Дни преди Великден: Вижте колко ще струва празничната трапеза в различните краища на страната

Разликите в цените на основните продукти, които слагаме на масата, не са отчетливи в различните региони, но почти навсякъде се забелязва поскъпване с наближаването на празника

великденски яйца
Източник: Канал 3

великденски яйца

С около 5% повече ще платим за великденската трапеза тази година, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред "Фокус". По думите му тазгодишната трапеза на българина за Великден излиза 47.90 лева, а миналата година тя е била 45.41 лева, което е разлика от 5%, но е по-евтино спрямо 2013 година.

"Анализите показват, че стресовата ситуация покрай празниците е много малка и измененията в цените са в много малки граници", каза още Владимир Иванов. Той допълни, че въпреки поскъпването на газа с почти 30%, едва ли ще има рязко покачване при цените на основните продукти. Разликите в цените на основните продукти, които слагаме на масата по време на Великден, не са отчетливи в различните региони на страната, но почти навсякъде се забелязва поскъпване с наближаването на празника.

Около 100 лева ще струва на жителите на Пазарджик и региона великденската трапеза. Дни преди Великден цената на агнетата в област Пазарджик се увеличи и достигна до 7 лв за килограм живо тегло, съобщи Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в област Пазарджик. До преди няколко дни цената на килограм живо тегло при агнетата беше 6 лева. Цената на агнешкото месо в магазините също се покачи през последните дни. Първоначално тя беше около 12-13 лева, но вече повечето търговци предлагат агнешко месо на цена от 14-15 лева за килограм. Агнешко за дроб сърма е около 6.50 лв./кг, а агнешките глави са около 3 лв./кг. Цената на килограм агнешки ребра и плешка е около 13 лв. Някои от по-големите магазини предлагат и на място изпечено и пълнено с ориз агне, което улеснява приготовленията за празника. Повечето от хората купуват между 2 и 4 килограма месо. Голямо е разнообразието от козунаци дни преди Великден в търговската мрежа в Пазарджик. Цените са между 2,00 и 4,50 лева. Много от фурните и цехове за производство на закуски приемат поръчки за самия празничен ден, за да са сигурни клиентите, че козунакът ще е пресен. Поръчки се приемат и за пити, изпечени на място. Най-търсени са обикновените козунаци, които струват 2,00 лева. Тези със стафиди, орехи или шоколадови парченца достигат цени 4,50 – 5,00 лева. Големите хранителни вериги в Пазарджик по традиция предлагат вносни сладкиши, характерни за Великден, които са на цени от 5,00 до 12,00 лева. От 0.20 до 0.26 лева е цената на яйцата дни преди Великден. Домашно произведените яйца са на цена от около 0.26 лева за брой. И през тази година на пазара има пъдпъдъчи яйца, които не се търсят много често, но се вземат от домакините за декорация към традиционно боядисаните яйца за празника. Цената за бройка е 0.25 лв. В много магазини има традиция преди Великден да се продават и боядисани яйца, които са окомплектовани по 10 и 20 броя. На цени от 0,40 лева до 1,20 лева се предлага зелената салата в Пазарджик. Салатата е най-търсеният зеленчук седмица преди Великден, като има тенденция за леко намаление на цената. На цена от 0,40 лева могат да се намерят дребни салати с немного добър търговски вид, докато по-едрите достигат цени от 0,80 лева – 1,20 лева. Най-търсена в града е къдравата маруля, която е по-крехка, но се запазва свежа по-кратко време.

В Благоевград тази година ще имат една от най-скъпите трапези на Великден. С наближаването на празника се наблюдава непрекъснато увеличение на цените на продуктите, които са необходими за подготовката на празничната вечеря. Цената на агнешкото месо само за няколко дни се е повишила и вече на места е над 14 лв/кг. В началото на седмицата благоевградчани можеха да купят агнешко месо на цени от 10 до 12 лв./кг. Между 22 и 30 стотинки е средната цена на яйцата в търговската мрежа на Благоевград. В големите търговски обекти вече се предлагат и боядисани яйца, чиято цена е между 3 и 4 лева за опаковка, в която има от 6 до 12 боядисани яйца. При боите за яйца цените варират между 0,40 лв. и 3 лева. В града козунаците се продават на цена от 2.00 до 2.50 лв. за брой. Цената на розовите домати – българско производство на кооперативния пазар в Благоевград, е от 3.20 до 3.50 лева за килограм. Според търговците на зеленчуци за великденската трапеза повечето хора ще предпочетат салата от гръцки краставици и домати, защото са много по-евтини от българските. Висока остава цената и на краставиците, като на места е около 3 лева за килограм. Клиенти коментираха, че най- вероятно ще се задоволят със зелена салата, която на кооперативния пазар може да бъде намерена и за по-малко от 0,50 лв.

Повишени са цените на доматите и краставиците по пазарите във Варна дни преди Великденските празници. До 6 лева за килограм достига цената на българските розови домати. Търговците коментират, че преди Великденските празници се наблюдава известно увеличение в цените на някои зеленчуци и плодове. Доматите с произход Турция се предлагат на цена за килограм между 4 и 5 лева, като увеличението преди празниците е с около 60-70 стотинки, включително и на розовите домати. При българските краставици увеличението е с около 40 стотинки, като по пазарите във Варна те се предлагат на цени за килограм между 3 и 4 лева. С по-ниски цени са салатите и зеленият лук, – между 70 и 90 стотинки а цената на репичките се запазва. Завишение с около 20 стотинки се наблюдава и при гъбите. При плодовете по-високи преди празниците са цените на ягодите, които се предлагат за 6-7 лева за килограм, както и на бананите, които на места се предлагат за над 3 лева за килограм. При агнешкото месо не се наблюдава увеличение спрямо предходните дни, като около 13 лева за килограм е средната цена на агнешкото в търговската мрежа във Варна. Магазините за месо са заредени добре, като се предлагат агнешки бут, агнешка плешка, както и цяло агне. Цените варират от 13 до 16 лева за килограм. Подобни са цените и в големите търговски вериги, като точна цена на месото за седмицата преди Великден не е обявена, тъй като се променя всеки ден. Целите агнета са на цена около 13,50 лева за килограм, по-скъпи са агнешките бут и плешка. В търговската мрежа се предлага и замразено агнешко месо, което е на цена около 13 лева за килограм. Запазват се и цените на козунаците. Между 2.50 и 6 лева е цената на традиционните български козунаци, които се предлагат в пекарните във Варна. В големите търговски вериги цените на козунаците са сравнително по-ниски и са между 1.80 и 3.50 лева за руло или козунак с пълнеж. Според прогнози на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна по време на Великденските празници се очаква да бъдат продадени над 300 000 козунаци. Традиционните за Великден боядисани яйца се предлагат в много от търговските вериги. Яйцата са предварително сварени и боядисани в различни цветове, като средната цена за 10 броя е между 4 и 5 лева. Във веригите кора пресни яйца се предлага средно за 5 лева

Между 50.00 и 100.00 лв. ще струва великденската трапеза за жителите в Смолянска област. Цената на агне живо тегло не се е променила от миналата година и средно е около 5.50 лв., но цената на трупното агнешко месо в областта в магазинната мрежа се търгува на цени от 12.00 лв. за килограм до 15.00 лв. за килограм. Цената на вносните агнешки комплекти за дроб сарма е 3.50 лв. за килограм, а на българските 6.60 лв. за килограм. Агнешки главички се продават на цени от 2.40 лв. Средната цена на яйце в магазинната мрежа е около 0.24 лв. Цената на опаковка от 6 яйца е 1.65 лв., а за кора бели яйца от 30 броя е 7.99 лв. В магазин на производител може да се намери на по-ниски цени, в зависимост от размера на яйцата цените са от 0.15 лв. до 0. 20 лв. за бройка. Цените на боята за яйца пък варира от 0.40 лв. до 3.40 лв. Най-евтиният козунак в магазините се продава на цена от 1.50 лв., но се предлагат и вносни, чийто цени достигат 17.00 лв. Различни са цените и на зеленчуците. Пресните зеленчуци българско производство в Смолян се продават на по-високи цени от вносните. Килограм краставици внос от Гърция се продават за 1.30 лв./кг, цената на родното производство е 2.20 лв./кг. Цената на доматите е съобразена със сорта и качеството, продават се на цени от 2.90 до 3.50 лв./кг. Цената на зелената салата и репичките е около 0.70 лв., Връзка пресен лук се продава на цена от 0.35 лв. С по 10 стотинки по-скъпо продават зеленчуците в отдалечените и по-крайни квартални магазини.

Между 30 и 40 лева ще струва празничната трапеза за Великден в Кюстендил. Зелена салата от маруля, зелен лук и репички струва около 2.10 лв. Цената на връзка репички и лук е 60 стотинки, марулята се продава за 80 стотинки, а цената на краставиците и доматите започва от 2 лв./кг. и достига до 3 лв./кг. Агнешкото се продава на цени от 13 лв./кг. до 15 лв./кг. Цената на живото тегло е около 6 лв./кг. На дребно кора яйца може да се купи за 5 лева. Цената на боите за яйца започва от 2 лв. и достига до 5 лева за пакет, в зависимост от вложените в тях материали. Цената на козунака зависи от съставките. Най-скъпите козунаци – с ядки, плодове и шоколад, могат да достигнат и 6 лева, но традиционният козунак е на цена от 2.50 лева за брой.

Видинските търговци признават, че слабо е търсенето на агнешко за Великденската трапеза. Цената на килограм агнешко във Видин стига до 14,80 лв. за килограм. Агнешко се предлага в магазините на търговски вериги и големи магазини за месо, охладено и с етикети, че е българско. Цяло агне се предлага само в два магазина на големи търговски вериги, като цената е 13 лв. за килограм. Отделно клиентите могат да изберат бут, като цената е 14,20 лв. за килограм, а цената на агнешката плешка е 12,90 лв. за килограм. Някои от магазините предлагат агнешки котлети – 14,80 лв. за кг. Най-евтини са агнешките комплекти за дроб сърма – 7,80 лв. за килограм. 6 лева за килограм живо тегло е цената на агнетата във Видинска област дни преди Великден. Малко по-скъпо – 6,50 лв. за килограм живо тегло се продават ярета в региона. Магазинната мрежа във Видин предлага разнообразие от козунаци. Голяма част от тях са местно производство, като преобладават натуралните козунаци, които са в разфасовки от 500 грама. Цената на тези козунаци е от 1,50 лв. до 1,90 лв. за брой. По-скъпи са козунаците с ядки, стафиди или с какао. При тях цените тръгват от 2,20 лв и стигат в зависимост от влаганите добавки до 4 лв. Все още няма голямо търсене на козунаци, обясняват продавачите в магазините. Според тях в съботния ден ще започне по масово да се купуват козунаци. Видинчани купуват козунаци и от местни пекарни, като предварително поръчват бройките козунаци и с какви ядки искат да бъдат. Цените на пресните салати, пресния лук и чесън поскъпнаха на Видинския пазар. Цените на къдравите бели салати са от 80ст до 95 ст. Марулите са по-евтини - за 0,60 ст. Връзка репички е 1 лв, има и по дребни за 0,60 лв. Връзка пресен лук е от 75 ст. до 80 ст. Пресен чесън има по-малко и цената му е от 90 ст. до 1 лв. Доматите и краставиците са обикновено вносни, оранжерийно производство. Цената на доматите е 3,20 лв за кг., а на краставиците – 2,30 лв. за килограм.

Между 70 и 90 лв. ще са необходими на едно домакинство в Сливен, за да подготви празничната трапеза за Великден. В момента по магазините в Сливен цяло агне върви между 10 и 13 лв. за кг. По-скъпо се продава разфасованото месо, което струва между 12 и 15 лв. за килограм. Цената на агнешкия дроб комплект в сливенските магазини е от 5 до 10 лева за килограм. Традиционната за пролетта къдрава маруля е по 0,70 – 0,90 лв., обикновените са малко по- евтини. Връзка зелен лук или чесън се продава средно по 50 стотинки. Краставиците са на цена по 1,50 лв. за килограм на пазарите, а в магазините са от 1,99 до 2,60 лв. за килограм. 50 стотинки е връзка пресни репички. Козунаците, приготвени от местни фирми и пекарни са предпочитани от жителите на Сливен. В зависимост от съставките, струват между 2,20 и 5,50 лева за 400 грама. От 1 до над 14 лева варира цената на козунаците в магазините. По – скъпи са вносните козунаци с добавки от портокалови кори, стафиди и сушени плодове. Българските са от 1.20 до близо 4 лева. Търговците съветват хората да закупят козунаците за празника няколко дни по-рано, тъй като в събота преди Великден обикновено се пекат по-големи количества и нерядко това е за сметка на качеството. От 5 до 7 лева варира цената на кора яйца в Сливен седмица преди Великден. Цената на яйцата на сливенския пазар в момента варира от 0,15 до 0,28 лв. за брой. Хората масово купуват яйца от хипермаркетите, където цената е най – ниска. Там една кора с 30 яйца от среден размер се продава за 5 лв. Био яйцата се продават по 75 стотинки за брой. Цените на боите варират от 0,75 стотинки до няколко лева, като и тази година популярни са седефените и перлените бои. Те са от 3 до 5 лв. Украшенията като кошнички, изкуствена трева или яйца за украса започват от 1,50 лв. до десетки левове

Между 90 и 110 лв. ще струва трапезата за Великден на жителите на Пловдив. На цени между 14 лв. и 16 лв. за килограм се продава агнешкото месо на територията на града. Отчита се повишение на цените през последните дни в резултат на търсенето и на наближаването на големия християнски празник Великден. Продавачите обобщиха, че купувачите се ориентират основно към агнешки бут, агнешки дреболии и по-рядко към цяло агне. Средно жителите на Пловдив закупуват около 3-4 килограма месо за Великден, което им струва между 50 и 60 лв. Отчита се повишение с няколко стотинки и в цената на яйцата в Пловдив дни преди Великден. Те се продават между 0.18 и 0.28 лв. за брой, като цената варира в зависимост от размера, произхода и брой в разфасовка. Кора с 30 яйца може да се закупи най-малко за 4,80 лв., като търговските вериги предлагат най-различни намаления и промоции. За улеснение в търговските вериги се предлагат и боядисани яйца, чиято цена е между 3,50 и 4,50 лв. за опаковка, в зависимост от броя в тях. В голям интервал варират цените на козунаците по големите вериги хранителни магазини и пекарни в Пловдив за Великден. По пекарните в града козунаците се продават на цени от 1,50 лв. до 5 лв. Най-ниска е цената на обикновените и на тези с какао – между 1,50 лв. и 2,50 лв. По големите вериги магазини се продават български и вносни козунаци. Родната продукция струва между 1,80 лв. и 3,00 лв., в зависимост от вида и производителя. Вносните козунаци могат да се закупят на цени от 6 лв. до 20 лв. Според продавачите един потребител закупува средно около 2-3 козунака и 1-2 козуначени рула. В последните дни се отчита увеличение и в цената на продуктите за зелена салата по пазарите в Пловдив. През миналата седмица марулите се продаваха на цени между 0.65 – 0.80 лв., докато сега на повечето места достига 1,10 – 1,30 лв. Най-предпочитана от потребителите е къдравата маруля. Връзка зелен лук се предлага за 0,60 – 0,80 лв. Малко по-скъпи са репичките – връзката се продава за 1,00 – 1,10 лв. Подправките запазват цената си – връзка магданоз или копър струват между 0,55 и 0,75 лв. Цените на краставиците и доматите по пазарите в Пловдив също вървят нагоре. Краставиците се продават за около 2,40 – 2,80 лв. за килограм, в зависимост от качеството и производството. Доматите, предимно внос, се търгуват на цени от 2,20 – 2,90 лв.

Във Велико Търново също се отчита повишение на предпочитаните стоки за Великденската трапеза. Между 0.25 до 0.40 лв. е цената на яйцата дни преди Великден. В големите търговки вериги яйцата се продават най-евтино – 0.25 лв. за брой. Домашните яйца са на цена от около 0.25 -0.30 лв. за брой. Козунаците, пакетирани от заводи и фирми за сладкарски изделия, се предлагат на сравнително ниски цени, започващи от 1.40 лв. за брой. По-голям е интересът на купувачите към козунака, направен в частните фурни. Там цената варира между 3.00 и 5.00 лв. за около 500 грама от великденското изделие. Сумата се определя както в зависимост от пълнежа – локум, стафиди или шоколад, така и от формата и украсата отгоре. Кифличките са на по-достъпни цени и могат да бъдат намерени за 1.20 – 1.60 лв. също за 500-600 грама. Само за седмица цената на агнешкото месо във Велико Търново се е повишила и на места вече е над 14 лв./кг. В края на миналата седмица великотърновци можеха да купят килограм агнешко месо за около 13 лв. Търговците в месарските магазини споделят, че с наближаването на Великден, отчитат значително увеличение на търсенето, а това води и до увеличение на цената. Все още най-търсени са плешките или половин агне. Цената на дроб сърмата варира от 5 до 9 лева за килограм, в зависимост от това дали е българско производство или внос. Най-евтина е дроб сърмата с произход Нова Зеландия. Пакетът обаче съдържа само черен и бял дроб и сърце и се предлага на цени, доста по-ниски от пазарната стойност. Продавачите напомниха, че при купуването на агнешко месо трябва да се следи за печат върху него. Цветът пък е гаранция, че месото е свежо и не е било замразявано. Те подчертаха, че цената на живото агне е между 5 и 6 лева за килограм, което означава, че реалната му стойност в магазинната мрежа трябва да е около 12 лева. По думите им всичко над тази цена е пазарна надценка. Цените на най-продаваната салата по това време на годината – зелената, варира от 0.80 до 1.20 лв. Според търговците на Кооперативния пазар в старопрестолния град, най-продавана е т.нар. къдрава зелена салата, която струва между 1.00 и 1.20 лв. за брой. Краставиците и зеленият лук, с които тя се гарнира, също са сред търсените зеленчуци. Великотърновци плащат между 2.40 и 3.20 лв. за килограм краставици, в зависимост от техния произход. Цената на зеления лук е средно 0.50 ст. за връзка, толкова струват и репичките. Червените домати са около 2.50 – 3.00 лв. за килограм, а цената на розовите достига до 4.80 лв. На великотърновския пазар вече има и пресни картофи за 1.00 – 1.50 лв. В магазинната мрежа се предлагат и ягоди, които струват между 3.50 и 5.00 лв. Продавачите коментират, че цените са нормални за това време на годината, но в сравнение с предходни години са по-високи.

Етикети: Великден
Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс