Георги Гергов: Главният прокурор Цацаров не е заплашвал Сашо Дончев

Разговорът е записан на 22 април, около 40 минути, след като Гергов си подаде оставката като член на ИБ на БСП

Георги Гергов в
Източник: Канал 3

Георги Гергов в "Беновска пита"

В началото на интервюто Беновска пояснява за зрителите, че този сет се заснема непосредствено след оставката на Георги Гергов като член на ИБ на БСП.

"Защо си подадохте оставката? Защо спестихте на Корнелия Нинова това да произнесе обвинителен акт срещу Вас за това, че Вие сте се срещал в извън работно време на главния прокурор, в обедната му почивка, заедно с газовия магнат Сашо Дончев?" – попита Илиана Беновска. Георги Гергов заяви, че според него това е сценарий, а той като партиен човек не може да влиза в тяхната игра и това е продиктувало решението му в последния момент да подаде оставка. По негови думи, на самия пленум е говорил за хората, които задкулисно стоят в тази схема. "Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той (Румен Овчаров) беше при нея." – заяви Гергов.  На въпрос на Беновска кой е поискал въпросната среща, Гергов беше категоричен , че той е бил инициатора за нея, а конкретния час е определила Нинова. "Кои са другите, които стоят в задкулисието?"-  попита водещата Беновска. Гергов отказа да ги назове поименно.

"Как се появи тази среща между Сашо Дончев, Цацаров и Вас?"- попита Илиана Беновска, а Гергов коментира, че всеки ден пие кафе с някой, подчертавайки как Цацаров не е всеки, но познанството им е от много години. "Едно кафе нищо не значи. Един прокурор може да се среща с всеки и е длъжен да се среща с всеки, който иска среща."-  обясни Гергов и допълни, че днешните действия са "налели вода в мелницата" на "Да България", където по негови думи са хора като Прокопиев, които освен себе си не виждат нищо друго.

На въпрос на Беновска, дали това не е някаква своеобразна борба между американското лоби, соросоиди и "Америка за България"от една страна и българското и руското лоби в негово лице, от друга, като напомни, че Георги Гергов е гражданин на Русия и почетен консул на Руската федерация. Гергов сподели, че няма представа дали това е така и допълни, че той самият няма отговор на много неща, но беше категоричен , че не е сътрудник на ФСБ.

"Кой заложи капана, кой предложи тази среща да се състои и по какъв повод?"- попита Беновска, пояснявайки: "Пред един дамски клуб, един голям индустриалец и мъж – Сашо Дончев, съобщава с доста картинни подробности и артистично, как Вие сте му се обадил от някакъв обяд в неделя на 18 март". Гергов сподели, че не е допускал, че ще бъде употребен по такъв начин от Сашо Дончев и според него не главния прокурор е поискал тази среща: "Какво може да иска главния прокурор от Сашо Дончев?". Според него това е бил един нормален разговор, на който той е присъствал, без да взема участие. "Накрая листа, който се извадиха / от Сашо Дончев/, те бяха три листа, бяха ясни желания, които да се изпълнят. Тогава ясно му отговори на Дончев главният прокурор, че това не става. Няма посредници – ние се разбрахме да пием кафе. И го направихме в 12 часа, в обедната почивка на главния прокурор-"- коментира още Георги Гергов и допълни: "Аз днес изгорях от бюрото за партията за едно кафе".

Гергов: Ще видим. Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...

Беновска: Вие дали загубихте битката, или я спечелихте?

Гергов: И аз ще отговоря като теб- историята ще покаже, историята. Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска, която...

Беновска: Чия?

Гергов: Маската на новия председател на партията.

Беновска: Тази хубава жена? Каква маска? Какво крие?

Гергов: Аз няма да й спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа.

Беновска: Сега ще попитам. Колеги, моля Ви, ако имате възможност извадете моя коментар от 30.10, мисля че беше, с който започвам предаването, в който задавам редица въпроси към Корнелия Нинова. Искам сега да ги задам на Георги Гергов и да видим- той знае ли верните отговори и дали ще ги зададе и той на Корнелия Нинова. Ако сте готови, пуснете го, моля Ви.

Гергов: Добре, дори не знам какво сте питали.

Коментар на Беновска излъчен в "Беновска пита" на  30.10.2016г.:

Беновска: Г-жо Нинова, кажете си за "Бургартабак"! ИБ и БСП, когато отваряте политически фронтове, подкрепят ли Ви?

Преди години президентът Петър Стоянов призова премиера Иван Костов: "Иване, кажи си!" Иван не си каза. И после избирателите "му казаха"... А историята ще продължава "да му казва", защото времето разкрива всичко...Да не се случи и с Вас, г-жо Нинова?

Корнелия, кажи си за "Бургартабак"!

Днес питам лидера на БСП: Г-жо Нинова, като ЕООД ли стопанисвате партията 100-летница БСП? Защо не посочвате Вашите  заместници в БСП вече половин година? Съветвате ли се, поне, с непълния състав на ИБ на БСП преди да говорите публично? Давате ли си сметка,че всяко изявление на председателя на БСП е позиция на партията БСП, на нейното ръководство, на членовете?  

Давате ли си сметка,че отваряте политически фронтове? А имате ли войска да спечелите войната с Борисов и ГЕРБ? Само 1 пилот без ескадрила не стига... : )

ИБ и БСП подкрепят ли Ви? Г-жо Нинова,кажете си за "Бургартабак"! Трябва да е ясно имате ли право да сте "гарант за честни избори" - както се самономинирахте. Отговорете  честно пред обществото и пред ИБ, и пред НС, и пред привържениците на БСП:

1.     Защо през 2007 г. премиерът Станишев Ви махна от поста заместник- министър на икономиката, но възстанови Делян Пеевски, за когото   съобщихте по телевизора,че сте му жертва и Пеевски ви е "размазал"?

2.     Ще отречете ли, че сте имали близки отношения с Делян Пеевски и сте го търсила през известен български олигарх?  Защо сте приятел с човек, за когото твърдите, че ви е "размазал"?

3.     Жертва или пък печеливша сте, г-жо Нинова, като  директор на "Булгартабак"?

4.     Защо въпреки, че вече не сте е в борда на Булгартабак, все още не сте освободена от отговорност?

5.     Кои са искали да купят Булгартабак по "внушения на Пеевски"? И кои са "същите тези", на които "Борисов после е продал "Булгартабак"? - цитирам Ви.

6.     Страх ли вие ,че Борисов и прокуратурата ще проверят дейността Ви като управляваща "Булгартабак"?

7.     Как печалбата на "Булгартабак" по Ваше време беше 2 млн.лева на година, а при частния собственик, след това, многократно повече?

8.     Кога по сметките на "Булгартабак" е имало 600 млн.лева?

9.     Какви бюджети за реклама и в чужбина са реализирани от "Булгартабак", когато Вие бяхте в борда на компанията и отчитахте ли  суми на някого - говори се за Румен Овчаров?

10.  Какви са размерите на италианските рекламни договори за цигари, реализирани по ваше време и каква печалба е реализирал "Булгартабак" по тях?

11.  С кого поддържате  отношения и работите? Някой от тях носят ли имена Христо Лачев и Росен Карадимов?

На тези и други въпроси, г-жо Нинова, отказахте да отговорите  публично на брифинг в Народното Събрание  и ме поканихте  за камерен - само пред мен -   отговор, цитирам: "пред вратата на стаята на БСП". Ще се въздържа да Ви напомня,но трябва да знаете като  лидер, уважаема г-жо Нинова, че политиците са длъжни да отговарят публично, а не на четири очи "пред вратата" ...

Гергов: Хубави въпроси. И аз искам отговор.

Беновска: А защо не го поискахте, още когато я избирахте? Защо не я попитахте, още когато я махнаха от зам.-министър? Добре, тогава тя не беше фактор в БСП.

Гергов: Аз тогава се застъпих, помолих другаря Станишев да я направи член на ИБ, това е моя заслуга тогава.

Беновска: Тя знае ли?

Гергов: Знае, разбира се. Знае. Сутринта те отиваха за Испания, а трябваше да я уволнят, когато се върнат. Сергей беше премиер тогава. Той я възстанови в ИБ, а за "Булгартабак" и за всички останали неща- те се знаят. Просто някои хора не са си свършили работата.

Беновска: Кои?

Гергов: Прокуратурата, кои?! Върху този, който сега сипят помия. Мислиш ли, тази атака срещу мен е случайна в БСП? Диктувано от Румен Овчаров. Как мислиш ?!

Беновска: Да, сега ще стигнем и до там. Вие знаете ли ,че прокурорските проверки срещу Корнелия Нинова са приключили на ниво прокуратура, но не са влизали в съдебна зала, което чисто юридически означава, че те могат да бъдат подновени винаги.

Гергов: Така е. Това го знам.

Беновска: Това не е ли контраатака от страна и на Корнелия Нинова срещу прокуратурата от страх?

Гергов: "Казвам ти щерко, сещай се снахо!"- знаеш ли го този български израз…

Беновска: Бойко Борисов поиска, помните ли, преди да си подаде оставката, ревизия на всички приватизационни сделки, което включва и нейното министерстване и "Техноимпекс"?

Гергов: Аз съм свидетел на тормоза, който направиха върху Бойко Борисов, не им прави чест.

"Защо не я попитахте, когато я избирахте?"-  попита Беновска, Гергов заяви и своето желание да разбере отговорите и припомни, че той е бил човекът, застъпил се пред Сергей Станишев да направи Нинова член на бюрото на БСП, вместо да я уволнят и допълни, че за "Булгартабак" някой не си е свършил работата, визирайки прокуратурата. Тази атака срещу него сега в БСП, диктувана от Румен Овчаров, не е случайна. Припомни, че цялата пловдивска група от 63 човека е подкрепила кандидатурата на Нинова и по този начин тя е спечелила лидерското място в БСП с 30-40 гласа пред Михаил Миков. Разкри как преди самото гласуване на Конгреса на БСП Нинова е попитала него, Красимир Янков и Асен Димитров какво искат и последните ясно са заявили желанието си за зам.-председатели по организационните въпроси и по коалиционната политика, което в последствие остава само като договорка без изпълнение."Аз искам партията да се справи със ситуацията, ние много надежди вкарахме в хората, много вярваха хората в това, че ние ще спечелим на тези избори."- коментира още Гергов.

"Вие знаете ли, че делата, че прокурорските проверки срещу Корнелия Нинова са приключили на ниво прокуратура, но не са влизали в съдебна зала, което чисто юридически означава, че те могат да бъдат подновени винаги?"- попита Илиана Беновска и зададе въпрос дали това не е контраатака на Нинова срещу прокуратурата: "Бойко Борисов поиска, преди да си подаде оставката, ревизия на всички приватизационни сделки, която включва и нейното министерстване и "Техноимпекс". Гергов се съгласи, че Бойко Борисов е бил подложен на тормоз и според него това умишлено действие не прави чест на изпълнителите. "Задкулисието в държавата е страшно, хората и народа не знаят какво се случва по върховете."- заяви Георги Гергов и допълни: "кой по върховете не е в цялата тази схема?" . Според него, държавата се тресе, нищо не се случва, всеки се хвали, а хората стават все по-бедни. Поясни, че преди 2 месеца е поискал да се оттегли, защото по думите му ИБ обслужва лидера си и няма собствено мнение: "Освободиха се и се отстраниха много водещи фигури в партията, те просто като валяк ги прегазиха". Допълни още, че това е бумеранг, който ще създаде доста главоболия в бъдеще. Гергов изрази своето облекчение след днешното заседание, но беше категоричен, че на този етап няма да подава оставка като председател на организацията на БСП Пловдив – област, като обясни, че 40 минути след като е подал оставка от ИБ няма време да се осмисли качествено ситуацията и затова ще изчака да види по нататъшните действия. "Аз Корнелия я знам, тя задна скорост няма и сблъсъка тепърва ще се състои."- допълни още Георги Гергов.

"Защо избрахте нея вместо Михаил Миков?"- попита Беновска, а Гергов бе лаконичен:"Защото исках промяната" и допълни, че Михаил Миков е бил изчерпан, а всички останали възможни кандидати са млади. Неговата надежда е била за преорганизиране на партията. И поясни относно кандидатурата на Радев, че нито той, нито Русия са го посочили  за кандидат, подкрепил го е, защото е достоен човек и ще бъде добър президент.

"Имате ли записани клаузи в устава, че трябва да докладвате за всякакви срещи?"- попита Илиана Беновска. Гергов окачестви това като несериозно.

"Нинова докладва ли на ИБ за острите действия, които предприемаше срещу Бойко Борисов преди и по време на предизборната, и след като изгубихте изборите, кампания? Тя стикова ли се с вас?"- попита Беновска. Гергов отговори, че Корнелия Нинова е амбициозна, напориста, с цели и има какво да крие, но подчерта, че не е негова работа да се занимава с тези неща.

 "Страхува ли се Корнелия Нинова заради Вашата близост с Главният прокурор?" – попита Беновска. Георги Гергов отговори с въпрос: "Аз с кой не съм близък в тази държава?" и  добави, че е приет и от десни, и от центристи. "С Овчаров близък ли сте? Казвате, че той е наговорил Нинова?"- попита водещата, а Гергов бе категоричен, че всичко това е "хладна, добре преценена операция", а каква е целта - трябва да се пита самият Овчаров. Относно мястото на Овчаров в Надзорния съвет на "Лукойл" , Гергов поясни, че този въпрос може да бъде отправен към Бойко Борисов, Огнян Герджиков, както и към останалите управляващи.

"Аз избрах да дойда при теб, при поне 20 покани, аз те уважавам като добър журналист."- заяви Гергов.

"По-важно е да се съхрани името и лицето на партията и аз се притеснявам за това, какво се случва с партията в такъв вариант на управление, който сега се налага. Времето ще покаже – дано не съм прав."- коментира още Гергов.

На въпрос на Беновска за СМС изпратен на Сашо Дончев, в контекста на предупреждението, което последният е получил от главния прокурор, че телефона му се подслушва, Гергов обясни, че въпросният СМС е част от разговор с Дончев за една статия , който той е прочел пред журналисти, но според него това не е важно: "важно е това, че аз съм искал да направя добро на някого", а последствията са нелепи и обидни.

"Вярно ли е, че главния прокурор е заплашвал Сашо Дончев?"- попита Илиана Беновска. "Няма такова нещо!"- категорично заяви Гергов и добави, че разбира защо Сотир Цацаров толкова трудно се съгласил на тази среща.

На въпрос на Беновска как е реагирал на предложеното от Бойко Борисов място за председател на НС на Корнелия Нинова, Гергов обясни как след обаждането веднага е докладвал на ИБ, като същевременно е изказал и своето мнение по въпроса. Първоначално не е имало реакция от страна на Нинова, след което е била категорична, че няма да влезе в тази игра, което той определя като нейно лично решение.

"Ние се намираме във времето на националните отговорности, защото около нас ври и кипи. Не трябва ли вие българските партии тук да се обедините, а не да се разединявате? Не трябваше ли тя да приеме предложението, както така тя да стане председател на НС, така и Деница Златева да остане вицепремиер и отговарящ по европейските въпроси и председателството? Което тя как отказа, пак ли сама, или го обсъдихте на ИБ?"- попита Беновска. Гергов заяви, че от ИБ само са били уведомени какво е предложено и как няма да се случи, като не беше категоричен дали Златева лично е отказала, или решението е взето вместо нея.  

Беновска: Ето, бизнесът сега да ви попитам- Вие какви връзки имате с КРИБ, защото бизнесът излезе във Ваша защита. Становище на КРИБ, на УС на КРИБ, което ще го покажа после на камерата.

"Във връзка с разпространени в медиите изявления на политически партии по повод задочния конфликт между председателя на БСК Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България призовава политическите сили в страната да не изпадат в популизъм и да не експлоатират темата в полза на тяснопартийните си интереси." И така нататък.

"Ние имаме нужда от стабилност и предсказуемост в тези отношения."

Вие обаче станахте жертва.

Гергов: Аз не съм жертва. Аз поне така не се възприемам като жертва. Г-н Домусчиев съм го виждал 2 пъти през живота си. Единият път в Швейцария, децата ни, моите внуци и неговите деца учат там, и другият път пихме кафе. Това е. И биричка. Не кафе, а биричка беше, да бъда точен.

На въпрос на Беновска може ли всичко това, което се случи да се квалифицира като активно мероприятие Гергов бе категоричен, че е такова и добави, че БСП  трудно се "разчита". По негови думи, задкулисните играчи тръгват точно от там и изрази съгласие с мнението на водещата, че това мероприятие е също така и срещу Борисов и Цацаров. Според Гергов, Корнелия Нинова е отстранила всички здраво мислещи хора от ИБ: "Аз съм в ръководството на БСП, защото съм член на НС, но нали казах ще помисля дали ще остана въобще в ръководството на БСП".

Беновска: Вие защо търпяхте, аз питах и в това, което излъчихме, защо търпяхте да няма заместник председатели, аз хиляда пъти Ви питах?

Гергов: Виж сега, на конгреса разговорът между мен, Корнелия, Краси Янков, Асен Димитров в стаята преди да влезем да гласуваме беше следният: "Вие какво искате?" Когато Корнелия стана председател.

Беновска: Или Мишо Михов, или Корнелия Нинова.

Гергов: "Вие какво искате?" и аз ясно казах, и Красимир Янков каза, че искаме заместник-председател по организационните въпроси, а аз зам.-председател по коалиционната политика. Това е ясно казано, ясно договорено и неизпълнено.

Беновска: Г-н Гергов, кой Ви е крив? Една година Вие нямате зам.-председатели нито по коалиционната политика, нито Красимир Янков по организационните въпроси. Кой Ви е крив?

Гергов: Виж какво, знаеш ли ,че сега в момента аз идвам- преди малко ти каза 40 минути. Знаеш ли, че ми слезе една торба цимент от гърба.

Беновска: По-леко ли ти е?

Гергов: По-леко ми е.

Беновска: Попяхте ли си в колата? Коя Ви е любимата песен, я кажете?

Гергов: "Не остарявай моя любов"

Беновска: Попяхте ли си в колата: "не остарявай любов"?

Гергов: Разбира се, това е голяма песен. Истинска. Разбира се, на Емил Димитров песните. Въобще аз съм от старото поколение- патриархален, сериозен човек, но не мога да разбера накъде бутат партията?

Беновска: Защо Ви олекна? Не Ви ли стана още по-гадно, защото Вие оставяте тази партия, която Вие колко години сте член?

Гергов: Много. 41 години.

Беновска: Така вие оставяте ръководството на тази партия.

Гергов: Няма да се случи това. Една битка, която аз бях пак партиен и дадох оставка.

Беновска: Какво  ще се случи след Вашата оставка?

Гергов: Какво ще се случи?! Аз оставам зам.-председател на Пловдив-област, градската организация.

Асим Адемов
20:51 | 13 Юли 2020 г.

Асим Адемов: ЕС дава 50 млн. евро за еднократни по...

20:51 | 13 Юли 2020 г.
"Европа ни гледа с широко отворени очи, ЕС има точна представа какво се случва в България, не сме забутани в кьошето на този контине...
Проф. Пламен Киров
20:32 | 13 Юли 2020 г.

Проф. Пламен Киров: Съветниците на Радев са обикно...

20:32 | 13 Юли 2020 г.
Главният прокурор и президентът – кой как чете Конституцията? Време ли е за Велико Народно събрание? В предаването "Денят на ж...
20:20 | 13 Юли 2020 г.

БНБ: България се присъедини към Единния механизъм ...

20:20 | 13 Юли 2020 г.
България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране като следствие от решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ус...
протест
20:09 | 13 Юли 2020 г.

Протести в още над 10 големи града у нас

20:09 | 13 Юли 2020 г.
Протести в понеделник са обявени в поне още десет града в България. Повечето от тях започнаха в 19 часа, съобщава NOVA.   ...
Гостите на \
19:55 | 13 Юли 2020 г.

Политолог: Радев има голям авторитарен потенциал, ...

19:55 | 13 Юли 2020 г.
"Доста динамични събития се случиха в последните дни - сбъдна се мечтата на някои хора още от евроизборите миналата година да се пол...
Бойко Борисов
19:42 | 13 Юли 2020 г.

Премиерът честити рождения ден на своя внук Иван (...

19:42 | 13 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов честити рождения ден на своя внук Иван в официалния си профил във Facebook.   Министър-пред...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE