Die Welt: Защо се стигна до залеза в израелско-германските отношения

Първото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното

Източник: БГНЕС

имка: АБерлин. Първото посещенив Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното. В програмата на визитата на Зигмар Габриел бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика. В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитниците организации. Така се стигна до залеза в Първото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното. В програмата на визитата на Зигмар Габриел бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика. В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитниците организации. Така се стигна до залеза в израелско-германските отношения, пише националният ежедневник Die Welt.израелско-Първото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното. В програмата на визитата на Зигмар Габриел бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика. В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитниците организации. Така се стигна до залеза в израелско-германските отношения, пише националният ежедневник Die Welt.германските отношения, пише националният ежедневник Die WeПървото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното. В програмата на визитата на Зигмар Габриел бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика. В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитниците организации. Така се стигна до залеза в израелско-германските отношения, пише националният ежедневник Die Welt.
Първото посещение в Израел на новия външен министър на Германия може да се окаже и последното.
В програмата на визитата на Зигмар Габриел (НА СНИМКАТА - В ЦЕНТЪРА) бе предвидена среща с представители на две неправителствени организации, остро критикуващи управляващите в Израел и тяхната заселническа политика.
В резултат министър-председателят Бенямин Нетаняху постави ултиматум на германския дипломат: или да се срещне с него, или с представителите на правозащитниците организации. Така се стигна до залеза в израелско-германските отношения.
Но началото на края бе поставено далеч по-рано. Дебатът за организации като B'Tselem и Breaking Silence обременяваха отношенията между Берлин и Ерусалим в продължение на месеци.
Последва остра критика от страна на федералното правителство по повод закона, който легализира владенията на израелските заселници на Западния бряг. А сега огънят бе подкладен от действията на израелското правителство срещу критиците си вляво. Резултатът не закъсня - израелско-германските отношения достигнаха най-ниската си точка. 
Преди няколко години израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че организации като B'Tselem и Breaking Silence "ясно подкрепят тероризма и имат една единствена цел - да подкопаят Израел". Затова и ситуацията в Ерусалим изглеждаше проста в очите на управляващите - активистите, с които Зигмар Габриел иска да се срещне, са врагове на Израел. Кое предизвика крайната реакция?
 
 
За едни врагове, за други миротворци
 
B'Tselem е една от най-старите организации за правата на човека в страната. Тя е основана през 1989 г., в началото на Първата интифада, от израелски учени и активисти. Сега тя има стотици израелски и палестински членове.
Според мнозина нейната цел е "да се документират нарушенията на човешките права в окупираните територии и борбата с тяхното отричане в Израел."
За тази цел организацията е публикувала над 100 доклади, които документират предполагаемите престъпления на Западния бряг, в Ивицата Газа и Източен Ерусалим.
 
Членовете й се занимават с различни въпроси, като изтезания, извънсъдебни убийства, експроприация и разрушаването на домовете на заподозрени в тероризъм. B'Tselem също осъжда връщането на смъртното наказание и изтезанията в Палестинската автономия.
 
Докладите, които публикуват активистите, се радват на голямо внимание на вътрешната и международна медийна сцена.
Нов проект на B'Tselem, при който стотици видеокамери бяха раздадени на активисти в Западния бряг, нагнетиха още повече напрежението с правителството. Благодарение на кадрите, уловени от активистите, бяха документирани престъпленията на израелски войници.
Филм, който показва как войникът Елор Азария убива неутрализиран палестински терорист, постави началото на един от най-спорните наказателни дела в историята на Израел.
 
Breaking Silence е не по-малко спорна организация. Основана е през 2004 г. от 64 войници, които изпълняват военна служба по време на Втората интифада в град Хеброн.
Една от декларираните цели на членуващите активисти е да бъде сложен край на окупацията на палестинците, тъй като тя корумпира израелското гражданското общество.
 
Всяка година Breaking Silence дава гласност на показанията на около 100 войници, за да бъдат показани "моралните ексцесии" на окупаторите: грабежите и безпричинно разрушаване на палестинска собственост, злоупотребите с цивилните палестинци.
 
"Ние сме ционисти"
 
Активистите на двете организации служат в израелската армия, но остават най-вече анонимни. По-голямата част от тях правят кариера в резерва, затова според мнозина категорично трябва да бъдат категоризирани като "врагове на Израел".
 
"Ние сме ционисти", заяви пред вестник Die Welt един от активистите, който пожела да остане анонимен. Членове на двете организации често посещават окупираните територии, контактуват с училища, а също с гости от цял свят.
 
Това, което най-малко се харесва на израелското правителство, е високата репутация, с която критиците се ползват в чужбина. Тази позиция изглежда се споделя от по-голямата част от обществото.
Според проучване на Израелския институт за демокрация от 2015 г., 56 на сто от израелците са убедени, "правозащитните организации вредят на държавата."
Целта на тези активисти е да изолират Израел и да поставят под въпрос съществуването на държавата.
 
С тези мотиви миналата година Нетаняху сложи край на разбирателството с B'Tselem само след десетилетие след създаването й.
 
Причината - председателят й призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия срещу еврейските селища на Западния бряг. 
 
Breaking Silence също попадна под ударите на властите. Министърът на образованието Нафтали Бенет забрани достъпа до училищата за членове на организацията и заплаши училищни директори, които си сътрудничат с нея, с освобождаване от длъжност. 
Преди няколко месеца посланикът на Белгия бе порицан, след като министър-председателят на европейската страна се срещна с представители на B'Tselem и Breaking Silence. С отхвърлянето на срещата със Зигмар Габриел в последната минута, Нетаняху постави вътрешния спор за обсъждане на международната сцена. 

 

Етикети: Германия , Израел
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини