Георги Гергов: Цацаров- Дончев- Гергов е активно мероприятие срещу кабинета Борисов -3 : Казвам ти дъще, сещай се снахо!

Стенограма- Георги Гергов

Георги Гергов
Източник: Канал 3

Георги Гергов

Разговорът е записан на 22.04.2017 г.около 40 минути след като Георги Гергов си подаде оставката като член на ИБ на БСП

Беновска: Вие гледате и слушате „Беновска пита“  по „Канал 3“ и „Радио К2“ и сега ще поканя г-н Георги Гергов, героят на изминалата седмица. Добър ден, г-н Гергов. Добре дошъл!

Гергов: Добър ден. Добре заварил!

Беновска: Сега ще ни разкажете как сте. Заповядайте!

Гергов: Добре, мерси!

Беновска: Ще кажа за нашите зрители, че правим запис на този сет, който излъчваме в неделя. Правим го в събота, непосредствено и веднага след оставката. Няма и 40 минути, откакто сте си подал оставката и дойдохте тук. Благодаря Ви за доверието и за уважението и към мен, и към двете медии- „Радио К2“ и „Канал 3“. Дано да помогнем да се установи истинността на новините и истинността на принципите.

Гергов: Затова съм тук.

Беновска: Защо си подадохте оставката, защо спестихте на Корнелия Нинова това да произнесе обвинителен акт срещу Вас, затова че Вие сте се срещал в извънработно време, подчертавам, на главния прокурор, нали така- 12 часа, в обедната му почивка, заедно с газовия магнат Сашо Дончев?  Защо спестихте на Корнелия Нинова това- тя да изнесе своите мотиви защо иска Вие да напуснете изпълнителното бюро на БСП?

Гергов: Това за мен е един доста сериозен сценарий. По принцип го виждах по друг начин да се развият нещата. Аз съм партиен човек и не мога да вляза в тяхната игра и затова предпочетох в последния момент да си подам оставката.

Беновска: Стоп веднага. Коя е тяхната игра, която не е партийна, казахте?

Гергов: Аз на пленума говорих за хората, които наистина задкулисно стоят зад цялата тази схема.

Беновска: Кои са те?

Гергов: За мен беше ясно ,аз го казах и на трибуната, че това беше Румен Овчаров. Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той беше вътре при нея.

Беновска: И какво лошо, че е бил при нея? При нея са били и други?

Гергов: Не, само той беше в този момент. Аз исках среща. Всъщност аз поисках срещата.

Беновска: Вие поискахте среща с Корнелия Нинова, не тя ви повика? Говорим за петък.

Гергов: Да, вчера. Тя днес каза, че тя ме е повикала. Не е така. Аз поисках срещата и когато се чух с нея тя каза: „Ела в 14.30 часа тогава, защото в 14 часа е Румен Овчаров“. След това аз отидох на „Позитано“ и тя ми каза: „Жоро, заповядай, качвам се нагоре и той вътре в стаята“. И аз след това му звъннах на Румен и казах: „Румене, добър сценарий сте направили. Не знам какво целите.“

Беновска: Добре, но не е ли малко наивно той да дойде преди Вас, да се срещат, да се наговарят, след това Вие да дойдете?

Гергов: Те в нашата партия толкова наивни неща се случват, че какво да коментирам.

Беновска: Добре и кои са другите, които седят в задкулисието освен Румен Овчаров?

Гергов: По имена няма да ги изброявам, то се знае. Ние сме доста добри на тази тема.

Беновска: Кой Ви скрои капана или Вие сам си го направихте? Как се породи тази среща между Сашо Дончев, главния прокурор Сотир Цацаров и Вас?

Гергов: Ако това е капанът, че аз съм пил кафе със Сотир Цацаров, със Сашо Дончев- ами аз всеки ден пия кафе с някой. Да, ще кажеш, че главният прокурор не е всеки, но в крайна сметка ние с Цацаров се познаваме от много години, когато той даже не е бил окръжен съдя и когато аз съм бил още в ТКЗС-то или в Община Садово- кмет.

Беновска: Какво скришно Ви свързва? Какви са потайностите? Вие сте масон, той е масон?

Гергов: Не, това го забравете, не ме вкарвайте в теми, които няма смисъл да ми задавате такива въпроси. Пловдив не е кой знае какъв голям град и ние доста се знаем пловдивчани. Още повече, че в крайна сметка едно кафе нищо не значи. Извинявай, главен прокурор може да се срещне с всеки и е длъжен да се срещне с всеки, който иска среща, а това, че го употребяват, това че има друг сценарий, от където идва...

Беновска: Какъв е този друг сценарий? Всички говорите за друг сценарий. В БСП се говори за паралелна държава. Кой е сценарист?

Гергов: Нали разбираш, че днес с този ход ние наляхме на „Да, България“ в мелницата вода.

Беновска: Какви са тези „Да, България“, не можаха да спечелят и 3%?

Гергов: Значи, там са ивопрокопиевци и тем подобни. Хора, които мечтаят от дълго време, но тъй като освен себе си друго не виждат, никога няма да успеят.

Беновска: Не е ли това тук някаква борба на американско лоби, на соросоиди, на „Америка за България“ срещу българското и руското лоби във Ваше лице.

Гергов: Не знам какво е, но аз самия на много неща нямам отговор.

Беновска: Нека да напомним, че Вие сте почетен гражданин на Русия и почетен консул.

Гергов: Почетен гражданин не съм, но съм гражданин на Руската федерация. Двойно гражданство имам- българско и руско, от много години. Аз съм работил, живял съм по Русия и съм и почетен консул на Руската федерация в пет области също от много години- над 15 години, но това няма нищо общо.

Беновска: Бил ли сте сътрудник, или все още сте, на КГБ?

Гергов: На ФСБ се казва, но не съм. Не съм, а и не знам. Нали знаеш, че тук в България много се оправдават за картончета и други работи. И аз не знам къде какво имам, но осъзнато не знам, ако неосъзнато имам някъде нещо- това е друг въпрос.

Беновска: Добре, все пак кой заложи капана? Кой предложи тази среща да се състои и по какъв повод? Пред един дамски клуб един голям индустриалец и мъж Сашо Дончев съобщава с доста картинни подробности и артистично, как Вие сте му се обадил от някакъв обяд неделя на 18-и март.

Гергов: Сега, такива подробности не помня, но че съм му се обадил, съм му се обадил. И той ми се е обаждал, и вкъщи ми е идвал на гости със съпругата си. Ние със Сашо се знаем от много години, още от „Мултигруп“. Аз цялата история я знам от начало. Не допусках, че той ще употреби мен специално по този начин, защото хайде да разсъждаваме по друг начин- ти си главния прокурор, аз съм Георги Гергов. Аз ли ще искам среща с теб, или ти ще искаш среща с мен, като главен прокурор? Отговори си на този въпрос, извинявай, че аз задавам въпросите в студиото.

Беновска: Зависи кой, какво иска.

Гергов: Какво може да иска главният прокурор от Сашо Дончев? Плюс това, за това листче, което го размахва и го разнася, разговорът беше един много нормален разговор. Аз въобще не съм участвал в разговора, само го слушах. Нали, не ме изкараха от стаята. Това беше кафе. Разбрахме, че пием кафе. Нищо повече. А вече накрая листът, който се извади, те бяха три листа, беше ясни желания, които да се изпълнят и тогава ясно му отговори главния прокурор, че това не става.

Беновска: Какво пише на този лист?

Гергов: Няма посредници. Искаш ли да ме чуеш. Няма посредници. Ние се разбрахме да пием кафе.

Беновска: На обяд, пиете кафе в 12 часа.

Гергов: Не мога да предлагам обяд в ЦУМ, въпреки че долу има ресторанти и можеше и това да се случи.

Беновска: Нарочно ли избрахте 12 часа, когато главния прокурор е в обедна почивка, така че срещата да не е официална?

Гергов: Не, не го избрахме. Предният ден Сашо дойде при мен в ЦУМ и аз веднага се опитах да направя връзка, но главния прокурор каза, че е зает. И аз казах: „Тогава утре, вдругиден, когато трябва“ и той каза: „Утре ще се чуем пак и ако трябва в 12, в обедната почивка, ще се видим.“ И аз на другия ден пак му звъннах. Горе долу Сашо е прав. Аз днес изгорях от бюрото на партията, заради едно кафе, а ако се знае колко много кафета са пити в колко много офиси и всички тези, ако ги гонят от партиите и ги изключват, те партиите ще останат бе хора.

Беновска: Ще стигнем и до там,. Дали сте изгорял, историята ще покаже тепърва, или някой друг започва да гори, или ще изгори. Въпрос на размисъл.

Гергов: Ще видим. Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...

Беновска: Вие дали загубихте битката, или я спечелихте?

Гергов: И аз ще отговоря като теб- историята ще покаже, историята. Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска, която...

Беновска: Чия?

Гергов: Маската на новия председател на партията.

Беновска: Тази хубава жена? Каква маска? Какво крие?

Гергов: Аз няма да й спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа.

Беновска: Сега ще попитам. Колеги, моля Ви, ако имате възможност извадете моя коментар от 30.10, мисля че беше, с който започвам предаването, в който задавам редица въпроси към Корнелия Нинова. Искам сега да ги задам на Георги Гергов и да видим- той знае ли верните отговори и дали ще ги зададе и той на Корнелия Нинова. Ако сте готови, пуснете го, моля Ви.

Гергов: Добре, дори не знам какво сте питали.

Коментар на Беновска излъчен в „Беновска пита“ на  30.10.2016г.:

Беновска: Г-жо Нинова, кажете си за „Бургартабак“! ИБ и БСП, когато отваряте политически фронтове, подкрепят ли Ви?

30-10-2016 15:33

 

Преди години президентът Петър Стоянов призова премиера Иван Костов: "Иване, кажи си!" Иван не си каза. И после избирателите „му казаха"... А историята ще продължава „да му казва", защото времето разкрива всичко...Да не се случи и с Вас, г-жо Нинова?

 

Корнелия,кажи си за „Бургартабак"!

 

Днес питам лидера на БСП: Г-жо Нинова, като ЕООД ли стопанисвате партията 100-летница БСП? Защо не посочвате Вашите  заместници в БСП вече половин година? Съветвате ли се, поне, с непълния състав на ИБ на БСП преди да говорите публично? Давате ли си сметка,че всяко изявление на председателя на БСП е позиция на партията БСП, на нейното ръководство, на членовете? 

Давате ли си сметка,че отваряте политически фронтове? А имате ли войска да спечелите войната с Борисов и ГЕРБ? Само 1 пилот без ескадрила не стига... : )

ИБ и БСП подкрепят ли Ви? Г-жо Нинова,кажете си за „Бургартабак"! Трябва да е ясно имате ли право да сте „гарант за честни избори" - както се самономинирахте. Отговорете  честно пред обществото и пред ИБ, и пред НС, и пред привържениците на БСП:

1.     Защо през 2007 г. премиерът Станишев Ви махна от поста заместник- министър на икономиката, но възстанови Делян Пеевски, за когото   съобщихте по телевизора,че сте му жертва и Пеевски ви е „размазал"?

2.     Ще отречете ли, че сте имали близки отношения с Делян Пеевски и сте го търсила през известен български олигарх?  Защо сте приятел с човек, за когото твърдите, че ви е „размазал"?

3.     Жертва или пък печеливша сте, г-жо Нинова, като  директор на „Булгартабак"?

4.     Защо въпреки, че вече не сте е в борда на Булгартабак, все още не сте освободена от отговорност?

5.     Кои са искали да купят Булгартабак по „внушения на Пеевски"? И кои са „същите тези", на които „Борисов после е продал „Булгартабак"? - цитирам Ви.

6.     Страх ли вие ,че Борисов и прокуратурата ще проверят дейността Ви като управляваща „Булгартабак"?

7.     Как печалбата на „Булгартабак" по Ваше време беше 2 млн.лева на година, а при частния собственик, след това, многократно повече?

8.     Кога по сметките на „Булгартабак" е имало 600 млн.лева?

9.     Какви бюджети за реклама и в чужбина са реализирани от „Булгартабак", когато Вие бяхте в борда на компанията и отчитахте ли  суми на някого - говори се за Румен Овчаров?

10.  Какви са размерите на италианските рекламни договори за цигари, реализирани по ваше време и каква печалба е реализирал „Булгартабак" по тях?

11.  С кого поддържате  отношения и работите? Някой от тях носят ли имена Христо Лачев и Росен Карадимов?

На тези и други въпроси, г-жо Нинова, отказахте да отговорите  публично на брифинг в Народното Събрание  и ме поканихте  за камерен - само пред мен -   отговор, цитирам: „пред вратата на стаята на БСП". Ще се въздържа да Ви напомня,но трябва да знаете като  лидер, уважаема г-жо Нинова, че политиците са длъжни да отговарят публично, а не на четири очи „пред вратата" ...

 

Гергов: Хубави въпроси. И аз искам отговор.

Беновска: А защо не го поискахте, още когато я избирахте? Защо не я попитахте, още когато я махнаха от зам.-министър? Добре, тогава тя не беше фактор в БСП.

Гергов: Аз тогава се застъпих, помолих другаря Станишев да я направи член на ИБ, това е моя заслуга тогава.

Беновска: Тя знае ли?

Гергов: Знае, разбира се. Знае. Сутринта те отиваха за Испания, а трябваше да я уволнят, когато се върнат. Сергей беше премиер тогава. Той я възстанови в ИБ, а за „Булгартабак“ и за всички останали неща- те се знаят. Просто някои хора не са си свършили работата.

Беновска: Кои?

Гергов: Прокуратурата, кои?! Върху този, който сега сипят помия. Мислиш ли, тази атака срещу мен е случайна в БСП? Диктувано от Румен Овчаров. Как мислиш ?!

Беновска: Да, сега ще стигнем и до там. Вие знаете ли ,че прокурорските проверки срещу Корнелия Нинова са приключили на ниво прокуратура, но не са влизали в съдебна зала, което чисто юридически означава, че те могат да бъдат подновени винаги.

Гергов: Така е. Това го знам.

Беновска: Това не е ли контраатака от страна и на Корнелия Нинова срещу прокуратурата от страх?

Гергов: „Казвам ти щерко, сещай се снахо!“- знаеш ли го този български израз…

Беновска: Бойко Борисов поиска, помните ли, преди да си подаде оставката, ревизия на всички приватизационни сделки, което включва и нейното министерстване и „Техноимпекс“?

Гергов: Аз съм свидетел на тормоза, който направиха върху Бойко Борисов, не им прави чест.

Беновска: Умишлено ли беше това?

Гергов: Аз по друг начин не мога да си го обясня.

Беновска: Как го разбирате? Какво наричате тормоз?

Гергов: Вие не помните ли какво беше срещу Бойко Борисов тогава?

Беновска: Помня, но как го отделяте като специален този тормоз? Това не е ли битка, междупартийна, регулярната партийна междупартийна битка?

Гергов: Задкулисието в държавата е страшно. Хората, народът не знаят какво се случва по върховете.

Беновска: Вие всички говорите за задкулисие, в това число и ние журналистите, кои са в тези задкулисия?

Гергов: Защо аз да говоря.

Беновска: Корнелия Нинова в задкулисието ли е?

Гергов: Кой по върховете не е в цялата тази схема?!

Беновска: Борисов?

Гергов: Не съм му светил. Този въпрос ще го задаваш към Корнелия, към Борисов, към всеки друг, но то е очевадно ,че се случва нещо, което не е адекватно. Държавата се тресе. Някои се спукват да се хвалят, а всъщност нищо не се подобрява за хората. Хората са все по-бедни и по-бедни. Кой им е виновен? Бизнесът им е виновен. Добре, ама някой прави законите, някой управлява държавата и това не е бизнесът, а това са политиците.

Беновска: Ето, бизнесът сега да ви попитам- Вие какви връзки имате с КРИБ, защото бизнесът излезе във Ваша защита. Становище на КРИБ, на УС на КРИБ, което ще го покажа после на камерата.

„Във връзка с разпространени в медиите изявления на политически партии по повод задочния конфликт между председателя на БСК Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България призовава политическите сили в страната да не изпадат в популизъм и да не експлоатират темата в полза на тяснопартийните си интереси.“ И така нататък.

„Ние имаме нужда от стабилност и предсказуемост в тези отношения.“

Вие обаче станахте жертва.

Гергов: Аз не съм жертва. Аз поне така не се възприемам като жертва. Г-н Домусчиев съм го виждал 2 пъти през живота си. Единият път в Швейцария, децата ни, моите внуци и неговите деца учат там, и другият път пихме кафе. Това е. И биричка. Не кафе, а биричка беше, да бъда точен.

Беновска: Добре и казахте, че Вие сте върнал Корнелия Нинова в ИБ.

Гергов: Аз помолих Сергей, той може да потвърди, така беше.

Беновска: На мен ми попадна тези дни една снимка след конгреса Ви.

Гергов: Това е от конгреса снимка, да. Аз я подарих и на Корнелия тази снимка. Имам много броеве. Това са нашите делегати от Пловдив. Ние всички се снимахме с нея на конгреса, след като я подкрепихме и тя стана председател на партията.

Беновска: Колко души са тук?

Гергов: 63. Цялата пловдивска група.

Беновска: 63-ма души са на тази снимка. С колко гласа Корнелия Нинова спечели пред Михаил Миков?

Гергов: С 30-40 глава. Нашите гласове решиха въпроса.

Беновска: Тоест, както казахте, че сте казал днес на пленума на БСП, Вие сте избрал Корнелия Нинова за лидер.

Гергов: Не, не съм аз- пловдивската група. Аз нищо не мога да направя сам.

Беновска: Тя знае ли им имената на тези хора?

Гергов: Не, не. Няма как да ги знае.

Беновска: Защо?

Гергов: Защото какво я интересува?

Беновска: А Вие й подарихте тази снимка кога?

Гергов: Преди 3 дни.

Беновска: По какъв повод?

Гергов: По повод това, което се случва. Отзад написах: „Да си жива и здрава!“.

Беновска: Тя какво Ви каза?

Гергов: Нищо, благодари ми. Ние сме все пак артисти.

Беновска: Това звучи малко като в „Камората“: „Давам ти знак“. Какъв знак й давате?           

Гергов: Никакъв знак не съм й дал. Аз искам партията да се справи със ситуацията. Ние много надежди вкарахме в хората. Много вярваха хората в това, че ние ще успеем на тези избори.

Беновска: Да, така е. Вие увеличихте изборните си резултати нечувано. Искам да подчертая при вас - в Пловдив-област и Пловдив-град- как са нараснали резултатите. Вие имате най-високия резултат, въобще партията като цяло  и в Пловдив от 2005г.

Гергов: Да, така е. А на президентските избори пък  нямахме  една загубена община. Всичките 23 Общини и райони ги спечелихме в президентските избори, с най-добър резултат. Червени карти в цялата област и град, а на тези избори има  88 хиляди гласа, което е сериозно постижение, но може би аз сигурно преча на някого. Преча, защото само преди 2 месеца аз бях при Корнелия и й казах, че  искам да се оттегля от ИБ.

Беновска: Защо сте искал да се оттеглите от ИБ?

Гергов: Ние се събрахме и аз реших. Едно Бюро, което тотално обслужва председателя и няма мнение по въпросите и просто се е обърнало на една говорилня с тези млади хора вътре, е много рано да бъде бюро на една столетница- партия. Освободиха се и се установиха много водещи фигури в партията. Те просто като валяк ги прегазиха. Аз не съм участвал в това нещо.

Беновска: Това новото мислене ли е на Корнелия Нинова, или това са действията на паралелната държава, срещу която тя се бори?

Гергов: Това е бумеранг, който ще ни създаде много главоболия в бъдеще. Корнелия не знам дали го разбира и това, което постоянно тръби, че виждаш ли ние променихме устава, ще бъдем избирани от хората, също е бумеранг. За мен много неща ще станат ясни в следващите месеци.

Беновска: Аз ще Ви кажа по този повод, че Вие смело днес обърнахте една страница на историята, но аз мисля, че тази страница на историята често ще я плюнчат и ще връщат обратно и ще я четат всякакви хора.

Гергов: Стига. Извинявай, но може ли да искат отстраняването ми от ИБ затова, че съм пил кафе с главния прокурор?! Аз не виждам какво е станало.

Беновска: Вие трябваше ли да докладвате, имате ли такива записани клаузи, ако не в устава то в правилника на ИБ, че трябва да докладвате всякакви срещи?

Гергов: Не се подигравай с мен! Как ще има такива неща?!

Беновска: Тя докладва ли ви, между другото? Вие защо не я попитахте днес, когато се е срещала с генерал Решетников?

Гергов: Претупа го. Замаза го и хайде. Не е само тази среща.

Беновска: Вие не сте знаели преди това?

Гергов: Не сме знаели, разбира се.

Беновска: Знаете ли, че преди няколко дни се е срещала с фамозния Стефан Гамизов?

Гергов: Браво на нея.

Беновска: Докладвала ли Ви е за това?

Гергов: Не.

Беновска: Вие защо търпяхте, аз питах и в това, което излъчихме, защо търпяхте да няма заместник председатели, аз хиляда пъти Ви питах?

Гергов: Виж сега, на конгреса разговорът между мен, Корнелия, Краси Янков, Асен Димитров в стаята преди да влезем да гласуваме беше следният: „Вие какво искате?“ Когато Корнелия стана председател.

Беновска: Или Мишо Михов, или Корнелия Нинова.

Гергов: „Вие какво искате?“ и аз ясно казах, и Красимир Янков каза, че искаме заместник-председател по организационните въпроси, а аз зам.-председател по коалиционната политика. Това е ясно казано, ясно договорено и неизпълнено.

Беновска: Г-н Гергов, кой Ви е крив? Една година Вие нямате зам.-председатели нито по коалиционната политика, нито Красимир Янков по организационните въпроси. Кой Ви е крив?

Гергов: Виж какво, знаеш ли ,че сега в момента аз идвам- преди малко ти каза 40 минути. Знаеш ли, че ми слезе една торба цимент от гърба.

Беновска: По-леко ли ти е?

Гергов: По-леко ми е.

Беновска: Попяхте ли си в колата? Коя Ви е любимата песен, я кажете?

Гергов: „Не остарявай моя любов“

Беновска: Попяхте ли си в колата: „не остарявай любов“?

Гергов: Разбира се, това е голяма песен. Истинска. Разбира се, на Емил Димитров песните. Въобще аз съм от старото поколение- патриархален, сериозен човек, но не мога да разбера накъде бутат партията?

Беновска: Защо Ви олекна? Не Ви ли стана още по-гадно, защото Вие оставяте тази партия, която Вие колко години сте член?

Гергов: Много. 41 години.

Беновска: Така вие оставяте ръководството на тази партия.

Гергов: Няма да се случи това. Една битка, която аз бях пак партиен и дадох оставка.

Беновска: Какво  ще се случи след Вашата оставка?

Гергов: Какво ще се случи?! Аз оставам зам.-председател на Пловдив-област, градската организация.

Беновска: Там ще подавате ли оставка?

Гергов: Защо да подавам оставка? Не съм решил. Може и да я подам.

Беновска: Защо?

Гергов: Защото аз смятам ,че имам собствено достойнство и ако то надделее в мен, ще си подам оставката.

Беновска: Чакайте, аз питах преди малко във въпросите си Корнелия Нинова като ЕООД ли управлява партията?

Гергов: Аз отговорих, че съм партиен човек и това се бори с мен, но искам да си го осмисля. 40 минути след моята оставка няма как да ти дам точен отговор.

Беновска: Имате ли бърза работа?

Гергов: Нямам бърза работа, затова ще изчакам. Ще изчакам да видя, после действията, но аз Корнелия я познавам. Тя задна скорост няма и сблъсъкът тепърва ще се състои.

Беновска: До колко са й скоростите, до 6-а, 7-а стига ли, или до 4-та?

Гергов: Не знам какви са й скоростите, но знам, че на там, накъдето е подкарала партията- не е добре. Не, че ме е махнала мен. Това не е. Аз самият още преди 2 месеца усетих, че нещо се случва.

Беновска: Много късно сте го усетил.

Гергов: Не, аз дадох шанс. Аз я подкрепях. Аз бях подпирачка и от ляво, и от дясно.

Беновска: Защо я подкрепяхте? Защо избрахте нея вместо Мишо Миков?

Гергов: Защото исках промяната. Защото Мишо Миков, не водеше партията към нищо добро. Мишо е изчерпан, а плюс това, трябва да има нов човек и аз реших, че това е Корнелия, защото нямаше други реално. Краси Янков е още млад и затова застанах зад Корнелия като мислих, че ще тръгнем да реорганизираме партията, че ще се случи нещо, защото тя сега се кичи с всички тези победи- на Румен Радев, на тези избори, но това не е така. В партията има много гнили ябълки.

Беновска: Вярно ли е, че Вие като сив кардинал сте посочили Румен Радев?

Гергов: Въобще не е вярно това нещо. Румен Радев от някъде другаде го посочиха.

Беновска: Кой?

Гергов: Тя трябва да отговори, но не е Русия. Категорично, като руски консул Ви го казвам. Не е Русия. Два, три пъти идва американския посланик, но не съм го питал. Може би трябва да попитате Корнелия, тя да Ви каже, но този човек, президентът, е лична кандидатура на Корнелия Нинова. Аз съм го подкрепил, защото го познавам, защото е достоен човек, защото той ще бъде добър президент.

Беновска: Вярвате ли си?

Гергов: Не знам. Ще го видим и него. Вече спирам да хваля някого. Аз оценки за никого вече не давам, защото нещо в последно време греша в оценките. Може би, когато бях по-млад и когато започнах бизнеса, съм имал по-ясна преценка.

Беновска: Като ставаше дума за това, че Вие не докладвате за Вашите кафета, които пиете в обедните почивки на главните прокурори...

Гергов: На Корнелия Нинова да докладвам...

Беновска: Не можете ли да й докладвате?

Гергов: Е, как ще докладвам на Корнелия Нинова?! Аз нямам началник. Друго няма. И Господ.

Беновска: И онзи, как се казва...Борисов.

Гергов: Той гледа обаче, той гледа. Днес съм сигурен, че е гледал какво се случва. Без вина, виновен.

Беновска: Кой?

Гергов: Онзи горе. Той гледа.

Беновска: Така и след като Вие не докладвате на Корнелия Нинова, тя пък докладва ли на ИБ, защото партията е един колективен орган, нали така, и ръководството е колективен орган, за острите действия, които предприемаше срещу Бойко Борисов преди и по време на предизборните, пък и след като загубихте изборите, кампания? Тя стикова ли се с Вас?

Гергов: Там един неин приближен каза една реплика, която аз запомних: „Аз не мога да вардя от нея си“. Той не може да варди Корнелия от нея си. Нищо лошо. Корнелия е напорист човек, амбициозна, с цели, с всичко останало, има какво да крие, има какво да замазва.

Беновска: Какво има да крие?

Гергов: Тя е дълго време във властта. Ти знаеш от къде е дошла при нас, каква е била, що е била. Отговорете си Вие, защо аз трябва да отговарям?!

Беновска: Как да отговарям аз. Вие, партията, която я е издигнала, не знаете отговорите, аз ще питам.

Гергов: Ние знаем, но не е моя работа. Защо аз трябва да се занимавам с това нещо?! Защо трябва да сека път на партията?! Тя е председател на партията, не очаквай от мен това нещо.

Беновска: Страхува ли се Корнелия Нинова заради Вашата близост с главния прокурор?

Гергов: Не, остави тази работа. Аз с кой не съм близък в тази държава, че не се сещам?! Кой? С кой не мога да говоря? Това, че съм от БСП е едно, но аз цял живот съм си бил в тази партия и мен ме приемат и десни, и центристи, и всякакви и няма никакво значение. Аз не мешам познанствата си, приятелствата си с партии.

Беновска: С Овчаров близък ли сте?

Гергов: Колко години? 20 години сме в партията.

Беновска: Самият Вие казвате, че едва ли не той е наговорил Корнелия Нинова в петък да Ви атакува.

Гергов: Това е поредният ход. Тук има хладен, добре премерен ход, в който се търси дивидент.

Беновска: Какъв?

Гергов: Аз го казах в самото начало. Овчаров има ли дела?

Беновска: Да.

Гергов: Има дела.

Беновска: Знаете ли кога се предяви обвинението срещу Овчаров? 20 дни преди да изтече законово установеният срок. Колко време се е мотало това?!

Гергов: Хладна, добре преценена операция и стъпка.

Беновска: Какво иска Овчаров?

Гергов: Нищо повече, никога не може да ме обвини в обратното.

Беновска: Какво иска Овчаров?

Гергов: Него питай.

Беновска: Той не е толкова застрашен. Дори продължава да е в надзорния съвет на „Лукойл“.

Гергов: Това може да попиташ Бойко Борисов или Огнян Герджиков, или които са на власт- тях ги питай. Аз не съм го назначавал там. Който го е назначил, той да каже. Защо аз да казвам?

Беновска: Страхува ли се, нещо за „Бобов дол“, за „Белене“, Овчаров според Вас?

Гергов: Мисля, че си има едно на ум. Има една обеца тук. Много хора ме разочароваха и ме предадоха. Ужас. Толкова много лицемерие. Толкова много двойственост. На толкова мизерници и дребни души се нагледах, че аз ти казах и пак повтарям- свалих торбата с цимент от гърба и на никого няма да давам да ми ходи по главата.

Беновска: Каква торба сега ще вдигнете обаче? Вие не можете да стоите дълго време на едно място.

Гергов: Ще преценя. Аз съм улегнал човек. В живота си не обичам д губя и битката продължава. Войната не е свършила. 

Беновска: Използвам случая, няма я статуята, която ни подарихте, защото студиото се ремонтира, но сега ще Ви подаря една от любимите си книги. Малко от разлистване и четене е поизхабена- „Изкуството на войната“ на Сун Дзъ. Може би знаете този китайски философ. „Избягвай сблъсък с вражеската армия, когато духът й е висок; атакувайки, когато са унили и мислят завръщане у дома. Ето какво означава „да управляваш духа“.“ Произволно отворих.

Гергов: Илиана, аз избрах да дойда при теб при поне 20 покани. Уважавам те като добър журналист, не ти правя вятър. Надпиши ми книжката, но по- важно е да се съхрани името и лицето на партията. Аз се притеснявам за това, какво се случва с партията в такъв вариант на управление, който сега се налага. Така че, времето ще покаже, дано не съм прав.

Беновска: Вие хубаво се притеснявате, но всъщност излизате от оперативните органи на ръководството на партията и я поверявате, както и ПГ в момента е пълна 50% даже повече с млади хора, които не знаят какво търсят в парламента, вярвам, че ще се научат, на ИБ.

Гергов: Бързо ще се научат. В парламента се научават бързо, в изпълнителната власт се научават бързо, в ИБ се научават бързо. Интересни неща се случват.

Беновска: Ето, подарявам Ви я тази книга. Да си я имате за джобно издание. Написах, че „животът започва отново“, нали така?!

Гергов: Абсолютно. Благодаря, ще я прочета.

Беновска: Но да продължим нататък. Ето, аз Ви надписах една книжка, Вие сте надписал една снимка на Корнелия Нинова. В същото време сте изпратил и един СМС на Сашо Дончев, в който му пишете, че говори много по телефона. Това вярно ли е и защо сте му го изпратил? След като Сашо Дончев го каза е контекста на това, че главния прокурор му е казал, че се подслушва телефонът му и че му се следи кореспонденцията.

Гергов: Изпратил съм му го това, но аз днес пред журналистите, пред „Позитано“ прочетох 4 СМС-а от моя телефон. Той ми е долу телефонът, в колата.

Беновска: Защо не го донесохте?

Гергов: Обаче го прочетох пред всички Ваши колеги. Така че може да го извадите. Аз го прочетох, точно съм стигнал до тази реплика, че много говори. Ставаше въпрос за една статия в неговия вестник, която той най-напред каза: „Не съм я прочел, чакай сега да ти я прочета“ и аз всичкото това го прочетох. Те го видяха там, защото ми зададоха същия въпрос. Не е важно това.

Беновска: Това не е „каморски“ СМС.

Гергов: Това, че аз съм искал да направя нещо добро на някого, трябваше да изляза от Бюрото на партията и трябваше да ми сипят тези големи кофи с помия върху главата. Просто е много нелепо и за мен като човек, който е много опитен в живота си. По този елементарен начин да ме отстранят, ми е обидно. Може би да съм казал и нещо повече, но това е емоция. Аз добре си мисля нещата и ще се опитам във времето да изясня всички неща, които искам да ги кажа, да ги разберат хората.

Беновска: Вярно ли е, г-н Гергов...

Гергов: Г-н Гергов, Илиана, ние така говорим...дай да си говорим...аз ти имам доверие..

Беновска: Добре. Георги, вярно ли е, че главния прокурор е заплашвал Сашо Дончев?

Гергов: Няма такова нещо. Глупости. Как може такива неща да се говорят. Един нормален разговор на кафе. Няма такива неща, това е пълна експлоатация. Аз го разбирам Сотир защо не искаше да дойде.

Беновска: Сашо Дончев ли искаше срещата?

Гергов: Аз го казах, това е ясно.

Беновска: Защо не искаше Сотир Цацаров да дойде?

Гергов: Защото това се получава. Може би службата му е такава. Не ги разбирам тези неща. Как ми каза? „Посредникът“. Посредник ли съм?! Че пием кафе... Какъв посредник съм аз?!

Беновска: Не сте посредник.

Гергов: Посредникът винаги гризе дървото.

Беновска: В крайна сметка, това срещу кого е насочено? От една страна срещу Вас, ето, последици.

Гергов: „Бойното поле е място, където остават трупове“ / чете от книгата„Изкуството на войната“ на Сун Дзъ, която Беновска  му подари/ . Виж колко точно е казано.

Беновска: Чий труп остана тук.

Гергов: Моят.

Беновска: Труп? Аз не виждам да има тук труп. Има жив човек. Исках да кажа нещо друго. Казваш- падна моя труп. Не съм сигурна, аз пак ще повторя, тази страница я обърна рязко, със замах.

Гергов: Аз съм феникс, ще се оправя.

Беновска: Друго искам да попитам. Зарадва ли се, ти каза колко хора са те огорчили, зарадва ли се, когато Бойко Борисов ти се обади, понеже ти отговаряш за коалиционната политика в БСП, макар да няма зам.-председател, и ти предложи Корнелия Нинова да стане председател на НС? Нали такъв е случаят? На теб се е обадил първо?

Гергов: Така е и ме помоли да й предам и аз предадох това нещо веднага и веднага го докладвахме на Бюрото. Тя каза: „Георги кажи за какво става въпрос, защото е официално постъпило предложение“ и аз докладвах какво е предложил Бойко Борисов. Имах възможност да си изкажа и мнението. Нейната реакция- в началото нямаше реакция- но след това беше категорична, че няма да влезе в тази игра. Това си е нейно решение в крайна сметка.

Беновска: Това доколкото е нейно решение, то касае и партията? Тогава, ако тя не иска да стане председател, тогава защо не предложихте друг човек да стане председател?

Гергов: Не беше така начинът. На срещата с Бойко Борисов не беше така формулирано. Поканата беше точно към Корнелия Нинова. Това си е нейно решение.

Беновска: Тя не се ли засегна, че Бойко Борисов се е обърнал към теб, а не към нея?

Гергов: Не. Не, но знам ли?! След тези реакции, знам ли?! Нямам отговор.

Беновска: Добре, но все пак тези работи касаят  България и ние вече не се намираме във време на аритметичните коалиции, нали така?

Гергов: Да.

Беновска: Ние се намираме във време на националните отговорности, защото около нас ври и кипи. Балканите от всички страни сме обградени от нестабилно държави. Турция- не се знае какво ще стане след този референдум. Европа- се цепи на две, три скорости, Вишеградската четворка и т.н. Не трябва ли Вие, българските партии, да се обедините, а не да се разединявате? Не трябваше ли тя да приеме предложението? Както така Корнелия Нинова да стане председател на НС, така и Деница Златева да остане вицепремиер  и отговарящ по европейските въпроси и  председателството. Когато Нинова отказа, как го направи, пак ли сама или го обсъдихте на ИБ?

Гергов: Не. Тя, Корнелия/Нинова/ само ни даде, уведоми ни, че това нямало да стане и тя каза, че няма да се случи това нещо. Аз не знам Деница/ Златева/ дали някъде е казала, че е „не“ или „да“, но на ИБ така беше докладвано.

Беновска: Че Деница не е искала.

Гергов: Че Деница не е искала или тя не дава, не го разбрах, не помня, но малко нещо такова- аз ще вземам решения вместо теб.

Беновска: И сега какво ще стане с това ИБ? Ти как ще живееш без да участваш в органа?

Гергов: Всяко зло за добро. Освободих си вторник, защото понеделник правя оперативка в Пловдив, вторник в София и седмицата е отишла. Да са живи и здрави. Ще поживеем, ще видим, но трябва да присъстваш на един НС. Аз днес помолих, след като тя каза да излязат журналистите, викам: „Моля те, нека да останат журналистите, нека да чуят нашия дебат, защото това е важно, вместо да давам в 10 студия интервюта, да чуят хората, да зададат въпроси.“ Но тя ги изкара от залата. Трябва да присъстваш на един Пленум, за да видиш нещо различно.

Беновска: Не може да се присъства.

Гергов: Защо да не се присъства?! В крайна сметка нали сме демократична партия, нали сме отворена партия.

Беновска: Ти днес даже не можа на твоята Голгота да ни задържиш да останем.

Гергов: Така пожелаха. Аз щях да отговоря на много въпроси.

Беновска: Добре, в крайна сметка можем ли да наречем „активно мероприятие“ това, която се случи с теб, Цацаров, Сашо Дончев, оставката ти?

Гергов: Категорично.

Беновска: Кой го прави?

Гергов: Има някакви там задкулисни играчи. БСП е трудно да я разчетеш.

Беновска: Задкулисни играчи от БСП ли са?

Г<

Етикети: Беновска пита
паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини