поделят Балканите

Анкара напира да се превърне в ключов икономически фактор в региона

Източник: Facebook

Балканите са традиционен турски пазар, в конкуренция с икономиките на ЕС, преди всичко на Германия, Италия и Русия. Глобално погледнато Турция иска да бъде един от лидерите на Балканите.

Турция вижда себе си като значим регионален инвеститор, преди всичко в инфраструктурата, строителството, земеделието, търговията и туризма. Своето влияние Турция насочи към Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, Македония, Албания, но същевременно и към България и Гърция. Основната цел на тази външна политика е разширяването на икономическата дипломация в целия регион на Западните Балкани.

Данните за 2016 г. показват увеличен износ от Сърбия и Босна в Турция. В Турция Босна е изнесла стоки за 650 млн. марки (такава е валутата в тази страна - бел.ред.), докато през 2015 г. обемът на износа е бил 500 млн. Миналата година Сърбия е изнесла в Турция стоки за 900 млн. долара, а през 2015 г. - за между 700 и 800 млн.

В същото време Турция участва в свързването на пазарите между Сърбия и Албания. През последните 20 г. турската Агенция за сътрудничество и координация е реализирала над 800 проекта в Босна, голяма част от които са в Република Сръбска.

С една дума официална Анкара се опитва да се превърне в ключов фактор на Балканите. Като доказателство за това е големият брой на мощни компании в сферата на строителството и, по-специално, при изграждането на магистрали. Американско-турската компания ''Enka-Behtel'' изгражда пътищата на Балканите, преди всичко в Албания, Косово и по коридорите Е-10 и Е-8.

Русия ще подкрепи икономическото влияние на Турция на Балканите основно заради стратегическите енергийни интереси (газопроводите), с помощта на които Турция ще се превърне в неин стратегически партньор и така двете страни да експлоатират балканския, но и европейския пазар. Всъщност това е и ясно записано в междуправителственото споразумение между Русия и Турция. В този документ се подчертава, че трябва преди края на 2019 г. да бъде готова за експлоатация морската част на "Турски поток". В същото време трябва да бъдат направени промени в договорите за доставка на газ от Русия за Турция през територията на България.

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по време на срещата си в Москва на 10 март възможността за доставки на Анкара на противовъздушна система "С-400". Очевидно е, че Русия иска през Турция да има по-голямо влияние на Балканите. И обратното - да бъде конкурент на ЕС и на американското влияние.

Поради тази причина Русия и Турция ще работят върху подялбата на своите интереси на Балканите. Турците ще увеличат своето влияние сред мюсюлманското население, а руснаците - сред православното. Сегашните геополитически процеси би трябвало да запалят червената светлина в ЕС. Политическите анализатори вече са стигнали до заключението, че би било доста наивно ЕС да изгражда своето влияние на Балканите само чрез евроинтеграцията или чрез изпращането на незначителни парични суми. Крайно време е Брюксел да осъзнае, че Балканите трябва да се превърнат в геополитически приоритет за ЕС.

Като се има предвид, че американската администрация е загубила интерес към Балканите, Брюксел не би трябвало прекалено много да чака. Ако ЕС отлага, много бързо ще се изправи пред факта, че отделни източни Велики сили, стъпили на Балканите, са създали свои зони за влияние и интереси.

Томислав Крешович и Предрад Прокоплевич, BKTVNews (Белград / Сърбия)

 

Етикети: Турция , Русия
20:31 | 11 Юли 2020 г.

Кольо Колев, социолог: Радев носи политическа отго...

20:31 | 11 Юли 2020 г.
Никой не може да носи отговорност за всички хора на площада. Когато правиш подобно нещо трябва да се погрижиш и за организацията. Това ка...
Гостите на \
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Каракачанов: Президентът излезе от ролята, която м...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
"От разделението на хората не печели никой", заяви пред NOVA воцепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &n...
такси
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Таксиметрова кола излетя от пътя се преобърна в хр...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
Таксиметров шофьор излетя от пътя и се преобърна, по чудо остана жив, предаде репортер на БГНЕС.   Още новини от България и ...
20:00 | 11 Юли 2020 г.

Екип на Канал 3 бе нападнат на протестите в София ...

20:00 | 11 Юли 2020 г.
Демонстранти обиждаха и упражниха агресия към екип на Канал 3, който отразява шествието в столицата.  По-рано днес екипът ни ста...
протести
19:50 | 11 Юли 2020 г.

НА ЖИВО по Канал 3: Извънредно студио с коментари ...

19:50 | 11 Юли 2020 г.
Извънредно студио с водещ Любо Огнянов с коментари и живи включвания от протестите в София. Директно можете да го проследите ТУК. Гос...
covid-19
19:24 | 11 Юли 2020 г.

СЗО: Много малко вероятно е светът да изкорени кор...

19:24 | 11 Юли 2020 г.
"Много малко вероятно е светът да успее да изкорени коронавируса при настоящите обстоятелства, предупреди в петък Световната здравна...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини