Süddeutsche zeitung: Континентът е застрашен от френска рулетка

Надеждата на Франция и на Европа се казва Еманюел Макрон, феноменът, който ходи по вода

Süddeutsche zeitung: Континентът е застрашен от френска рулетка
Източник: БГНЕС

Süddeutsche zeitung: Континентът е застрашен от френска рулетка

Сега във Франция има човек, който, изглежда, може да ходи по водата. Името на този феномен е Еманюел Макрон. 39-годишният бивш банкер и министър стана нова звезда в Париж - и в същото време последна надежда за Европа.

Според допитванията до общественото мнение след девет седмици на Макрон ще се падне историческа роля: да защити ЕС от неговия най-опасен враг. Доколкото Марин льо Пен, популист и националист, се стреми да победи на президентските избори на 7 май, а след това - както тя заяви - да разбие интегрирана Европа, в това число еврото и Erasmus. В такъв случай Frexit ще стане краят на Европа.

Макрон, френски европеец и гражданин на света, чувства отговорността. Той противопоставя на националното отстъпничество на Льо Пен обещанието за ново начало в бъдещето. Неговият социален либерализъм прехвърля граници, за които даже не е смеел и да мисли неговият наставник Франсоа Оланд. Макрон има намерение да наложи на пазарите политика, която се основава на скандинавския модел.

Но, преди всичко, силата на Макрон е следствие от слабостта на почти всички негови противници. Със своите грешки те му създадоха опора, която му позволява, в преносен смисъл, да ходи по водата на Сена.

Управляващите сега социалисти сами отидоха на втори план. Техният алтернативен ляв кандидат Беноа Амон води Социалистическата партия към разпадане, точно както направи Джеръми Корбин с британската Лейбъристка партия.

След това със саморазрушение се захвана Франсоа Фийон, кандидат на десницата. Делото за големи плащания с държавни средства на жена си и децата му зачерта възможността за избирането му.

Фийон все още е кандидат, защото други враждуващи "кръстници" на партията - бившият премиер Ален Жюпе и бившият президент Никола Саркози не могат да се разберат за замяна. Фийон вече загуби шанса да стане държавен глава. На всички е ясно, че това засега не разбира само той самият.

Остава Марин льо Пен. Макар че лидерът на Националния фронт също е замесена в скандали. Преди година Льо Пен публикува в Туитър отвратителни снимки на терористи от „Ислямска държава“ (ИД).

Подобна жестокост за нея е способ да заяви желанието си за власт. Това, че Европарламентът може да я лиши от имунитет, не вълнува Льо Пен. Напротив, тя направо тържествува, когато "системата", т.е. правовата държава, я преследва. Както показват обвиненията за фиктивна работа на сътрудници на Европарламента, тя, изглежда, знае, как разумно да използва "системата", с която се бори.

Тя използва всяка нова призовка за явяване в съда, за да се преструва на Жана д'Арк, защитницата на хората в неравностойно положение. Нейните привърженици смятат това за преследване, а някои дори за "кръщение". Нейните рейтинги не падат, а даже растат.

Бъдещето на Европа ще се реши днес и на 7 май. На Франция не й е нужно чудо, а "само" достатъчно количество демокрация. В противен случай целият континент е застрашен от френска рулетка.

Кристиан Вернике, в. "Зюддойче цайтунг".

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс